Leder

Den franske forfatter Édouard Louis minder os om, at politik altid rammer nogen

Den franske forfatter Édouard Louis minder os om en simpel pointe, som vi har fortrængt: Der findes ikke en teknisk kalkuleret korrekt politik, netop fordi der ikke findes nogen politik, der er løsrevet fra øjets og kroppens perspektiv. Politik er altid politik for nogen, mod nogen – og fra nogen

Édouard Louis minder os om, at vi har valgt, at 53.800 børn vokser op i relativ fattigdom – og vi har valgt politikere, der samtidig sænker skatten for de mest velhavende i landet. Vi har valgt det – og derfor kan vi vælge om.

Christopher Anderson / Magnum

Kultur
17. januar 2023

Da den unge franske forfatter Édouard Louis i forrige uge gæstede Danmark, fik den det helt store udtræk: optræden på Det Kongelige Bibliotek, interview i Deadline. Med god grund. Få kunstnere har nemlig som Louis haft held med at ændre rammerne for den offentlige debat. Med bøger som Færdig med Eddy Bellegueule, En kvindes forvandling og senest Forvandlingens metode er han ikke bare slået igennem som en dygtig forfatter, han har også tvunget Frankrig til at tale om socialklasser igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Aalborg Teater spiller i disse dage en monologudgave af "Hvem slog min far ihjel?"

Marie-Christine Poncelet

Så sandt, desværre for de fleste som har deres på det tørre er fattigdom usynlig som de kvinder der rengører rundt omkring i kontorlandskaber, kassedamer, beton/jord arbejder der laver vejene og andre .
Usynlige, ikke eksisterende, børns der lever i fattigdom, bare et nødvendig ondt, lidt abstrakt.
Folke fra middelklassen har glemt hvor de kommer fra , det har Edouard Louis og Annie Ernaux ikke, de tilhører faktisk begge to venstrefløjen.
Annie Ernaux skrev : " jeg besluttede mig til at skrive for at hævne min race" ,min race mente som den socialklasse jeg kommer fra.

Helle Brøcker, Kim Houmøller, Margit Hansen, Naja Abelsen, Søs Dalgaard Jensen, Peter Wulff, David Zennaro, Mette Bulloch, Mogens Holme, Steffen Gliese, Jesper Kloppenborg, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Socialdemokratiet s politiske elite har i hvert fald glemt hvorfor i sin tid arbejderbevægelsen gav dem magten

Katrine Christiani, Jes Thomsen, Helle Brøcker, Kim Houmøller, Niels Hebsgaard, Naja Abelsen, Søs Dalgaard Jensen, Nikolaj Lykke Nielsen, Maia Aarskov, Peter Wulff, David Zennaro, Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Dylan Storm, Jesper Kloppenborg, johnny volke, Poul Søren Kjærsgaard, Anders Reinholdt, lars søgaard-jensen, Nova Lone Jespersen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

"Vi har valgt denne regering og derfor kan vi vælge om" Godt sagt! Det ske jo før jo bedre! Flertalsregeringen kan falde i løbet af overenskomstforhandlingerne. når vi viser dem at folket faktisk ikke så let lader sig narre. Måske kan det skabe en forståelse hos folketingspolitikerne for at de altså må tage sig sammen og se at få gjort noget ved vores alvorligste to problemer: 1. Polarisering; 2. Naturdestruktion ( glem ikke at den menneskelige natur også destrueres gennem udbytning, tvang og begrænsninger i handlemuligheder; fx. ikke st. bededags frihed).

Brian W. Andersen

"Derfor er det gode spørgsmål, vi kan stille os, ikke så meget: Hvad kæmper du for? – en abstrakt refleksion, der hurtigt kan føre til ulykkelige effekter. Men derimod det langt mere forpligtende og derfor sværere spørgsmål: Hvem kæmper du for?

Hvert valg har sine vindere og tabere. Det er i sidste ende, hvem vi stiller os bag – vinderne eller taberne – der gør os til dem, vi er."

Hvem har brug for at vi stiller os bag dem og giver dem opbakning, vinderne eller taberne? Og er det ikke nærmere; hvem vi ikke stiller os bag - der gør os til dem, vi er?