Leder

Spillesteder tager musikerne ved næsen

Afsløring af spillesteders koordinering af bud på honorarer peger på manglende respekt for musikernes arbejde
Sagen om spillesteders koordinering af bud på honorarer til de optrædende viser, at der er brug for oprydning i branchen, så musikerne kan få ordentlige arbejdsvilkår, skriver journalist Rasmus Elmelund i denne leder.

Sagen om spillesteders koordinering af bud på honorarer til de optrædende viser, at der er brug for oprydning i branchen, så musikerne kan få ordentlige arbejdsvilkår, skriver journalist Rasmus Elmelund i denne leder.

Tobias Nørgaard Pedersen/Ritzau Scanpix

Kultur
20. marts 2023

Siden pandemien har mange af landets spillesteder haft svært ved at trække folk til koncerter. Tobakken i Esbjerg måtte således sidste år bede Esbjerg Kommune om tre millioner kroner i kommunegaranti for at afværge en konkurs. Det fik kommunen til at gennemgå spillestedets økonomiske forhold, hvilket mundede ud i en regulær skandale, da det ifølge JydskeVestkysten viste sig, at spillestedsleder Jan Mols havde fået spillestedet til at betale private flybilletter og hotelophold for op imod 100.000 kroner. Han blev bortvist og politianmeldt.

Siden er der blevet forsøgt ryddet op, og det arbejde blotlægger nu, hvordan Tobakken – sammen med otte andre jyske spillesteder og et fynsk – har udvekslet oplysninger om, hvad de vil betale for koncerter med enkelte musikere og bands. De syv af stederne – Tobakken, Godset i Kolding, Voxhall i Aarhus, Posten i Odense, Paletten i Viborg, Fermaten i Herning og Sønderborghus i Sønderborg – er såkaldte regionale spillesteder, som har særlige forpligtelser og økonomiske råderum udstukket af Statens Kunstfond.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg tror det er en storm i et glas vand for de omtalte spillesteder er vel garanter for at rigtig mange orkestre og solister får publikum og feed back, måske managere/impressarer ikke er tilfredse.