Leder

Egypten har stemt for ny forfatning og draget sit sidste demokratiske suk

Med overvældende flertal for en ny forfatning har præsident Abdul-Fatah al-Sisi sikret sin egen og militærets totale kontrol i en fremtidig etpartistat
To egyptiske vælgere kigger her på en liste over stemmesteder til folkeafstemningen om en ny forfatningen. Mange især i den ældre generation har stemt ja til forfatningen i håb om at bevare stabiliteten i Egypten, selvom oppositionen i begyndelsen af april formulerede et fælles nej.  

To egyptiske vælgere kigger her på en liste over stemmesteder til folkeafstemningen om en ny forfatningen. Mange især i den ældre generation har stemt ja til forfatningen i håb om at bevare stabiliteten i Egypten, selvom oppositionen i begyndelsen af april formulerede et fælles nej.  

Khaled Desouki

25. april 2019

Det er sigende for Egyptens internationale status, at påskedagenes folkeafstemning om en ny forfatning registreres på nærmest noteniveau og heller ikke har vakt synderlig opsigt i den arabiske verden.

Egypten er med over 100 millioner indbyggere det største arabiske land, og det er ikke så længe siden, at egyptiske kunstnere og intellektuelle var toneangivende for klodens halve milliard arabere, kulturelt som religiøst i kraft af sunni-islams al-Azhar-universitetet i Kairo og Det Muslimske Broderskabs internationale rækkevidde. Og da al-Jazeeras tv-transmissioner fra Tahrir-pladsen i Kairo i 2011 hørtes fra arabiske stuers åbne vinduer, lyste kronisk pessimistiske mænd og fortrykte kvinder – der var jo ikke noget at grine ad – op i smil. Fra Libanon til Syrien, Yemen og Palæstina, ja selv i det pryglede Irak lød det optimistisk:

»Egypten er kommet tilbage til os.«

Nå, det var Egypten så ikke alligevel – og folkeafstemningen om en ny forfatning har kværket den sidste illusion om, at et rimeligt demokratisk Egypten trods alle vanskeligheder var en mulighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

"Egypten skal komme tilbage til os" Fra begyndelsen af halvtresserne til Al Sissi tog magten, Har Egypten været en torn i øjet for Vesten, hvis man læser aviserne igen fra den tid, finder man ikke en eneste dag, hvor Egyptens leder ikke var i fokus, det kan være England eller Frankrig ( Suez Krise og krig i Algeriet) var de grund disse lande brugte som påskud til at gå i krig mod Egypten, og på den anden side har man sat Israel i front mod Egypten. Det var den sidste del af koloni krig . Postkolonikrig var ikke slut, og det er ikke slut endnu., Måske kommer en ("verdens Krig)" ud af USA- Iran krise. Hvis den kommer bliver den sidste, der har noget med koloni krig at gøre.

Så kommer Egypten tilbage. 100 millioner er mange i tal, men mindre tal giver ikke fred. 5 millioner eller 100 millioner gør ikke forskel for at få fred.