Martin Burcharths blog

Det andet amerikanske valg

Det er tidligt allerede nu at kaste et blik på kongresvalget i november 2008.

Alle øjne hviler for tiden på partivalgene i januar og februar. De Demokratiske topkandidater råder helt usædvanligt over langt flere penge end deres Republikanske rivaler. Optimismen i Demokratiske partikredse er umiskendelig. Men trods Bushs upopularitet og en generel malaise blandt de Republikanske kernevælgere må man stadig give partiet en rimelig chance for at vinde præsidentvalget.

Noget helt andet gælder magtbalancen i Kongressen. Det bliver under alle omstændigheder yderst vanskeligt for Republikanerne at genvinde kontrol med Repræsentanternes Hus, hvortil der vælges efter det proportionale system. Partiet er simpelthen så upopulært. I forvejen er Demokraterne i besiddelse af et bekvemt flertal i Huset.

Senatet er noget andet. Her er Demokraternes fungerende flertal papirstynd - nemlig 51 mod 49. Og det hviler på den konservative uafhængige Demokrat Joe Liebermans stemme. Dette skrøbelige flertal har Bush og Republikanerne vidst at udnytte. Derfor er det så afgørende vigtigt for Demokraterne at udvide deres flertal. Under en Demokratisk præsident vil det give partiet næsten ubegrænset magt. Med en Republikansk efterfølger til Bush vil Demokraterne med et klart flertal i Senatet kunne klippe præsidentens vinger af.

Men se, hvad der sker i disse måneder! Én efter én af de tunge drenge blandt Republikanske senatorer falder fra. Pete Domenici fra New Mexico, Chuck Hagel fra Nebraska, John Warner fra Virginia og Larry Craig (involveret i en sex-skandale) vil alle træde tilbage. Uden disse sikre kandidater i New Mexico, Virginia og Nebraska risikerer Republikanerne at tabe tre pladser i Senatet. Hertil skal føjes, at ud af de 34 senatspladser på genvalg besiddes de 22 af Republikanere. Demokraterne skal kun forsvare 12 pladser.

I Huset ser man ligeledes et frafald blandt Republikanske lovgivere. Et dusin af dem ser ingen fremtid som mindretal, og flygter. Her er der altså også mulighed for, at Demokraterne ekspanderer deres majoritet.

Penge er næsten alt i amerikansk valgpolitik. Derfor er det næsten chokerende at læse i Los Angeles Times i dag, at Demokraternes valgkomité i Huset råder over 22 mio. dollar, mens Republikanernes komité kun har 1,6 mio. dollar!

I Senatet er Demokraternes valgkomité udstyret med 20,6 mio. dollar, mens Republikanerne kun har 7. mio. dollar.

Denne skæve balance afspejler den omstændighed, at lobbyister og andre interessenter klart vædder på et sikkert Demokratisk flertal i Kongressen fra januar 2009. Det Republikanske parti ligger i ruiner.

Men jeg gentager - det betyder ikke, at Republikanerne også taber præsidentvalget. Det eneste man kan sige med en grad af sikkerhed er, at partiets eksistentielle krise absolut ikke hjælper kandidater som Giuliani, Romney, Thompson, McCain og Huckabee. Deres kernevælgere er modløse. Hvis man ikke evner at mobilisere ens partibase på valgdagen, står det galt til.

Stay tuned!

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu