Mads Freses blog

Hvilken vej, Italien?

Forrige weekends regionalvalg i Italien blev ikke det ventede nederlag for Silvio Berlusconis centrumhøjre-alliance, der erobrede magten i seks ud af de 13 regioner, som var i spil. I forhold til regionalvalget i 2005 erobrede højrefløjen magten i fire regioner: Piemonte, Lazio, Campania og Calabrien. I realpolitiske termer er der således tale om en solid valgsejr, men stemmetallene viser også, at Berlusconis parti, Popolo della Libertà (PdL), fortsat taber terræn: Ved parlamentsvalget i 2008 opnåede PdL 36,7 pct. af stemmerne, 35,3 pct. ved EU-parlamentsvalget i 2009 og 29,6 pct. ved dette års regionalvalg, hvor kun 63,3 pct. af de stemmeberettigede deltog. Det er den laveste valgdeltagelse i Italien nogensinde.

Valgets vinder blev føderalisterne i Lega Nord, der erobrede magten i to vigtige regioner i Norditalien: Piemonte og Veneto. Inden valget blev der talt meget om de muligheder konsekvenser, hvis Lega Nord blev det største parti i Norditalien. I forhold til parlamentsvalget i 2008 er Lega Nord gået fra 8 pct. til 12,3 pct. Berlusconis folk regerer stadig landets største og mest produktive region, Lombardiet, men med valgsejrene i Piemonte og Veneto er Umberto Bossis parti nu er lige så stort som Berlusconis i den rigeste del af landet og har allerede lagt billet ind på borgmesterposterne i Torino og Milano i 2011. Lega Nord forsøger nu at gennemtvinge yderligere føderale reformer, navnlig på det skattepolitiske område.

I Mellemitalien opnåede venstrefløjen de ventede sejre i røde regioner som Emilia-Romagna, Umbrien og Toscana. Men i Lazio havde venstrefløjen opstillet den tidligere EU-kommissær Emma Bonino, som i 70’erne var særdeles aktiv i kampen for fri abort. Det blev endnu gang et centralt spørgsmål, da kirken i valgkampens slutfase anbefalede Boninos modkandidat, Renata Polverini, som vandt knebent.

I Syditalien erobrede PdL magten i Calabrien og Campanien. På grund af affaldskrisen i Napoli var der lagt op til vagtskifte i Campanien, som i en årrække har været regeret af venstrefløjen. Berlusconi-fløjen havde først opstillet viceøkonomiminister Nicola Cosentino. Men på grund af vedholdende anklager om forbindelser til mafiaen, der har resulteret i en arrestordre, valgte Cosentino at trække sit kandidatur. Et flertal i parlamentet beskytter dog Cosentino,  som stadig er viceøkonomiminister, da Berlusconi nægtede at acceptere hans afskedsbegæring. For at besejre Cosentinos afløser, Stefano Caldoro, bakkede alle oppositionspartierne op om Salernos kontroversielle borgmester, Vicenzo De Luca. Men Caldoro opnåede alligevel næsten 55 pct. af stemmerne, som angiveligt blev købt og solgt i stort antal for 50 euro pr. stk. Også i Calabrien vandt Berlusconis kandidat, Giuseppe Scopelliti, en overbevisende sejr: »I Norditalien er Lega Nord stærkest, Berlusconis herredømme er i Syditalien. Det medfører et meget klientelistisk parti, som er påvirket af de forskellige mafiaorganisationer. PdL er et plastikparti, det er lavet af papmaché,« siger politologen Giovanni Sartori til Il Fatto Quotidiano.

Inden valget stod venstrefløjen til at genvinde magten i 10 regioner, men nedturen fortsætter for det store oppositionsparti, Partito Democratico (PD): Ved parlamentsvalget i 2008 opnåede PD 34,1 pct. af stemmerne, 26,6 pct. ved EU-parlamentsvalget i 2009 og 26,1 pct. ved dette års regionalvalg. Den tidligere undersøgelsesdommer Antonio Di Pietros parti, Italia dei Valori (IdV), fastholder fremgangen, og komikeren Beppe Grillos protestparti Movimento 5 Stelle er nu repræsenteret i flere regionalforsamlinger i Nord- og Mellemitalien. Landets to største partier, PdL og PD, fik samlet 55 pct. af stemmerne mod 71 pct. ved parlamentsvalget i 2008: »Nu virker forholdet mellem på den ene side PdL og Lega Nord og på den anden side PD og IdV særlig fordelagtigt for de mindre allierede,« siger sociologen Ilvo Diamanti til La Repubblica og tilføjer: »På såvel højre- som venstrefløjen forekommer de dominerende partiers lederskab kraftigt svækket.«

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu