Laura Dombernowskys blog

Kinesiske unge til kamp for kærligheden

Unge kinesere har i dag helt andre muligheder for at prøve forelskelsen af inden ægteskab end deres forældres generation havde. Men når ægteskabet nærmer sig, må de unge balancere mellem forældrenes forventninger og egne forestillinger om et godt liv. Her er der råd at søge på TV.

To aftener om ugen sender Tianjins lokale tv-station det populære program ‘Forsvarskamp for kærligheden‘ (爱情保卫战), der behandler kærlighedens dilemmaer. En aften i september havde moderen til en 22-årig dreng modsat sig hans forhold til en fire år ældre pige. I en alder af 26 år blev hun stemplet som gammel og mager, og den kommende svigermor meddelte kort og godt, at hvis de giftede sig, ville familien hverken give dem hus eller bil. En hård trussel i et land, hvor forældrene sædvanligvis giver deres børn alt, hvad de selv kan undvære.

Den grundlæggende konflikt var såmænd børnebørn. Familien stolede ikke på, at pigen med sin fysik og alder taget i betragtning ville kunne føde et barn. Selv ønskede parret at vente nogle år med at få børn til drengen var færdig med at studere og kunne bidrage til familieøkonomien. Moderen argumenterede, at nu hvor drengens bedsteforældre allerede var omkring 70 år, så var det alt for risikabelt at vente med at få børn. For sæt nu hvis pigen slet ikke ville kunne få børn længere, når det unge par selv var klar til det!

Frygten for at splitte en familie

Alle tre parter blev hørt før et ekspertpanel af psykologer og mediekendisser gav deres bud på, hvordan striden bedst kunne løses. 

Panelet var enige. Valget lå hos det unge par. Drengen måtte finde en måde at følge sine følelser uden at skade forholdet til sin familie; pigen skulle skabe et godt forhold til kærestens familie, og moderen måtte respektere sønnens beslutning. Drengen valgte side ved at stille sig hos sin kæreste, og parret forlod scenen, mens publikum stemte. Med 60 procent af stemmerne var publikum klart for, at parret skulle blive sammen.

Men til seernes overraskelse var der ingen amoriner i luften den aften. Drengen kom alene tilbage til studiet. Pigen havde valgt at gå for ikke at skade forholdet mellem mor og søn. Og sådan sluttede den aftens udsendelse. Om parret senere finder sammen, og om moderen en dag vil indse, at det er vanskeligt at stille krav hvem hendes søn gifter sig med, vidner historien ikke om.

Individualisering og usikkerhed

Unge mennesker har i dag helt andre vilkår end deres forældre, når det gælder om at have kæresteforhold før ægteskab. Uskylden hærger langtfra på Kinas ungdomsuddannelser. Og det er ikke længere usædvanligt at se unge forelskede par holde om hinanden i Kinas større byer. Det betyder dog ikke, at deres forældre ved noget om det. Og når drenge og piger på Kinas universiteter bor adskilt på kollegieværelse med køjesenge og tre til syv samboer, så er det heller ikke let for forelskede par at finde et sted at være alene.

Mange af de studerende, jeg har interviewet i forbindelse med mit ph.d. projekt fortæller, at de helst venter med at præsentere deres kæreste for forældrene, til de er helt sikre. Nogle venter flere år med at fortælle om den studiekammerat, de har et forhold til. Men de unge skal heller ikke tøve alt for længe med at finde en kæreste. For så snart studierne er afsluttet skal de allerhelst være i et fast forhold, så de kan påbegynde det nye voksenliv sammen. En ven beskrev en gang det forvirrende pres fra forældrenes side:

»Da jeg studerede ville mine forældre ikke have, at jeg brugte min tid på at have en kæreste. Det var slet ikke noget, vi talte om. Men lige så snart jeg var færdig på universitetet begyndte de at spørge til om jeg så nogen. De vil helst have, at jeg bliver gift inden jeg er tredive.«

Det store pres for at finde kærligheden

Man skulle tro, at det er mere lige til at finde en kæreste i et land med mere end 1,3 milliarder indbyggere, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Især kvinder i slutningen af tyverne med en universitetsuddannelse og relativt gode jobs føler et pres for at finde en partner, mens de stadig har bare lidt er ungdommens ynde tilbage.

I det år hun fyldte 33 år stillede min venindes forældre hende et ultimatum. Inden for et år skulle hun enten gifte sig eller købte en lejlighed. Hun valgte det sidste, men med kun én indkomst, kom hun ikke langt på boligmarkedet i Beijing. I stedet måtte hun nøjes med en lejlighed godt halvanden time med bus til sit arbejde i centrum. Indtil videre er hendes forældre tilfredse, selvom de stadig sender hende til stævnemøder med singlemænd i deres omgangskreds. Der er ingen tvivl om, at unge i Kina, trods øget individualisering, stadig tager stort hensyn til deres forældre.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu