Leder

Jens Haaning skal betale pengene tilbage – men får en flot plads i kunsthistorien

Jens Haanings værk »Take the Money and Run« gik verden rundt, men nu har museet Kunsten fået rettens ord for, at kunstneren skal give pengene tilbage. Det gør dog ikke værket mindre opfindsomt
Museet Kunsten udstillede Jens Haanings tomme glasrammer og den mail, som Haaning havde sendt dem, som kunstværket »Take the Money and Run«, hvilket tiltrak rekordmange publikummer.

Museet Kunsten udstillede Jens Haanings tomme glasrammer og den mail, som Haaning havde sendt dem, som kunstværket »Take the Money and Run«, hvilket tiltrak rekordmange publikummer.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kultur
19. september 2023

Mandag afsagde Københavns Byret dom over kunstneren Jens Haaning. Han skal betale sagens omkostninger (78.500 kroner) samt 492.549 kroner tilbage til museet Kunsten i Aalborg.

Det er 40.000 kroner mindre end de 532.549 kroner, som museet i 2021 lånte ham til at genskabe to tidligere værker, der med pengesedler i glasmontrer illustrerede en årsindkomst for henholdsvis en østriger og en dansker. De 40.000 får Haaning som visnings- og kunstnerhonorar for det værk, han i stedet skabte: »Take the money and run«. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Spørgsmålet er så: Hvad er markedsværdien af "Take the money and run"?

Vor herre bevares!

Dette er et klasseeksempel på elegant ytringsfrihed!!

Mesterligt!!

Ideen er ikke ny. Rådhuset i Haderslev købte, for 40 år eller omkring siden, 3 billeder til foyeren. Disse "billeder" bestod af hvidmalede lærreder med sorte rammer. Kunstneren forklaring ... Man skulle selv forestille sig, hvad der skulle fylde rammerne.
Platugler ...

Søren Kristensen

"Det gør ikke væket mindre opfindsomt" (at kunstneren skal betale pengene tilbage.) Sikke noget vrøvl. Det er da et dårligt kup, hvis man er tvunget til at betale pengene tilbage - og dermed i dette tilfælde, dårlig kunst. Hvis der én ting succes er afhængig af - også når det gælder kunst - så er det jo succes.

Christian Bruun

Adopt a silly point of view and run.

Nu er ordet kunstner ikke nogen beskyttet titel

Tænk, hvis retten havde frikendt Jens Haaning.

Sikket stort kunstværk det havde været!

Jeg er ikke synderlig rindalistisk indstillet, og jeg forstår godt kunsterens rolle som provokatør. Men problemet er, at kunst ikke længere kan provokere i sin egenskab af kunst, men er nødt til at ty til ufine midler som åbenlyse ulovligheder, der retfærdiggøres i kunstens navn.

Men hey, vi er alle kunstnere i 15 minutter.