Martin Burcharths blog

Våben tilladt i delstatsparlamenter

Den anden dag i skøjteklubben i Cambridge, Massachusetts, hvor jeg bor, sagde bestyreren Joe:

”Det er godt, at man ikke bor et sted som Arizona. Her i det nordøstlige USA er vi ikke skydeglade som ude i de vestlige stater. Vi er civiliserede mennesker.”

Joe kan have ret, hvis han taler om Massachusetts, hvor man skal søge myndighederne om tilladelse til at købe håndvåben og man skal have en særdeles god grund for at få et ja. Unødigt at tilføje: Det er forbudt for våbenførende civile i Massachusetts at gå rundt med et skjult våben.

Situationen i nabostaten New Hampshire er imidlertid helt anderledes. Her kan enhver person over 21 købe håndvåben og ja - lige som i Arizona har det i perioder (senest i 2006-09) været tilladt lovgivere og jævne mennesker at bringe deres pistoler ind i parlamentsbygningen, også til afstemninger om kontroversielle lovforslag.

I 2009 genindførte et Demokratisk flertal i New Hampshires folkeforsamling et våbenforbud, efter at en gruppe bevæbnede demonstranter i tilskuerlogerne begyndte at skrige og råbe i protest mod nederlaget til en resolution om at give New Hampshire mere selvstyre vis á vis forbundsstaten (en typisk sag for konservative).

Men nu har det nye Republikanske flertal i statens hovedstad Concord i kølvandet på attentatet i Arizona vedtaget at ophæve forbuddet fra 2009, hedder det i Boston Globe. I seks ud af 50 delstater er det tilladt at bringe våben ind i parlamentet.

Det er ikke noget nyt, at civile kan bringe våben ind i lovgivende forsamlinger i USA.

I The New York Times hedder det i en kronik, at det var ganske almindeligt i årtierne før den amerikanske borgerkrig i 1861 og opfindelsen af telegrafen, at lovgivere i Kongressen var bevæbnet og brugte deres pistoler samt knive og piske til at få deres vilje tvunget igennem. Ikke overraskende var det især folkevalgte fra slavestaterne i Syden, der brugte intimiderende sprog og fysisk magt mod deres politiske modstandere til at presse love gennem Kongressen.

Telegrafen lagde en dæmper på gemytterne, fordi nyheden om slagsmål i Washington pludselig blev kendt af en bredere offentlighed. Desværre tyder ikke meget på, at offentlighedens kendskab i dagens USA til intimiderende retorik i den offentlige sfære lægger nogen dæmper på politikernes verbale udskejelser.

Foto: Wikimedia

Kommentarer

Man kan kun give Obelix ret, de er skører de amerikanere.