Martin Burcharths blog

Bush-rådgiver: Obama-sejr er langt fra sikker

»Det ville være usædvanligt, men ikke udenfor mulighedernes ramme, at de seneste meningsmålinger helt er på afveje. Jeg anser derfor Barack Obama som favorit til at vinde i valgmandskollegiet, men jeg er på ingen måde sikker. Der kan ske utroligt meget på valgdagen.«

Det sagde tidligere præsident George W. Bushs politiske rådgiver Mark McKinnon for to timer siden under en briefing på Harvard-universitets Kennedy-skole. Det var McKinnon og en anden rådgiver, Karl Rove, som ledede Bushs kampagner i 2000 og 2004.

Hvad kan gå galt for Obama?

McKinnon pegede på, at de fleste meningsmålinger i denne uge viser, at Romney vil tiltrække mellem 5 og 10 procentpoint flere partiløse vælgere end Obama. Disse vælgere udgør op til en tredjedel af de afgivne stemmer i USA.

»Hvis det sker, er det et problem for Obama. Normalt klarer demokrater sig bedre blandt partiløse vælgere,« sagde McKinnon.

Ligeledes vil en faldende opbakning fra kvindelige vælgere skade Obamas chance. Generelt vinder demokratiske præsidentkandidater 10 procentpoint flere kvinder end republikanske, som til gengæld tager 10 point flere mandlige vælgere.

»For en uge siden viste meningsmålinger, at kønskløften var forsvundet. Romney havde lige så mange kvinder som Obama i sin fold. Sidenhen er tilslutningen til præsidenten gået op, men med hvor meget? Det kan skade Obama,« mener den tidligere Bush-rådgiver.

På den anden side kan en meget lav tilslutning til Romney fra latino-vælgere blive dødsstødet for republikaneren.

»Under valget i 2000 vurderede vores meningsmåler, at Bush havde behov for støtte fra 40 pct. af latinovælgere. Vi fik 41 pct. Antallet af spansktalende vælgere vokser hvert år, så ved det næste præsidentvalg i 2004 skulle vi have 43 pct., og Bush vandt 44 pct. af dem,« fortæller Mark McKinnon

Pointen er vigtig.

»Under valget i 2008 modtog senator John McCain kun 37 pct. I meningsmålingerne nu står Romney til at vinde ca. 30 pct. Det er et kæmpe problem for ham. Den eneste måde han kan indhente Obamas føring er ved at øge sin tilslutning fra hvide vælgere og især fra hvide kvinder. Det kan lade sig gøre. Det kræver enorm entusiasme ude i landet for Romney, og måske vi vil se en republikansk bølge i aften,« vurderer Mark McKinnon.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu