Leder

Malis kup er et kæmpenederlag for syv års international hjælpeindsats

Siden en folkeopstand i juni brød ud imod hans inkompetente styre, var præsident Keïtas dage talte – men hans fiasko må deles af Frankrig, Danmark og de øvrige internationale deltagere i syv års indsats for at stabilisere og fredeliggøre Mali
Talsmand for ’Den Nationale Komité for Frelse af Folket’, Ismael Wague ved en pressekonference i Kati efter det ublodige kup imod Ibrahim Boubacar Keïta, der uden større protest lod sig afsætte fra præsidentposten af ’Den Nationale Komité for Frelse af Folket’.

Talsmand for ’Den Nationale Komité for Frelse af Folket’, Ismael Wague ved en pressekonference i Kati efter det ublodige kup imod Ibrahim Boubacar Keïta, der uden større protest lod sig afsætte fra præsidentposten af ’Den Nationale Komité for Frelse af Folket’.

Redaktionen
21. august 2020

Ro hviler atter over Bamako efter det ublodige kup imod Ibrahim Boubacar Keïta, der uden større protest lod sig afsætte fra præsidentposten af ’Den Nationale Komité for Frelse af Folket’, som den militærjunta, der nu har taget kontrol over Mali, kalder sig. Opskræmt over anslaget mod den demokratiske orden har det internationale samfund og afrikanske nabonationer taget afstand fra militærkuppet i de obligate skarpe vendinger.

I Malis befolkning er der derimod lettelse over at være sluppet af med den åbenlyst inkompetente ’IBK’. Syv år fik han til at bringe Mali på ret kurs, men succeserne udeblev. Reelt tabte han kontrollen over landet, da en folkeopstand satte ind i juni, fremkaldt af vrede over korruption, valgfusk, en underdrejet økonomi, COVID-19-nedlukninger og endemisk jihadistisk vold.

Trods officielle fordømmelser af kupmagerne er der næppe ægte fortrydelse i Frankrig, der står i spidsen for den internationale militærtilstedeværelse i Mali, som også en FN-fredsstyrke og 80 mand fra det danske forsvar deltager i – sært upåagtet i vores hjemlige offentlighed.

Juntaen har lovet at videreføre alle internationale partnerskaber og at forberede genoptagelse af civilt styre med afholdelse af frie valg »inden for et rimeligt tidsrum«. Det er klogt at vente, indtil der er styr på sikkerhedssituationen til, at malierne trygt kan stemme, for et dårligt forberedt og forhastet valg vil blive set som illegitimt og kan udløse ny uro. Til gengæld kan kaos vokse ud af et langvarigt magtvakuum som det, der fulgte efter forrige militærkup i 2012.

Ekstremistisk destabilisering

Kuppet åbner i bedste fald nye chancer, men må ses som en kæmpefiasko for de regionale og internationale aktører, der har brugt enorme kræfter på at stabilisere Mali, siden landet efter det forrige kup kom tæt på statskollaps og blev løbet over ende af militante grupper med bånd til al-Qaeda og Islamisk Stat. De mange års militærindsats har ikke knækket de voldelige ekstremister, der har samlet styrke nok til igen at destabilisere både Mali og de lige så ludfattige nabolande Burkina Faso og Niger.

Den militære indsats må nødvendigvis fortsætte, ideelt set med et udvidet FN-mandat, men kan ikke stå alene. Hele Nordvestafrika behøver en omfattende civil genopretningsplan for at vende en ond spiral. Der må langsigtet sættes ind imod rodårsagerne til fattigdom og ekstremistisk vold: arbejdsløshed, ringe uddannelsesmuligheder, svindende ressourcer, hastig befolkningsvækst og fremskreden ørkendannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Østergaard

Man kan (muligvis med rette) beskylde mig for et lavt ambitionsniveau, men i min optik var dansk deltagelse i (den militære del af) hjælpeindsatsen ikke et forsøg på at gøre situationen bedre, eller endda at fastholde status quo, men at forhindre tingene i at blive så slemme som de potentielt stod til at blive.

Og det bør være i den kontekst at indsatsen vurderes.

Torben Lindegaard

@Thomas Østergaard 21. august, 2020 - 00:24

Under alle omstændigheder bør vi trække alle mand hjem fra Nordafrika & Mellemøsten.
Danmark skulle aldrig have sendt tropper derned.

Jens Voldby Crumlin

Til alle politikere i folketinget der har lagt stemmer til den krigsaktivistiske udenrigspolitik som Danmark skamløst har smadret Afrikanske og Mellemøstlige lande med. I var advaret både af militære eksperter og humanitære organisationer før i kastede Danmark ud i endeløse krige og destabilisering af hele regioner. I var advaret om at terroristerne ville sprede sig og destabilisere nye områder som ringe i vandet og gøre livet farligt for lokalbefolkningen og nødhjælpsarbejdere. Alligevel brugte i løgne og manipulation for at omskabe Danmark til en krigernation. Samtidig har i forhindret enhver tilbundsgående evaluering af hele denne drejning af Dansk udenrigspolitik fra humanitært arbejde og FN diplomati til krudt og bomber. Nu opruster i militært og fastholder en helt utilstrækkelig udviklingshjælp der skulle have været med til at løse stadig flere problemer med fattigdom, konflikter og klimaforandringer. Skam Jer !