Martin Burcharths blog

Romney er fremragende til at sælge blålys

Mitt Romney stjæler, lyver og fordrejer skamløst kendsgerningerne.

Det er desværre den konklusion, man må drage af den republikanske præsidentkandidats kampagne i det amerikanske valgs sidste fase.

Alle og enhver forstår, at Romney i sprintet bliver nødt til at korrigere kurs og tilnærme sig midten i amerikansk politik. Sådan er det ofte, når en kandidat har vundet sit partis primærvalg.

Problemet med Romney er, at han i forvejen har skiftet politisk kulør så mange gange før i sin politiske karriere, at skiftet denne gang kan virke helt normalt – ja, acceptabelt for hans tilhængere og nogle af de partiuafhængige vælgere, der stemte på Obama i 2008 og nu skal overtales til at støtte Romney.

Principløshed og kynisme trumfer oprigtighed.

Romneys ”change”

Eksempel: I de sidste par dage har Romney fremstillet sig som kandidaten, der ikke alene lover ‘change‘ – altså den forandring, som Obama afgav løfte om i 2008 - men også den, der kan levere de virkelige forandringer.

For demokraterne er der ingen tvivl om, at det er korrekt - en uhyggelig kendsgerning.

For dem er problemet, at de forandringer den principløse Romney og den konservative Paul Ryan leverer ikke vil være de samme forandringer, som Obama lovede og faktisk fik gennemført.

Det er nok at læse parrets 5-punkts plan igennem for at overbevise sig selv om det.

Romney gentog disse punkter i en tale om sine økonomiske planer i går i Iowa – en tale, der forinden var blevet præsenteret som hans økonomiske agenda for de første fire år som præsident, men som ikke indeholdte noget nyt – eller rettere: Der var noget nyt, men det blev præsenteret på en meget spidsfindig måde. Herom senere.

Ramte ordninger

For Romney er ‘change‘ ensbetydende med følgende:

Væsentlige programmer som sundhedsreformen, sygesikring for børn, jobtræning og andre sociale bistandsordninger vil blive flyttet fra forbundsstatens regi til delstaterne. Det er en sikker garanti for, at de vil blive udvandet, skåret ned og virke mindre effektivt i konservative stater.

‘Unødvendige‘ forbundsstatslige programmer skal skæres væk. Romney fortæller intet om, hvad han og Ryan anser for unødvendigt. Det bør få det til at løbe koldt nedad ryggen på mange amerikanere.

Forældre skal have et større valg mellem skoler. Det betyder fremfor alt, at middelklassen vil have større mulighed for at sende deres børn til charter-skoler, som begunstiger et mindretal ved at dræne kommuneskolerne for ressourcer.

For Romney betyder ‘change‘ også, at han og Ryan vil redde Medicare (den næste gratis sygesikring for seniorer) og Social Security (folkepensionen).

Det lyder meget godt, men hvordan redde. Jo, Medicare skal delvist privatiseres for dem, der endnu ikke er fyldt 55, hvilket helt sikkert vil fordyre ordningen.

Medicare og social security

Social Security er ikke i fare for at gå bankerot, så hvad Romney agter at gøre med pensionen, er ikke til at gennemskue. Præsident Bush foreslog i valgkampen i 2004 at delvist privatisere Social Security, men da han efter sin sejr prøvede at bringe det op, blev han i den grad brændt, at han aldrig vendte tilbage til det emne.

Det andet store sociale bistandsprogram er Medicaid (der i modsætning til Medicare og Social Security ikke medfinansieres af lønmodtagere og arbejdsgivere, men finansieres over skatten). Under Obamas sundhedsreform vil den plan blive udvidet drastisk til at omfatte familier på fire med en indkomst under 40.000 dollar om året. Tidligere har indkomstgrænsen været 20.000 dollar.

Hvis sundhedsreformen - som lovet af Romney – skal afmonteres, hvad vil der så ske med 20-30 mio. mennesker, der vil være afhængige af det reformerede Medicaid? Republikanerne siger, at USA ikke har råd til det. Og hvad vil Romney gøre ved det eksisterende Medicaid? Ideelt overdrage ordningen til delstaterne.

Når man lytter til Romneys valgtaler, kan man godt få et andet indtryk. Det er her den subtile manipulation – demagogen - træder ind i billedet.

Sundhed og alternativ energi

I hans økonomiske tale fredag sagde Romney, at han vil ‘reformere‘ healthcare. Al tale om at ‘afmontere‘ loven var forstummet. Han tilføjede ovenikøbet, at hans sundhedreform vil dække alle amerikanere på grundlag af forbrugernes – ikke statens – valg af forsikring.

Det er en grov fordrejelse af Obamas reform. Den er faktisk baseret på, at dem - der tvinges til at tegne en sygesikring - har mulighed for at vælge mellem vidt forskellige forsikringsselskabers tilbud på en delstatslig ‘sundhedsbørs‘. Forbundsstaten skal holde fingrene væk.

Sandheden er en anden: Ingen ved, hvad Romney vil sætte i stedet for Obamacare.

I sin tale i Iowa skiftede præsidentkandidaten tilsyneladende også sit syn på subsidier til alternative energikilder. Indtil nu har han raset mod de subsidier (i form billige lån), som er indeholdt i Obamas stimuluspakke.

I dag lovede han, at nye energivirksomheder, der har modtaget subsidier, kan fortsætte med at modtage de billige lån, indtil de kan stå på egne ben. Det er præcist, hvad ordningen går ud på. Så hvad er forskellen på Obama og Romneys alternative energipolitik? Godt spørgsmål.

Som man kan se, prøver Romney at lave en venstre om Obama. Det samme gjorde han i de to kandidaters tv-debat om udenrigspolitikken.

Romneys løgne

Og så til Romneys bevidste løgne:

• Obama vil tømme Medicare for penge (nej, han har pålagt hospitaler og forsikringsselskaber at spare 60 mia. dollar)

• Det er Obamas skyld, at folk der mister godt betalte jobs og må acceptere jobs i ufaglærte stillinger får udbetalt en lavere løn (det er globaliseringen, ny teknologi og republikanernes opbakning til arbejdsgivere, der holder fagforeninger ude, som bærer det egentlige ansvar)

• Det er Obamas skyld, at studiegælden er vokset (nej, Obama har fået gennemført en ordning, som sænker renten på studielån, republikanerne stemte imod)

• Obama har øget USA’s gæld med 6.000 mia. dollar (nuvel, men en stor del af de penge blev brugt til at redde bankerne og den amerikanske økonomi fra fallit gennem stimuluspakken)

• Obama bærer skylden for, at 15 mio. flere amerikanere modtager food stamps og 3 mio. flere kvinder er blevet fattige (her beskylder Romney sin modstander for at have forårsaget finanskrisen og recessionen)

Man kan godt blive lidt omtumlet i hovedet, når man lytter til Romneys valgtaler. Skiftene er så bratte, løgnene så lodrette og fordrejelserne så subtile, at det kun fortjener en beskrivelse – skamløshed.

Personligt tror jeg ikke, at Romney ser det sådan. Som jeg skrev i et portræt af ham i august, så betragter han sig selv som et produkt, der skal sælges til forbrugerne. Han ser intet moralsk forkert eller principløst i at lave et nyt mere tiltrækkende produkt. Han er ligeså fremragende en sælger som Ronald Reagan var.

Tilsidst: Kun Romney kan fremstille den seneste økonomiske statistik fra i dag som en en dårlig nyhed: USA’s bruttonaltionalprodukt voksede i 3. kvartal med 2 pct. I andet kvartal var væksten kun 1,3 pct.

Martin Burcharth 26. oktober 2012

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu