Martin Burcharths blog

Mystisk affære om Petraeus

Stor var min overraskelse, da jeg fredag så et billede på Washington Posts website af general og CIA-chef David Petraeus sammen med Paula Broadwell, en tidligere major i den amerikanske hær og forskningsstipendiat ved Harvards Kennedy-skole.

Jeg vidste udmærket, at Paula stod ham nær. Da hun begyndte at researche til en biografi af generalen i 2009, talte jeg med hende om Petraeus i detaljer, og når jeg kigger tilbage i de udførlige noter, jeg tog, undrer det mig ikke, at det endte, som det gjorde.

Petraeus tog i dag sin afsked som CIA-chef og foranledningen var et tilsyneladende flere år gammelt sidespring med Paula.

Det er en gammelkendt historie. En ung kvinde bliver fascineret af en ældre, berømt og magtfuld mand, der bliver smigret og så ender de i kanen. Eller hvordan det nu er sket.

Hvordan bliver det opdaget?

Tilsyneladende – det rapporterer Wall Street Journal lørdag – blev FBI mistænkelig over, at en person uden bemyndighelse havde fået adgang til Petraeus’ gmail-konto. Man starter en undersøgelse og finder ud af, at det drejer sig om Paula Broadwell, forfatteren til en nylig udkommen biografi (”All In”) om Petraeus.

Det viser sig, at de to har et romantisk forhold til hinanden (begge er gift).

Det er ikke svært at forstå, at Petraeus bliver nødt til at forlade sin post som chef for USA’s spionageagentur. Hvis han er så let at lægge ned for en ung kvinde som Paula eller hvis han er en skørtejæger, hvem er så den næste? En kinesisk eller russisk agent? Det ville kunne ende med afpresning fra en udenlandsk magt side.

Jeg er temmelig overbevist om, at forholdet mellem de to begyndte, mens Petraeus var øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Afghanistan og fortsatte i hans 18 måneder som CIA-chef. En affære mellem en general og en tidligere major virker ikke særlig kontroversiel, skulle man synes. Problemet opstår, da Petraeus af Obama bliver udnævnt til chef for spionageagenturet.

Hvis Paula Broadwell har søgt adgang til Petraeus’ email, kan der være gået noget galt mellem dem. Det er svært at vide.

Sikkert er det, at hun var totalt fascineret af manden.

Paula fortalte mig i 2007, at hun havde mødt Petraeus, da han kom til Kennedy-skolen for at holde en tale i 2007. På det tidspunkt var han øverstkommanderende i Irak.

Her er, hvad hun sagde: ”I was doing research on radicalization in Iraq, and I asked him afterward whether I could send him my research. He gave me his business card and that is very unsual. Normally, it’s the gatekeeper who handles that.”

To år senere – efter jeg talte med Paula – sendte hun en email til generalen og spurgte ham, om han var villig til at medvirke i en biografi, hun ville skrive om ham.

”He answered yes, and he agreed to cooperate. He has been incredible in letting me interview him. We speak almost on a daily basis. I interview him weekly and I jump on a plane and talk to him.”

”In our last interview last week we were jogging in Washington, D.C. I got a call at 1:00 pm. from somebody telling me that gen. Petraeus would like you to run with him this afternoon. I was in middle of meeting.”

Det, der undrede mig dengang, var, at Paula Broadwell aldrig havde skrevet en bog før. Hun var en ukendt akademiker med en militær baggrund, som ikke havde fået noget gennembrud indenfor sit fag endnu. Hvordan kunne hun pludselig få en aftale med USA’s berømteste general i vor tid om at skrive en biografi uden at kende ham særlig godt?

Min formodning på det tidspunkt var, at biografien ikke ville blive taget særligt alvorligt, fordi hun så åbenlyst var forgabt i Petraeus.

Læs f.eks., hvordan hun i samtalen med mig beskrev Petraeus’ lederegenskaber:

”He has magical ability… whether you are subordinate or superior, he is so charming and so knowledgable and so humble, he knows he can’t do it alone and he is not cavalier. But he is also unstoppable, if he has an idea that he knows is right he pushes very hard. So, I dont know how he deals with Obama if they dont agree. He is so dedicated to our national security that he would sacrifice his reputation to do what is right.”

Der var næppe tvivl om, at bogen ville blive en hagiografi.

I en senere brevveksling via email med Paula spurgte jeg, om hun havde et billede af dem sammen. Hun svarede bekræftende, men tilføjede: Jeg er ikke sikker på, at jeg er bemyndiget til at offentliggøre det.

Ærligt talt: Jeg aner ikke, hvad der er sket mellem de to. Hun virkede sympatisk og meget, meget anbitiøs. Hun var klart nok bedåret af generalen og helt oppe at køre over, at hun havde fået så tæt adgang til ham.

Mir ærinde var simpelt: Jeg var ude efter at høre, hvad Petraeus mente om de danske soldaters indsats i Irak og Afghanistan. Det tog hende nul-komma-fem at skaffe en udtalelse fra Petraeus, som blev offentliggjort i Magasinet Officeren.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Paula Broadwell er måske agent for en fremmed nation eller en våbenproducent.

Oprørsbekæmpelseseksperten og Afghanistanveteranen Petreaus virker lettere senil på de seneste TV-optagelser...

Der er sikkert flere grunde til, Petraeus faldt end den med den udenomsægteskabelige affære.

Men om "befrielsen" af denne afghanske landsby har spillet en rolle, er ikke til at sige. Se billederne lidt nede på siden:

http://www.moonofalabama.org/

"Tilsyneladende – det rapporterer Wall Street Journal lørdag – blev FBI mistænkelig over, at en person uden bemyndighelse havde fået adgang til Petraeus’ gmail-konto"

Det kan undre at en højt betalt USA korrespondent ikke kender forskel på mistænksom og mistænkelig.

Har Petraeus dusket flere kvinder ud over konen?

http://www.b.dk/globalt/muligt-trekantsdrama-bag-cia-chefs-exit

Benghazi ??

Daniel Mikkelsen

Det her lyder som et republikansk stunt bag tæppet for at prøve at destabilisere obama´s regering lige op til afgørende økonomi-forhandlinger omkring " the fiscal cliff"
det er deres M.O at arbejde hårdt i kulissen og sværte modstandere til, de prøvede forgæves at male et bille af obama som socialist.