Leder

Når DR booster popstjernerne, skader man diversiteten og vækstlaget i dansk musik

En ny rapport om DR dokumenterer, at public service-institutionen fejlfortolker sin forpligtelse til diversitet. Det sker ved at spille mindre af det ukendte og anderledes og mere af det, der forstærker DR’s eget varemærke
Tobias Rahim må siges at være en af de kunstnere, der er blevet spillet en del på DR’s platforme. Tidligere på året gav han koncert i Royal Arena.

Tobias Rahim må siges at være en af de kunstnere, der er blevet spillet en del på DR’s platforme. Tidligere på året gav han koncert i Royal Arena.

Per Lange

Kultur
23. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Som ude i samfundet således også på DR’s radiokanaler: Uligheden vokser.

Der er blevet større forskel mellem de rige og de fattige i vores repræsentative demokrati. Og der er blevet større forskel på de succesfulde popstjerner og de mindre kendte og næsten ukendte musikere på de store radiokanaler på DR.

Det dokumenterer den nye rapport DR på Repeat, bestilt af Danske Uafhængige Pladeselskaber (DUP). Her har man blandt et væld af statistikker også udregnet Gini-koefficienten – den, som bruges til at beregne ulighed med – for den afspillede musik. Altså, om der er en ulighed i, hvor hyppigt numrene bliver afspillet. Jo tættere på nul, des tættere på fuld lighed. Jo tættere på 100, des tættere på total ulighed.

På P3 er Gini-koefficienten fra 2012 til 2021 i fordelingen af spilletid steget fra 77 procent til 86 procent og på P4 fra 73 til 88 procent – altså en voksende ulighed på DR’s to største radiokanaler.

Rapporten dokumenterer således, at stjernerne og de store hits får stadig flere afspilninger, mens mellemlaget og vækstlaget får stadigt færre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Eller også er indspillet musik på offentlige elektroniske medier et fænomen, som tiden er løbet fra...
Alle mulige kilder til musik findes, men nogle er sværere tilgængelige, og det er musik opført live.
Her bør DR i langt højere grad gøre sig gældende som formidler og dermed inspirator for de opvoksende generationer - og selv flittigt, og ikke mindst på tv - bringe folk ind i koncertsale og på festivaler, hvormed man også både dokumenterer og medvirker til udbredelse, herunder mulig eksport.

Mathias Petersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Henrik Svejstrup

Lad os da endelig blive tvunget til at høre den musik ingen gider at høre