Leder

Det er vi, som bestemmer

9. juni 2017

Vi ved godt, at hele Danmark ikke er regeret af regeringen. Og vi er udmærket klar over, at magt er et avanceret fænomen, og at der findes forskellige former for magt i familien, sporten, i nattelivet, i kommunerne, i forretningerne og i finanssektoren.

En af forklaringerne på, at der er så mange konspirationsteorier i vores samfund er, at man ikke kan få øje på, hvem der bestemmer det hele.

Magten findes og udøves, men der er ingen, som har den alene.

Vi ved også godt, at der findes kærlig magt, pædagogisk magt, økonomisk magt, militær magt og mange flere slags magt. Det er derfor, menneskenes verden bliver ved med at være uforudsigelig, og en roman kan være lige så afslørende som et stykke undersøgende journalistik. Det lyder så realistisk fortryllende, når den svenske popsanger Laleh synger: Det er vi, som bestemmer.

Men hvem ved, hvem der er vi, og hvad det vil sige at bestemme?

Alligevel dækker vi ofte begivenhederne, som om det hele i Danmark styres fra Christiansborg og Slotsholmen. Vi giver regeringen ansvaret for det, der går dårligt – lige fra væksten i økonomien til børnenes præstationer og færdigheder i skolen. Og regeringen tage ansvaret for alt det, der går godt.

Det er jo ikke helt forkert. Men det er heller ikke helt rigtigt. Fremskridt, kriser, store problemer og nye muligheder bliver almindeligvis udlagt som noget, regeringen har skabt.

Selvom vi godt ved, at kvindefrigørelsen, som er den største forandring i vores samfundet over de seneste 100 år, ikke blev vedtaget som lovgivning og bagefter realiseret i samfundet.

Det var omvendt, kvinder gjorde sig fri i små fællesskaber, inspirerede hinanden og lavede mindre grupper, som blev til en stor bevægelse, der greb efterspørgslen på arbejdsmarkedet og tvang den politiske ledelse til at lave nye regler og love.

Den seksuelle frigørelse og demokratiseringen af familien, skolen, systemerne og institutioner blev heller ikke indført pr centralt dekret. Tværtimod.

Vi forestiller os, at den amerikanske præsident regerer i verden. Den mand, som sidder i Det Hvide Hus nu, lader også til selv at forestille sig, at han faktisk er almægtig. Og det, han slår sig på i disse dage, er alle grænserne for hans magt.

Det var destruktivt, at Donald Trump trak USA fra Paris-Aftalen,, men han ødelagde ikke den grønne omstilling.

”Total loser so sad”, som der stod på muren på Greenpeace’ hovedkvarter i Berlin.

Amerikanske firmaer meddeler, at de fortsætter fremad mod grøn energi, amerikanske delstater og byer annoncerer, at de vil drive den grønne omstilling videre, og alle de hverdagsaktivister, som arbejder på konkrete, lokale løsninger, bider tænderne sammen og er nu endnu mere overbeviste om, at de selv må drage omsorg for omstillingen af vores produktion og indretning på jorden.

Vi kender historien om den politiske krise i Vesten, den såkaldte politikerlede, vreden mod systemerne og foragten for institutionerne. Protestpartiernes sejre og opgøret fra periferien mod centrum. Og vi kender skuffelserne over, at de politiske systemer ikke leverer fremskridt og social retfærdighed og lever op til ledernes løfter, som de bliver ved med at gå til valg.

Men en anden historie fortæller vi ikke så tit: At i samme periode, som regeringerne er blevet svagere, er borgerne blevet stærkere. Mere bevidste om deres egne muligheder og rettigheder. Mere handlekraftige og med bedre teknologi til organisere sig og lave vores egne løsninger.

Vi står midt i en progressiv magtovertagelse nedefra, som gælder alt fra grøn omstilling til nye produktionsformer, folkebevægelsen mod ensomhed og forskellige former for deleøkonomi.

Også Information startede som en modstandsbevægelse og vi har lavet denne særavis om og til alle forskellige former for aktiviserne, som tager deres verden tilbage.

Måske er det, som Laleh synger om, når hun siger, at det er vi, der bestemmer. 

Serie

Seneste artikler

 • ’Der udføres alt for meget arbejde i denne verden’

  2. april 2014
  I 1932 tordnede filosoffen Bertrand Russel mod arbejdets tvang og produktivitetsvækstens fælde. I kølvandet på Produktivitetskommissionens anbefalinger taler en britisk fritænker om behovet for at slappe lidt af
 • Vandet skal strømme gennem det grønne Østerbro

  26. marts 2014
  I 2011 oversvømmede et skybrud store dele af København. Et forvarsel om en type vejr, vi kan forvente meget mere af i fremtiden. I København gør to arkitekter en dyd af nødvendigheden og skaber fremtidens by med vandet og klimaforandringerne som ledemotiv. De starter i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro – hovedstadens første klimakvarter
 • Vi vil demonstrere hvad bæredygtighed betyder

  12. marts 2014
  Fiskere, industrifolk og miljøeksperter finder sammen i nye netværk for at ændre tænkningen bag den industrielle økonomi
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu