Leder

Hvis De Gule Veste vil opnå andet end at smadre, må de finde en anden fællesnævner end vreden

Hvis De Gule Veste skal blive mere end et vredesfænomen, kræver det legitime førerfigurer, og at de lægger klar afstand til voldsparate ekstremistelementers kapring af deres protestaktioner, herunder ’Fjerde Akt’ på næste lørdag med den ildevarslende undertitel »Alle mod Élyséepalæet«
Hvis De Gule Veste skal blive mere end et vredesfænomen, kræver det legitime førerfigurer, og at de lægger klar afstand til voldsparate ekstremistelementers kapring af deres protestaktioner, herunder ’Fjerde Akt’ på næste lørdag med den ildevarslende undertitel »Alle mod Élyséepalæet«

Bertrand Guay

Redaktionen
4. december 2018

Hvor står Frankrig efter de værste civile uroligheder siden maj 1968? Dagbladet L’Opinion sammenfatter situationen i en karikaturtegning: En febrilsk præsident Emmanuel Macron i brandmandsudstyr prøver med en vandslange at slukke ilden i Paris, men uden synlig effekt:

»Hvad skal man gøre for at slukke for den her ting,« spørger han. Fra to demonstranter i gule veste bag ham lyder svaret:

»Aner det ikke«. 

Men hvor var Manu, som præsidenten kaldes i folkemunde, mens Paris brændte? I Buenos Aires til G20-topmøde.

Statschefen tonede frem i den ene side af en splitskærm under BMF-TV’s livedækning og fortalte journalister, at han netop havde underholdt sig med Jamaicas premierminister. I billedets anden halvdel kunne man se, hvordan en gruppe urobetjente under byger af molotovcocktails blev drevet på tilbagetog fra en barrikade. Et billede, der udstillede det aktuelle fravær af meningsfuld dialog mellem en præsident og hans folk.

Hvordan skabes dialogen? Hvilke parter kan mødes? Hvad kan tilfredsstille De Gule Veste, som selv efter voldsexcesser og hærværk på nationalsymbolet Triumfbuen har opbakning fra klart over halvdelen af franskmændene?

Fantasifulde krav

Tilløb til dialog mundede i sidste uge ud i intet: Premierminister Philippe indbød otte talsmænd fra bevægelsen til møde. To dukkede op, men med krav om at transmittere samtalen via smartphone, hvad premierministeren afslog.

Var disse repræsentanter repræsentative? Det kommer an på, hvem man spørger. Angiveligt havde nogle af de fraværende ladet sig skræmme af trusler om tæv fra militante, der ikke fandt, at de havde mandat til at føre ordet på bevægelsens vegne.

De Gule Veste har hverken udviklet en organisatorisk struktur eller demokratisk procedure for at formulere politiske mål, der kan forene dem. 

Bevægelsen bærer stadig præg af at være vokset ud af den vrede facebookgruppe, der begyndte som underskriftsindsamling imod grønne afgifter på bilbrændstof på initiativ fra parfumesælger Priscilla Ludosky og langturschauffør Eric Drouet.

Sløjfelse af afgiftsforhøjelser på benzin og diesel er ikke længere nok for De Gule Veste, nu fremfører nogle af dem fantasifulde krav som en sænkning af pensionsalderen til 60 år, et loft for trafikbøder på 10 euro samt naturligvis Macrons afgang, Den Femte Republiks nedlæggelse og oprettelsen af en Sjette med forholdstalsvalgsystem.

Teknokratisk boble

Søndag trådte ’et kollektiv’ af nye og mere forsonlige talsmænd frem med en appel om social dialog og løfter om en konstruktiv tilgang til vreden, der kan føre nationen ud af den alvorlige krise. Det står tilbage at se, om den ikke mindre selvbestaltede fraktion les Gilets Jaunes Libres kan vinde accept fra bevægelsens græsrødder. Med sin større realitetssans og erklærede respekt for institutionerne er den nu accepteret af Frankrigs regering, der mødes med de nye talsmænd onsdag.

Om De Gule Veste har stof i sig til mere end et usammenhængende vredesfænomen, vil kræve, at de formår at frembringe førerfigurer med intern legitimitet. Og at de lægger klar afstand til voldsparate ekstremisters kapring af deres protestaktioner, herunder den på næste lørdag annoncerede ’Fjerde Akti Paris med den ildevarslende undertitel, Tous à l’Élysée (Alle mod Élyséepalæet).

Vold i samme skala for slet ikke at tale om stormløb på præsidentresidensen vil endegyldigt delegitimere De Gule Veste. Macron vil da ikke have andet valg end at sætte hårdt mod hårdt. En ny ’sort lørdag’ med en ordensmagt, der ikke kan holde stand, kan true hans politiske liv.

Frankrigs unge præsident kan selv gøre meget for at undgå det scenario. Fornuftigt var det at invitere alle partichefer til krisemøde søndag. Men Macron må forstå, at det ikke er nok at lytte. Man må høre efter. At opgive jupiterstilen vil være en god begyndelse, men vi er forbi alle forhåbninger om at kunne sælge samme politik med bedre pædagogik.

Macron må forlade sin teknokratiske boble. Uanset sit parlamentariske flertal kan han ikke regere Frankrig imod franskmændenes vilje. Der er brug for forhandling og for en stor gestus, der kan råde bod på det tab af købekraft, som så mange af hans landmænd oplever. Og der er brug for at kompensere, så flest grønne afgifter betales af Frankrigs rigeste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ikke nok at være vred - eller vise sin desperation og grænseløse tilstand.

Man må tage sig sammen - ellers kan man ikke blive taget alvorligt, siger den borgerlige honnør.

Således indkapslet.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Henrik Røngaard Bentzen, Carsten Mortensen, Trond Meiring, Lasse Glavind, morten andersen, Jan Jensen, Jan Kø og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det kunne også være op til fællesskabet at aflæse de fustrationer, der ligger bag. De dækker over et alvorligt problem, og bliver der ikke taget hånd om det bagvedliggende, vil utilfredsheden vokse. Det giver grobund for flere og mere voldelige "pøbeloptøjer" i fremtiden.

Ivan Breinholt Leth, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen, Bjørn Pedersen, Henrik Røngaard Bentzen, Carsten Mortensen, Trond Meiring, Estermarie Mandelquist og morten andersen anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

Humoristisk læsning. I Ukraine og Syrien blev protester da mødt med moralsk og materiel opbakning fra hele den vestlige verden? Reglerne er ikke ens for alle.

Dette minder mig om JFK-citatet "dem som gør fredelig protest umulig gør voldelig protest uundgåelig".

ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen M. Mollerup, Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen, Jan Jensen, Benjamin Bach, jens christian jacobsen, Bjørn Pedersen og Henrik Røngaard Bentzen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Vold er kun legitimt når den er sanktioneret af statsmagten og de etablerede magtstrukturer? Nej. Alle politikere, alle med økonomisk, kulturel og politisk magt skal naturligvis vide at deres magt ikke er absolut, at hvis de udnytter, ignorerer eller ydmyger samfundets mest skrøbelige medlemmer, så vil samfundets svageste på et eller andet tidspunkt få nok. Og eftersom de ikke nyder statsmagtens beskyttelse, må de ty til deres egne hænder, deres egne våben.

Ideen om at vold skulle være udemokratisk er absurd. Demokrati skal være REPRÆSENTATIVT. Når det ophører med at være det, så er det volden der er demokratisk og statsmagten og magthaverne, der skal bekæmpes. Volden er ikke udtryk for en permanent tilstand, ikke et mål i sig selv. Men ligesom de fleste ville kunne legitimere vold, når det er politiet eller en forsvarende hær, der anvender vold, må man også forsvare den vold der bruges af mennesker der forsvarer deres liv og/eller frihed. I Frankrig undertrykkes den fattige landbefolkning så Macrons rige venner med luksuslejligheder i Paris og skattely i Luxembourg kan nyde godt af de penge de tjener på at lade de fattigste europæere arbejde for de lavest mulige lønninger. Det har man en helt naturlig ret til at kæmpe imod.

Det er kun godt at magthaverne lærer at de til enhver en tid kan miste hovedet, hvis de ikke tænker over at folket er andet end en lille klike af rige.

ulla enevoldsen, Ivan Breinholt Leth, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Information ved du, hvor du har. Hvis du vil vide mere...

"De gule vestenes opprør i Frankrike er det mest massive opprøret i landet siden 1968, skriver franske medier. Det er et grasrotopprør som er tydelig klassebasert, underklassen mot overklassen, men det har en form som bryter med gamle mønstre og symboler. Og det har truffet rå nerve. På det meste har 84 prosent av velgerne i Frankrike sagt at de støtter «gilets jaunes», og støtten er ikke blitt vesentlig redusert på grunn av volden i gatene." https://steigan.no/2018/12/de-gule-vestene-skaper-panikk-i-den-franske-r...

Bettina Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Niels Ivar Larsen

"Og der er brug for at kompensere, så flest grønne afgifter betales af Frankrigs rigeste."

Problemet er bare, at det så ikke virker efter hensigten

De rigeste nedsætter ikke noget som helst ressourceforbrug på grund af forhøjede grønne afgifter - de betaler bare.

Hans Aagaard, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Jørgen M. Mollerup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Fjerde akt: Allesammen til Bastillen!

Jeg tror dette er en revolusjon. Det føles som en revolusjon.
For trettende dag står 67-åringen Nadine med en gul vest langs en av veiårerne fra Paris og inn til Caen i den lille kommunen Colombelles i Normandie.

I denne lille rundkøringen, betydelig mindre end den rundt Triumfbuen, og nøjagtig 226 kilometer lenger vekk, har hun stået,i sol og regn, sammen med veninden Lucette (64).

De protesterer mot politikken til Macron. Den er uretfærdig og rammer de som allerede har mindst, mener Nadin"

(Den norske avis Klassekampen, artiklen Les Miserables, 4. december 2018)

Bettina Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Til Aleksander Laufsen
Nej reglerne ar ikke ens for alle. At protestere mod grønne afgifter, aflad, er som at pisse i en kirke. Det er helligbrøde.

Eva Schwanenflügel

"Macron må forlade sin teknokratiske boble. Uanset sit parlamentariske flertal kan han ikke regere Frankrig imod franskmændenes vilje. Der er brug for forhandling og for en stor gestus, der kan råde bod på det tab af købekraft, som så mange af hans landmænd oplever. Og der er brug for at kompensere, så flest grønne afgifter betales af Frankrigs rigeste."

Der er sgu behov for andet og mere end en 'gestus'..
Uligheden er vokset i årtier, og så hjælper det ikke noget at afskaffe formueskatten og sætte afgifterne op på benzin- og diesel, når der ingen alternativer er i form af en ordentlig og billig offentlig transport.

Vi er vidne til en spirende revolution.
Hvis den bliver mødt med undtagelsestilstand og politi-offensiv vil de sidste weekenders voldelige udskejelser eskalere helt ud af kurs.

Ivan Breinholt Leth og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Et desperat forsøg på at afmontere modstanden. Med argumentet: "Kom med et alternativ til kapitalismen" håber man på at vække håbløshed hos oprørerne vel vidende, at ingen har en færdig plan for et alternativ. Intet oprør er nogensinde startet ud fra en fix og færdig plan for fremtiden. Alligevel har radikale ændringer fundet sted. Visionen om et alternativ til den bestående elendighed vokser altid ud af modstanden uanset hvor forvirrende den tager sig ud i den indledende fase. Rom blev hverken bygget eller afviklet på en dag.

ulla enevoldsen, Niels Duus Nielsen, Bjørn Pedersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar