Martin Burcharths blog

Få lyspunkter for Demokraterne

Som forudsagt i næsten alle meningsmålinger vinder Republikanerne flertallet i Repræsentanternes Hus; Demokraterne bevarer kontrollen med Senatet, omend med et smallere flertal end i de sidste to år.

Det værste scenarie for Demokraterne - tab af begge kamre - er hermed afværget. Tea Party har fået en håndfuld senatorer sendt til Washington. Hertil hører dog ikke Christine O'Donnell fra Delaware, ej heller Sharron Angle fra Nevada vil tage til Washington. Den Demokratiske flertalsleder i Senatet, Harry Reid, viste sig at være en sej og stædig kamphane. Manden gav aldrig op.

Reids sejr er pinlig for Republikanerne og Tea Party. Den Demokratiske leder var en af de mest sårbare i disse midtvejsvalg.

Udover det er der ikke mange lyspunkter for Demokraterne. De klarede skansen i Massachusetts, hvor ingen Republikanere vandt - sorte guvernør Deval Patrick besejrede overraskende let den moderate Republikaner Charlie Baker. I Californien slog senator Barbara Boxer Republikaneren Carly Fiorina og Demokraten Jerry Brown skal være guvernør igen. Han besejrede Meg Whitman (tidligere eBay).

Men i næsten alle andre regioner så det i går nat dystert ud for Demokraterne. Den progressive senator Russ Feingold i Wisconsin gik ned med flaget. Det samme skete for mange konservative Blue Dog-Demokrater, uagtet om de har stemt med eller imod Obama. Hos vælgerne blev der ikke givet ved dørene. Nogle steder var det nok at være påklæbet etiketten Demokrat for at blive druknet af den Republikanske bølge, skønt de konservative Demokrater i mangt og meget ligger tæt op ad den Republikanske idelogi.

Obama's udsigt til genvalg i 2012 er behæftet med hindringer. Det er en ydmygelse for ham, at hans gamle senatsplads i Illinois blev vundet af en Republikaner. Ohios guvernør Ted Strickland blev smidt ud efter en enkel embedsperiode. Uden støtte fra Strickland i guvernørkontoret vil det blive sværere for Obama at vinde nøglestaten Ohio i 2012. I Florida så det sent på natten ud til, at forretningsmand og Republikaner Scott Rick også ville vinde guvernørposten. Florida er en anden nøglestat for Obama.

På USA's østkyst ventede man forgæves på at høre nyt fra senatsvalget i Alaska, hvor Sarah Palins kandidat, Joe Miller, ifølge meningsmålinger forventedes at tabe med en tynd margin.

Spørgsmålet er nu, hvordan Republikanerne og Obama vil tolke valgresultatet.

En måde at anskue det på er bide fast i, at Republikanske og Demokratiske vælgere stort set forblev loyale til deres partier, mens det var de partiuafhængige, som skiftede deres loyalitet for Demokraterne i midtvejsvalget 2006 til Republikanerne i 2010. Færre Demokrater stemte end normalt.

 Exit polls dokumenterer, at det var de partiuafhængiges sving fra Demokrater til Republikanere, som bestemte udfaldet af valget i går. Og partiuafhængige vælgere er ikke Tea Party-folk, skønt de er kritiske overfor Obamas sundhedsreform og det voksende budgetunderskud og gælden.

I den forstand er det uklart, hvilket mandat det Republikanske flertal bringer med til Repræsentanternes Hus. Det er let at se, hvordan en overfortolkning af partiets mandat - en skarp højredrejning - vil sende et flertal af partiuafhængige tilbage i Obamas og Demokraternes fold under det næste valg i 2012.

Vi går en turbulent periode i amerikansk politik i møde, der startede i 2008.

Foto: Scanpix

Kommentarer

Når Obama alligevel ikke har kunne gennemføre sine reformer med et Demokratisk flertal, er forskellen vel ikke så stor. Det har jo vist sig at Demokraternes største problem er, Demokraterne.

Jesper Pedersen

Det er svaert at tolke USA's valg - hvor meget der er tro paa og mangel paa tro paa politik og hvor meget der er alt muligt andet isaer demografi. Groft sagt stemmer de sorte og spanierne paa Demokraterne, men de hvide ikke intellektuelle stemmer Republikansk. Det er selvfoelgeligt pakket mere ind paa CNN osv men ikke destro mindre overvejende korrekt. I den sammenhaeng saa er dilemmaet vaek om 20-30 aar. Om man synes det er godt eller ej er nok i princippet ligegyldigt og hvordan det vil paavirke verdens magt balance er med samme logik ogsaa ligegyldigt, det sker uanset hvad, saa det det i virkeligheden kommer an paa er at tilpasse sig. Den vestlige, dvs hvide vestlige kultur er paa retur mens den oestlige, indiske og muslimske er voksende - det bliver ekstremt spaendende og ogsaa skraemmende hvordan det kommer til at forloebe sig og hvordan det vil paavirke demokrati, kvindefrihed og magtbalance. Har ikke er praecist bud, men er overbevist om at oekonomien i de nye magtfolkeslag vil saette standarden hvad der sker, jo hoejere, jo bedre - lavere, diktatur, ufrihed og undertryggelse.