Leder

Anders Samuelsens »svendestykke«

Ved at gå ud offentligt og presse EU til at sanktionere Iran for terroraktioner i Europa har den danske udenrigsminister politiseret efterretningsarbejdet – men også udstillet en retspolitisk problematik
Ved at gå ud offentligt og presse EU til at sanktionere Iran for terroraktioner i Europa har den danske udenrigsminister politiseret efterretningsarbejdet – men også udstillet en retspolitisk problematik

John Thys

11. januar 2019

Politikeren Anders Samuelsen (LA) blev onsdag rost på forsiden af Berlingske Tidende for sit »svendestykke« som udenrigsminister: En vedtagelse i EU’s ministerråd tirsdag rettet mod den iranske efterretningstjeneste.

Selv betegnede han »svendestykket« som »en kæmpe sejr« og resultatet af en »robust og resolut udenrigspolitik«, hvis konkrete resultat er, at Irans ministerium for efterretninger og sikkerhed nu er sat på EU’s terrorliste, samt at to iranere har indrejseforbud i EU.

Der er tale om ministeriets generaldirektør og en agent/diplomat, der i øvrigt har været anholdt i Tyskland, sigtet for at bistå iranske agenter med at planlægge et bombeangreb på en kongres i Paris i juni sidste år.

Kongressen var arrangeret af den største iranske modstandsorganisation, Mojahedin e-Khalk, der indtil 2006 var på EU’s og USA’s terrorlister, og havde deltagelse af tidligere New York-borgmester og nuværende præsidentrådgiver, Rudy Giuliani.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjørn Pedersen
  • Gert Romme
  • David Joelsen
  • Samuel Grønlund
Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen, Gert Romme, David Joelsen og Samuel Grønlund anbefalede denne artikel

Kommentarer

Samuelsen gungrer i en sag med flere ganske komplekse vinkler, som Ellegaard beskriver. Ministerrådets (spage) vedtagelse skal vel ses i lyset af redningsforsøget af en atomaftale i laser og at ingen i Europa - lige nu i hvert fald - overhovedet forestiller sig et for alvor destabiliseret Iran. Og lige en sidebemærkning om Lenin-citatet/tesen. Ifølge en lille citatquiz på Spiegel-online sagde Lenin: "Nichts aufs Wort glauben, aufs strengste prüfen - das ist die Losung der marxistischen Arbeiter." Quizzen - ganske oplysende - kan tages her: http://www.spiegel.de/quiztool/quiztool-66289.html