Martin Burcharths blog

Et (politisk) attentat i Arizona

Den første tanke, der faldt mig ind, da jeg tidlig lørdag eftermiddag, hørte om mordforsøget på kongresmedlem Gabrielle Giffords i Tucson, Arizona, var: Det var dømt til at ske på et eller andet tidspunkt.

Mange i USA har frygtet, at netop dette ville ske, efter at Barack Obama blev præsident og den politiske retorik fra højrefløjen skærpet med en underliggende tone af vold. Demokrater beskyldes jævnligt for at overtræde forfatningen og for at forråde de pricipper, som landet er bygget op på.

Der er masser af "nuts" i USA; det er imidlertid kun en del af forklaringen på, at den mistænkte Jared Loughner griber til vold. Han minder om de gale high school-studerende og universitetsstuderende, som i de seneste år har begået massemord på deres egne.

Men forskellen på dem og Loughner er, at han dukker op på et møde mellem almindeligere borgere og deres repræsentant på Borgen (Gabby Giffords) og koldblodigt skyder hende ned og derefter retter pistolen mod en velkendt Demokratisk forbundsdommer. Herefter går den koldblodige morder tilsyneladende helt amok og skyder bare løs på tilfældige personer (og en 9-årig pige, der må have været Lougner ukendt) og prøver at flygte. Modsat andre massemordere i de seneste 10 år i USA begår han ikke selvmord.

Selv ikke Timothy McVeigh sigtede mod en kendt politisk personlighed, da han prøvede at vælte den amerikanske forbundsregering med bombeattentatet i Oklahoma City i 1995.

John Hinckley - mordforsøget på præsident Ronald Reagan i 1981 - var heller ikke politisk motiveret; han blev vurderet mentalt forstyrret.

Man skal helt tilbage til mordene på John og Robert Kennedy for at finde bare en snert af politisk motiv.

I den foreliggende sag om Gabrielle Giffords - som heldigvis overlever, skønt slagmarken efterlade seks døde - kan det aktuelt grimme politiske klima i USA formentlig tilskrives en del af forklaringen på Loughners udåd. The New York Times og the Arizona Republic har gennemgået, alt hvad han har lagt ud på MySpace og YouTube og her finder man visse steder passager, som klart er inspireret af ekstremt højreorienteret tankegang, herunder Tea Party.

F.eks. truslen mod forfatningen og mod det engelske sprog fra mexicanske indvandrere.

Tea Party og Sarah Palin kan foreløbig ånde lettet på: Der er endnu ikke fundet spor af dem i Loughners tekster og videoer; ikke desto mindre er det værd at pege på, at når en prominent politiker som Palin producerer et valgkort over USA på sin Facebook-side med Demokratiske kongresmedlemmers distrikter indrammet som en skydeskive, så "kan det få konsekvenser," som Giffords selv har sagt.

Giffords valgkreds var i den våbenglade Sarah Palins sigtekorn inden midtvejsvaget 2010.

Det er mere eller mindre denne analyse sherif Dupnik i Tucson hældte til i sin pressekonference lørdag - at mentalt forstyrrede mennesker med voldelige tilbøjeligheder påvirkes af hård politisk retorik. De tager, hvad politikere siger ekstremt alvorligt og føler, at det legitimiserer deres sindssyge handlinger.

Vi får at se, om Jared Loughner har nogle politisk medsammensvorne. Det ville være en meget alvorlig drejning i sagen.

Senator John McCains udtalelse lørdag antyder, at han selv tror på flere end en person involveret. Det bliver interessant at se, om McCain endelig vågner op og fatter, hvor farligt det er at lege med ilden. Han drejede skarpt til højre og blev pludselig indvandrerfjendsk i sine taler under valgkampen sidste år udfra den erkendelse, at han formentlig ville tabe genvalg fra Arizona, hvis han stod ved sit tidligere lovforslag om at tilbyde ulovlige indvandrere amnesti.

Repræsentanternes Hus's formand John Boehner og hele det Republikanske parti frygter også det værste af dette attentat. De har besluttet at udsætte på ubestemt tid (ifølge CNN lørdag aften) behandling af og afstemning om kontroversielle lovforslag som f.eks. en skrotning af Obamas og Demokraternes sundhedsreform. Det er endda muligt, at det lovgivende kammer i hele næste uge vil være optaget af dette attentat og dets politiske konsekvenser, hedder det på CNN.

Giffords er en modig Demokratiske politiker. Hun blev første gang valgt til Repræsentanternes Hus i 2006 fra en valgkreds i sydøstlige Arizona, som grænser mod Mexico. På det tidspunkt var debatten om USA's manglende beskyttelse af landegrænsen mod syd og "invasionen" af mexicanske og latinamerikanske ulovlige indvandrere i Arizona på et foreløbigt højdepunkt.

Hun stillede op mod en ekstrem indvandrerfjendsk Republikaner Randy Graf, der var berygtet for at være knyttet til militante indvandrerfjendske grupper. 2006 var et godt valgår for Demokrater, næsten lige så godt som 2008. Trods den oprørske atmosfære omkring immigranter slog Giffords Graf. Jeg var på reportagetur i området i juli 2006 og forsøgte at få et interview med Giffords - uden held. Det lykkedes at få et med hendes modstander.

At hun trods sin højlydte kritik af Arizonas nyligt vedtagne indvandrerfjendske love og ja-stemmen i Repræsentanterens Hus til Obamas sundhedsreform blev genvalgt i november 2010 (lige på nippet), siger ikke alene noget om den rimelige store gruppe af "liberals" i Tucson (her ligger et stort universitet), men også noget om hendes politiske evner.

Foto: Scanpix

Kommentarer

lars rosholm tørresø

Alt i alt en sørgelig historie, der så tydeligt perspektiverer at det VAR USA der stod i front som en lederskikkelse - - nu er der vel mest afstumpet vold for folket og egoistiskt magtbegær fra eliten, der dominerer billedet af dette overflødighedshorn af et samfund

sindsygt farligt med den hårde, konfronterende retorik republikanerne har gang i med Sarah Palin i front!
Det samme er tildels sket herhjemme:
Hård retorik
Karaktermord
Dem og Os
Stigmatisering af en befolkningsgruppe
Løgne og manipulation med sandheden etc.

Per Erik Rønne

Det burde da øge sandsynligheden for at et republikansk parti med Sarah Palin som præsidentkandidat - vil give en overvældende sejr til præsident Obama ved næste valg ...

Anders Ejsing

Jeg citerer John Lennon: "Give peace a chance".