Leder

I sidste ende er det Folketinget, der skal beslutte, at Parthenon-skulpturerne skal hjem

Grækenland anmoder nu Nationalmuseet om tilbageføring af to hoveder fra Parthenon-frisen. Direktør Rane Willerslev vil have politikerne på banen i sagen – og det bør de komme
Kultur
8. april 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her
Et af de to hoveder, som Grækenland kræver tilbage fra Nationalmuseet.

Et af de to hoveder, som Grækenland kræver tilbage fra Nationalmuseet.

Christian Als

Nu er det ikke længere bare snak og hensigtserklæringer: Grækenland har officielt anmodet Nationalmuseet om at få to hoveder fra den berømte Parthenon-frise tilbage. Det siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, i et interview med Berlingske – hvor han også beder Folketinget om at udstikke en politisk linje for, hvornår kulturarv skal retur. 

Det kan lyde som ansvarsfralæggelse, men er faktisk et rimeligt træk. 

Historien kræver forhistorie: Grækerne ønsker tilbagelevering af et kentaurhoved og et såkaldt lapithhoved fra Parthenon-frisen, hvoraf en stor del også befinder sig på British Museum i London. Nationalmuseets genstande blev købt af den danske søofficer Moritz Hartman, der kæmpede for Venedig mod Osmannerriget, i Athen i 1687. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hm… og hvad har journalisten så at ha’ sin skråsikkerhed i?

I hvilken grad var det politisk da in casu disse hoveder blev bragt/købt til Danmark? Hvor ville de ha’ været i dag, hvis ikke…?
Er intet hævet over politik og lokalpolitik? (andet end “penge”)

Hvor er der mest stabilitet, hos institutioner med sagkundskab, eller i et Folketing der består af personer valgt ind af sagen uvedkommende grunde, samt af nogle andre personer i dag end for et år siden og atter om føje tid vil det være af andre personer?
Nuvel, det er politikere der spørger, så politikere må svare. Men det må forlanges at de både taler med og hører efter hvad der bli’r sagt af fagfolk, inden de svarer!
Drømmer jeg? Kan meningsmålinger, vælgerleflen og mediers hurtige domme erstattes af sagkundskab?

Rolf Andersen

@Ete Forchhammer.

Fagfolkene skal naturligvis stadig komme med deres faglige vurderinger - ganske lige som i dag. Men den endelige beslutning ligger bedst hos politikerne.

Og i de tilfælde, hvor man bliver enige om at repatriere, kunne man måske lave en aftale om tilbagelån, hvis et museum vil lave en sær-udstilling om et eller andet emne.

Rolf Andersen

Læg også mærke til at det er 'Grækenland', der 'officielt' har anmodet Nationalmuset om at for tingene tilbage.

Det er altså - som jeg læser det - et spørgsmål på græsk regeringsniveau - til museusminspektøren. En henvendelse som han - ganske fornuftigt - beder om regeringens hjælp til.

David Zennaro, uffe hellum og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Selvfølgelig skal de hjem.

Ete Forchhammer

Rolf Andersen, der står ikke “Grækenland” men “grækerne” uden nærmere beskrivelse af hvilke grækere… hvis det er de græske politikere, burde de så ikke henvende sig til deres kolleger, de danske politikere?

Ete Forchhammer

Ps, rettelse, jo, i begyndelsen står der som du skriver, undskyld. Men jeg synes stadig det er noget rod at bede museumsfolk afgøre en politisk sag, for det er vel det, det er, når det kommer til stykket?

Inger Pedersen, Rolf Andersen og uffe hellum anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal de "hjem". Og de danske eksperter skal naturligvis lægge alt på bordet, for at hjælpe med opklaringen af, hvordan fanden de kom herop.

Måske kan det lade sig gøre at lave reproduktioner, så det historiske tyveri stadig kan anskueliggøres som en god historie, med naturtro kopier, og med de græske krav om returnering.

At originalerne returneres, det må da være indlysende for enhver.

Inger Pedersen

Ete Forchhammer_

Citat: "Nu er det ikke længere bare snak og hensigtserklæringer: Grækenland har officielt anmodet Nationalmuseet om at få to hoveder fra den berømte Parthenon-frise"

Ete Forchhammer

Inger Pedersen, ja, det var derfor jeg rettede og undskyldte min foregående forkerte påstand.