Martin Burcharths blog

Obama speeder deruda'

Som jeg skriver i artiklen om Hillary Clintons kamp for sit liv i mandagsavisen registerer de første meningsmålinger lavet i New Hampshire dagen efter partivalget i Iowa normalt ikke det stød i ryggen, som vinderne normalt opnår.


Derfor viste de første målinger lørdag, at Clinton og Obama stod lige med hver 30 procents støtte. Det gjorde de også op til Iowa-valget. Det ved Clinton-kampagnen naturligvis udmærket. De er ikke dumme. Ikke desto mindre rundsendte de en e-mail, hvor de påpegede, at Obama ikke har fået den sædvanlige fremdrift i meningsmålinger.


Man skulle tro, at de tager presen for nogle idioter. Ingen lod sig påvirke af den e-mail. Og ganske rigtigt. I dag mandag er USA Today/Gallup ude med en ny meningsmåling lavet over flere dage og den viser et forspring til Obama på 13 procentpoints over Hillary. 41 mod 32 pct. Edwards står til 19 pct.


McCain har naturligvis ikke fået vind i ryggen fra Iowa, hvor han kom ind på en 3. plads. Han fører stadig over Romney med et par points. Huckabee er som forventet gået frem, men kun med 4 points, og til en 3. plads i New Hampshire.


En meningsmåling fra tv-stationen i Manchester WMUR, University of New Hampshire/CNN viser samme fordeling. 39 pct. til Obama, 29 pct. til Clinton og 16 pct. til Edwards. MCain fører med 6 points over Romney og Huckabee ligger langt nede på en 3. plads.


Her er min kommentar: Det er stadig muligt, at Romney kan slå McCain og derved fremstå som favorit til partiets nominering. Målingerne har ikke nået at registrere reaktionen på tv-debatten lørdag aften, hvor Romney efter min beskedne mening klarede sig bedre end McCain. McCains føring er porøs.


I den Demokratiske lejr har Obama praktisk talt sejren i hus. Det er endda muligt, at han vinder med mere end 10-13 points. Han begik ikke nogen fodfejl i tv-debatten og vi ved fra Iowa - hvor han stod lige med Clinton i den sidste meningsmåling og vandt med 8 points - at mange af hans vælgere ikke er lette at få fat på for meningsmålere. Men lige pludselig dukker de op - ved urnerne.


Jeg tør ikke på tryk forudsige, hvad der sker nu. Men jeg er sikker på, at Clinton fortsætter ufortrødent. Hun har penge og støtte til at køre videre til den store valgdag 5. februar, hvor man skal stemme i 22 delstater. Hun taber sikkert Nevada og South Carolina inden da. Florida 29. januar bliver spændende at se. Der er mange ældre, der er hendes mest trofaste vælgergruppe.


Erfaringen tilsiger, at Obama bliver det Demokratiske partis kandidat i 2008. Men nu kæmper Hillary og kører de tunge kanoner i stilling. Vi må se, om Obama vælger at kæmpe tilbage og i så fald, hvordan han svarer på hendes kritik af hans generalieblad i Senatet.

Det er svært at få øje på en kandidat i det andet parti, som vil kunne slå Obama lige nu. Men som vi ved, kan meget ske i de næste otte måneder. Lige nu er Obama storfavorit til at blive USA's næste præsident. Det er næppe til at tro. Man kunne kalde det en slags selvregulering fra amerikanernes side. Pendulet er svunget for langt i den gale retning. Nu skal det skubbes tilbage og Obama er manden på det rette sted og den rette tid, som griber chancen, fremlægger et visionært brud med fortidens politik og argumenterer, at kun et nyt "arbejdende flertal" kan klare opgaven. Sådan blir han opfattet.


Jeg talte med en journalist fra det nykonservative magasin The Weekly Standard. Han var lige så betaget af Obama som alle andre, jeg har mødt i disse uger. Det er sjældent, at man støder ind i folk, som ikke kan fordrage Obama. Men de findes. Dette er virkeligt et historisk øjeblik i USA's historie. Man bliver hele tiden nødt til at slå sig over benet og spørge, om det kan være rigtigt, hvad der sker nu. Er det bedrag eller virkelighed? Jeg taler med mange vælgere og kan fortælle, at det er den skinbarlige virkelighed. De tror på Obama.

Kommentarer

Betragter man dette billede:

http://photos1.blogger.com/x/blogger2/5943/1506/1600/997338/bushstatue.jpg

kan man imidlertid nok undre sig over, hvordan dette vil ende. Robert Kennedy var f.eks. også en meget lovende kandidat... han var tilmed imod Vietnamkrigen. Det gik hverken ham eller Luther King "særlig godt". I stedet fik vi Nixon og så Reagan, dvs. Bush I.

Stof til eftertanke:

http://www.antiwar.com/justin/?articleid=12166

Beklager "hullet" i ovenstående - det opstod ikke ved min medvirken... Her er indlægget igen:

Betragter man dette billede:

http://photos1.blogger.com/x/blogger2/5943/1506/1600/997338/bushstatue.jpg

kan man imidlertid nok undre sig over, hvordan dette vil ende. Robert Kennedy var f.eks. også en meget lovende kandidat... han var tilmed imod Vietnamkrigen. Det gik hverken ham eller Luther King "særlig godt". I stedet fik vi Nixon og så Reagan, dvs. Bush I.

Stof til eftertanke:

http://www.antiwar.com/justin/?articleid=12166