Leder

Når kunsten ofres i krig, taber vi alle

Vi skal ikke boykotte russisk kunst, som den ukrainske kulturminister har foreslået, men hellere bruge den som nøgle til at forstå de følelser og logikker, der gennemstrømmer krigen og patriotismen
Ukraines kulturminister, Oleksandr Tkatjenko, appellerer vestlige lande til at boykotte russisk kultur over en bred kam, indtil russiske soldater har forladt Ukraine.

Ukraines kulturminister, Oleksandr Tkatjenko, appellerer vestlige lande til at boykotte russisk kultur over en bred kam, indtil russiske soldater har forladt Ukraine.

Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix

Kultur
16. december 2022

For et lille år siden diskuterede vi intenst, hvordan kulturlivet skulle forholde sig til, at Putins Rusland pludselig invaderede Ukraine. Daværende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) opfordrede institutioner til at stoppe ethvert samarbejde med Rusland, hvilket blandt andet fik den konsekvens, at Det Kongelige Teater annullerede et samarbejde med en russisk gæsteoptrædende kunstner. Også symfoniorkestret Copenhagen Phil fravalgte russiske solister og dirigenter, men begge institutioner insisterede på forsat at have værker af russiske mestre som Stravinskij og Tjajkovskij på programmet.

I en opsigtsvækkende kronik i den engelske avis The Guardian appellerer Ukraines kulturminister, Oleksandr Tkatjenko, nu vestlige lande til at boykotte russisk kultur over en bred kam, indtil russiske soldater har forladt Ukraine.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Saaledes tænker jeg, at Verden vil gaa til Grunde under almindelig Jubel af
vittige Hoveder, der tro, at det er en Vits."

Anders Thornvig Sørensen

Lederen kan have ret. Men det er i stigende grad sådan, at under opførelsen eller læsningen af russiske kulturelle værker dukker der billeder frem for det indre øje af ukrainske civilister, begge køn og alle aldre, der klemmer sig sammen i undergrundsstationer eller beskyttelsesrum. Så er skaden egentlig allerede sket, uanset om man tvinger sig selv til at gennemføre den russiske kulturelle eksercits eller ej.