Martin Burcharths blog

Sandy skaber politisk storm

I begyndelsen forekom det umuligt. I de sidste par dage er det blevet mere og mere tydeligt, at superstormen Sandy udøvede ligeså meget ødelæggelse i New York og New Jersey, som Katrina gjorde i New Orleans og langs Golf-kysten i 2005.

Og det er ikke svært at huske, hvor ødelæggende præsident Bush og forbundsmyndighedernes inkompetente håndtering af Katrina var for ham og det republikanske parti. De tabte midtvejsvalget i 2006 med et brag. Demokraterne vandt et flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet.

Det er med den historie "in mente", at præsident Obama. New York-guvernør Andrew Cuomo (demokrat), New Jersey-guvernør Chris Christie (republikaner) og New York-borgmester Bloomberg (partiløs) har prøvet at være helt ude front efter Sandy. Det så ud til, at de udviste effektivt lederskab i de første par dage efter stormen, men i de sidste par dage - fra torsdag til lørdag - er det gået skidt. Det hænger sammen med, at myndighederne ganske enkelt ikke har haft overblik over, hvor omfattende denne katastrofe faktisk er. Det er gået langsomt med at få kontakt til alle de små byfællesskaber langs kysterne, som er blevet isoleret fra omverdenen, fordi de ikke har strøm og kommunikationsmidler, der virker. The New York Times har en udmærket artikel i dag søndag om det emne.

Der har også været kritik af FEMA (forbundsstatens indsatsgruppe under naturkatastrofer) fra ofre for stormen. De synes, at det er gået for langsomt med undsætningen. Det tog flere dage at få National Guard indsat og redde strandede mennesker i byen Hoboken, New Jersey. Røde Kors skal have taget alt for lang tid at bringe varm mad til sultende ofre i nedre Manhattan.

Den slags forsinkelse er naturligvis uundgåelige, og man er slet ikke nået på højde med FEMA's uduelighed under Bush i 2005.

Præsident Obama og Kongressen har sørget for, at FEMA har tilstrækkelige penge og ressourcer til at klare oprydningen efter Sandy. At Obama samtidig har været ude og sige, at han ikke vil tolerere bureaukratiske forsinkelser, står ham virkelig godt i den offentlige mening. Romney og republikanerne har derimod aldrig kunne døje FEMA - de ser helst, at delstaterne selv klarer paragrafferne, som om de havde nok ressourcer. Som sædvanlig er det partiets ideologiske modstand mod forbundsstatens myndighed som sætter den almindelige sunde fornuft ud af kraft. Det kan Romney personligt og republikanerne som parti komme til at betale dyrt for ved valgene på tirsdag. Det er utroligt, at de ikke har lært af Bushs dårlige erfaring.

Obama og flere demokratiske kandidater til politisk embede har i denne uge kunnet konstatere fremdrift i meningsmålingerne. Det kan der være mange årsager til: Én af dem er med sikkerhed, at Obama ikke rystede på hånden i de tre dage, han indstillede sin valgkampagne og koncentrerede sig om at få nødhjælpen til New York, New Jersey og andre østkyststater organiseret. Risikoen for Obama er, at medierne vil fortsætte med at bringe billeder fra de nødstedte på østkysten her i weekenden og op til valgdagen. Det ville ikke alane være et problem for Cuomo, Christie og Bloomberg - det kunne også gå ud over præsidenten. Det gælder derfor om at få det valg overstået så hurtigt som muligt.

Tilsidst: Der er nu ingen tvivl om, at en del af vælgerne i New York og New Jersey - begge blå, demokratiske delstater - og måske vælgere i sydlige Connecticut (også en blå delstat) kan få svært ved at afgive deres stemme på tirsdag eller ganske enkelt holder sig væk, fordi de er optaget af at overleve. Det vil ikke ændre valgresultatet, fordi alle tre delstater i alle tilfælde går til Obama. Men hans sejrsmargin vil formentlig blive smallere, end den ville have været uden Sandy. Det skyldes, at der er langt flere demokrater i disse stater og at de f.eks. i New York er langt mere berørte at katastrofen. Tag blot de titusinder mennesker, som bor i socialt boligbyggere i New York - et meget stort antal vil ikke gå ud og stemme og næsten alle er Obama-tilhængere.

I sidste instans kan det komme til at betyde, at - ja, måske vinder Obama præsidentposten i valgmandskollegiet, men dere er en risiko for, at han får færre stemmer end Romney på landsplan. Hvis blot 1 mio. færre vælgere end ventet i New Jersey og New York stemmer, vil måske 700.000 af dem være præsidentens støtter. I 2000 vandt Al Gore 543.000 flere stemmer end George W. Bush i 2000. Der skal derfor ikke meget til for, at Obama "taber" valget i antal afgivne stemmer og vinder i valgmandskollegiet. Det ville ikke se godt ud.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu