Martin Burcharths blog

8 procent er det magiske tal

Der var ikke gode nyheder for præsident Barack Obama dagen efter hans takketale på partikongressen i Charlotte, North Carolina.

Torsdag havde økonomer forudset, at beskæftigelsen var steget med 200.000 arbejdspladser i august. Det blev ifølge Handelsministeriets tal kun 100.000, hvilket ikke er nok til at sænke ledigheden, al den stund flere nye søger ind på arbejdsmarkedet hver måned. Befolkningstilvækst spiller en vigtig rolle.

Ikke desto mindre faldt den officielle ledighed fra 8,3 pct. i juli til 8,1 pct. Det tal vil Obama og demokraterne uden tvivl bruge, selv om det ville være bedragerisk. Faldet skyldes udelukkende, at 350.000 amerikanere i august opgave at lede efter et job og meldte sig ud af arbejdsmarkedet.

Den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, der dukker op på søndag morgens tv-programmer efter en uge udenfor rampelyset, forventes at slå på den anæmiske jobskabelse. Det er et effektivt argument for at skifte hest midt i vadestedet. Spørgsmålet er, hvorvidt det er nok til at få ham over målstregen.

Meningsmåleren John Zogby, der gav en fascinerende briefing til udenlandsk presse, fortalte om et eksperiment, han havde lavet. For halvandet år siden var ledigheden 9,3 pct. På det tidspunkt ville et flertal af de udspurgte stemme på en republikaner til præsident.

”Jeg lod herefter tallet falde med en tiendedel, og først da jeg nåede ned til 8,2 pct., begyndte Obama at vinde flest stemmer. Da jeg nåede til 8 pct. ledighed, stod han til at få et flertal. Arbejdsløsheden lige nu ligger mellem 8,2 og 8,3 pct. Det er grunden til, at Obama og Romney står lige i min meningsmålinger. Det er totalt uafgjort,” sagde Zogby.

Det interessante er imidlertid, at ingen præsident nogensinde har vundet genvalg i en situation med 8 pct. ledighed. Forklaringen på, at Obama kan gå hen og blive den første er ifølge Zogby, at Romney er et ubeskrevet blad og ikke nær så personligt populær som Obama.

Hvad kan præsidenten gøre for at overleve udfordringen fra Romney? Han kan ikke nå at ændre på det høje ledighedstal. Men han kan fremlægge en troværdig økonomisk plan, hvilket han prøvede at gøre i sin takketale.

Obama kan herudover få så mange af sine trofaste vælgere til valgstederne som muligt. Samme strategi bliver Romney nødt til at følge. For ham er problemet imidlertid, at hvide, republikanere og konservative udgør en faldende andel af befolkningen. Et andet problem er, at Romneys omklamring af den konservative agenda i partiet og hans udvælgelse af Paul Ryan som sin makker sender mange af de partiuafhængige, især unge og kvinder, skrigende bort i den anden retning.

Lad os tage latinoer først. I 2008 udgjorde denne etniske gruppe 9, 4 pct af valgdeltagelsen. De forventes at udgøre 11 pct. i 2012. I 2008 vandt Obama 67 pct. af latino-vælgernes stemmer og senator John McCain 33 pct. I Zogbys seneste målinger står Obama til 57 pct og Romney til 27 pct. Der er altså en ret stor andel tvivlere.

Men han udelukker, at Romney kan øge sin tilslutning. ”Hans indvandrerfjendske udtalelser fra primærvalgkampen bliver ikke glemt af spansktalende vælgere.”

Obama har derimod en bedre chance for at øge sin tilslutning.

”Der er 15-16 pct. latinoer og 4-5 pct. sorte vælgere, som endnu ikke har gjort op med sig selv, hvem de vil stemme på eller om de i det hele taget vil stemme. Obama kan få dem op ad stolen ved at indgyde frygt i dem for, hvad præsident Romney vil gøre. Det vil han højst sandsynligt gøre,” forudsiger John Zogby.

Så hvad sker der på valgdagen, hr. Zogby? Den gode meningsmåler havde ikke den ringeste anelse.

”Gud hjælpe mig,” sagde han. ”Om nogle få uger kan vælgere i nogle delstater begynde at stemme, og det er inden tv-debatterne. Vores sonderinger viser, at mellem 4 og 14 pct. af vælgerne siger, at de først beslutter sig på valgdagen.”

Zogby kan ikke fremstå partisk. Men det stod klart, at han anser Obama for at være favorit. Han blev spurgt om situationen i valgmandskollegiet. Som bekendt vælges der 535 valgmænd i de 50 delstater svarende til 435 kongresmedlemmer og 100 senatorer. Hertil skal lægges 3 fra Washington, D.C. Valgmænd er fordelt på delstater i forhold til deres befolkningstal. I næsten alle er det ”winner-take-all”.

Generelt er der enighed blandt opinionsinstitutter om, at der er tvivl om udfaldet i 12 delstater, herunder de to store – Florida og Ohio. Hvis man sammentæller de 38 røde og blå delstater, står Obama med 239 valgmænd og Romney med 191. Sagt på en anden måde: Romney er så meget bagud, at hans vej til sejren er belagt med langt flere hindringer end Obamas.

”Hvis Obama vinder Florida, hvor han er 5 procentpoint foran Romney lige nu, råder han over 268 ud af 270,” siger Zogby.

For at nå et flertal skal Obama blot vinde en anden af de resterende 11 svingstater – eksempelvis New Hampshire, der har 4 stemmer.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu