Mosul, Irak, november 2016

Vi har aldrig set noget lignende

MOSUL, IRAK, NOVEMBER 2016

Vi har aldrig set noget lignende

Irakiske specialstyrker er næsten gået i stå ved den østlige bygrænse til IS-bastionen Mosul. Jihadisterne fra IS har opbygget flere kompakte forsvarslinjer rundt om byen, og de har vist sig meget sværere at gennembryde end ventet.

»Daesh (IS, red.) kæmper som aldrig før. Situationen er ikke særlig opmuntrende for vores mænd, må jeg indrømme,« siger Hisham al-Abd, leder af de irakiske specialstyrkers støtteenheder.

Iraks premierminister Haider al-Abadi har ellers lovet, at Mosul vil blive generobret inden nytår. Det samme gav flere vestlige diplomater udtryk for, inden offensiven blev indledt i oktober.

Men selv om Iraks specialstyrker – også kaldet 'Den Gyldne Division' – er den bedst uddannede kampstyrke i landet, og som allerede har generobret både Fallujah og Ramadi, udtrykker officererne skepsis over for premierministerens deadline. Det er en hel anden fjende, man står over for i Mosul, siger de i telefoninterview til Information.

»De forsvarslinjer, som Daesh har opbygget i Mosul, er ikke noget, vi har set tidligere. Hverken i Ramadi eller Fallujah. Det bliver en hård nød at knække,« lyder det lettere nedtrykt fra Hisham al-Abd.

Tekst: Waleed Safi Foto: Jan Grarup
Ovenfor: En mand forsøger at reparere skaderne på sit hus efter at området har været ramt hårdt af koalitionsstyrkernes flyangreb.
Ovenfor: To døde civile, dræbt af IS og smidt i en massegrav i byen Hammam Ali. Flere af lignene blev fundet halshuggede og hovederne smidt skødesløst rundt omkring gravene. Nedenfor: Oliebrænde i byen Al Qayyarah.
Ingen af officererne vil udtale sig om dødstallet blandt specialstyrkerne. Men Hisham al-Abds regiment på 1.500 mand har, siden offensiven begyndte, behandlet mere end 400 sårede.

Hisham al-Abds kollega major Salam Hussein siger, at det blandt andet skyldes Islamisk Stats nye taktikker ved Mosul.

»Både i Ramadi og især i Fallujah havde de opbygget en enkel massiv forsvarslinje. Da vi brød igennem, kollapsede deres styrker øjeblikkeligt til vores store forbløffelse. Men i Mosul har de tilsyneladende læst på lektien og forberedt sig grundigt med flere forsvarslinjer, som hver især har en specifik funktion,« forklarer major Salam Hussein.
I Mosuls yderste forsvarslinjer bliver specialstyrkerne mødt af lureminer, bilbomber og snigskytter. Men det er alligevel ikke den værst tænkelige velkomst, siger officeren.

Lureminerne bliver afmonteret af specialstyrkernes støtteenheder, bilbomberne bliver i fire ud af fem tilfælde bremset med amerikanske TOW-antitank-missiler, og snigskytterne udgør næsten ingen trussel, så længe specialstyrkerne rykker ind i pansrede terrængående køretøjer.

Men efter specialstyrkerne kommer igennem første forsvarslinje, venter der ubehagelige overraskelser. Og nu er specialstyrkerne næsten gået i stå.

»Modstanden er overvældende lige nu, og især Daeshs bagholdsangreb er modbydelige,« lyder det fra major Salam Hussein.
Ovenfor: Ved en af hovedvejene ud af byen Al Qayyarah, hvor også irakiske styrker har checkpoints. Byen bliver stadig vurderet usikker og der findes stadig i lommer af IS krigere.
Ovenfor: Soldater fra den Irakiske gyldne division sover og hviler ud i et hus de har erobret fra IS inde i Mosul i et område omdøbt til Zagawi district af IS fordi han boede i området da han var i live. Nedenfor: Mænd og drenge bader i de naturlige varme kilder i byen Hammam Ali, få kilometer udenfor Mosul.
I storbyen Mosul har kampene mellem specialstyrkerne og Islamisk Stat primært fundet sted i seks til otte bykvarterer i den østlige del. Her har kampene bølget frem og tilbage siden begyndelsen af november.

Om dagen stormer specialstyrkerne kvartererne, men om natten udfører jihadisterne bagholdsangreb og genvinder det tabte territorium. »De har gravet et komplekst tunnelsystem under bykvartererne, som i øjeblikket udgør en stor udfordring for vores styrker. Hver gang vi rykker frem om dagen, dukker de op fra huller i jorden om natten og skyder på os fra alle sider. Det smadrer soldaternes nerver,« siger den lavererangerende officer Ayad al-Jizani.

Kommandanterne – hvis primære opgave er at skabe orden under de kaotiske tilstande – har flere gange trukket sig tilbage fra bykvartererne for at samle kræfter. Islamisk Stats geninfiltrering af erobrede bydele i mørkets ly, tager nemlig hårdt på soldaterne.

Når jihadisterne angriber om natten, angriber de ifølge sikkerhedsanalytikeren Hisham al-Hashemi ofte i bølger med en styrke bestående af 40-50 hårdkogte militante.

»Den lille gruppe af militante består typisk af en aktionsstyrke, der er trænet i at udføre særligt risikofyldte missioner. Enhederne er trænet i nærkampe og minder lidt om SWAT-enheder. Den eneste forskel er, at disse hårdkogte militante kæmper for at dø. De har selvmordsbælter på i stedet for skudsikre veste,« siger Hisham al-Hashemi.

Men det er ikke bare Islamisk Stats kompakte forsvarslinjer og veludførte bagholdsangreb om natten, som vanskeliggør generobringen af Mosul. FN estimerer, at der fortsat opholder sig op mod en million mennesker i Mosul, og regeringen i Bagdad frygter, at civile tab vil vende stemningen.

»Regeringen har fra starten understreget, at den ønsker at minimere de civile tab. Derfor forsøger vi også at gøre vores bedste under kamphandlingerne. Men det betyder, at kampene bliver utroligt komplicerede,« siger Ayad al-Jizani, som for nogle dage siden selv stod med en såret lille pige i armene ved Mosuls udkant.
Ovenfor: IS-barrikader dybt inde i Mosul. Islamisk Stat har lukket veje med barrikader hele vejen ind i byen for at lokke de fremrykkende styrker ned igennem et sirligt net af labyrinter hvor styrkerne konstant bliver angrebet.
Nedenfor: En soldat fra den Irakiske gyldne division med et raketstyr modtager ordre fra hans overordnede som de rykker frem dybt inde i Mosul. Området var under konstant beskydning fra IS under fremrykningen dybere ind i byen.
Nedenfor: Kvinder der er flygtet ud af Mosul og kommet i sikkerhed i forstaden Gogjali.
Ifølge al-Jizani – hvis kollega står for den daglige kontakt til den amerikanskledede koalition – har koalitionsbombefly heller ikke bombet så flittigt som i starten af offensiven. Mosuls tætbebyggede nabolag gør det svært at undgå civile tab. »Amerikanerne og australierne har sagt til os, at de ikke vil bombe fra luften, såfremt der er civile i områderne,« siger al-Jizani.

En anden komplikation er, at byen endnu ikke er omringet fra alle sider. Kun de irakiske specialstyrker kæmper i øjeblikket inde i byen. Ved de sydlige, vestlige og nordlige frontlinjer kæmper regeringshæren, politistyrkerne og kurdiske Peshmerga fortsat for at nå frem til selve Mosul.

»Det giver Daesh mulighed for at fokusere på vores specialstyrker ved den østlige front. Så længe vores partnere ikke rykker frem, vil vi opleve massiv modstand. Når vores partnere rykker frem, vil fjenden forhåbentlig blive lidt mere stresset og udmattet,« lyder det håbefuldt fra al-Jizani.

Regeringshæren og det føderale irakiske politi ventes at angribe Mosuls lufthavn syd for byen i løbet af de kommende dage. Men flere internationale sikkerhedsanalytikere påpeger, at der fortsat vil være store udfordringer forude.

I modsætning til de irakiske specialstyrker, som amerikanerne har trænet siden 2003, er hverken regeringshæren eller det føderale politi udrustet til at udkæmpe gadekampe som dem i Mosul.

Medmindre Islamisk Stats forsvarslinjer pludselig kollapser af uforklarlige årsager, vil Iraks regeringsstyrker komme til at betale en alt for høj pris for generobringen af Mosul, mener analytikere.

Den finske sikkerhedsekspert Petri Mäkelä er en af dem, som er mest pessimistiske på irakernes vegne:

»Når en hær ikke har kompetencerne til at udkæmpe gadekampe, så er den tvunget til enten at belejre byen på ubestemt tid – eller til at jævne byen med jorden, som Rusland gjorde i Grozny, eller som Assad i øjeblikket gør ved Aleppo.«
Ovenfor: En ung mand og hans bror modtager behandling af soldater fra den irakiske hær efter de er blevet såret af en snigskytte da de forsøgte at flygte ud af Mosul.
Nedenfor: En ung dreng følger kampene ude i horisonten, hvor koalitionens fly bomber IS positioner inde i byen. fra hovedvejen ind til Mosul.

Dagbladet Information

Tekst:
Waleed Safi
Foto: Jan Grarup
Redaktion: Emil Rottbøll og Sigrid Nygaard
Digital produktion: Jens Christoffersen

Publiceret 21. november 2016

En måneds gratis Information digital + papiravisen fredag og lørdag

Anbefalinger

  • Benny Jensen
  • Torben Skov
  • Henrik Klausen
  • Niels-Simon Larsen
  • Rasmus Knus
  • Morten Pedersen
  • Niels Duus Nielsen
  • Jakob Trägårdh
Benny Jensen, Torben Skov, Henrik Klausen, Niels-Simon Larsen, Rasmus Knus, Morten Pedersen, Niels Duus Nielsen og Jakob Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugen af ordet 'specialstyrker' virker forstyrrende i en ellers god artikel, der prøver at trænge ind bag den officielle krigspropaganda om Mosuls befrielse fra IS.
Det virker som lægmandlæser svært at tro på, at den irakiske hær nu skulle råde over større hærenheder, der kan sammenlignes med det vi normalt kalder specialstyrker fx jægerkorpset eller Navy Seals. Man kommer blandt andet i tvivl, fordi den samme irakiske hær for meget kort tid siden brød sammen, de IS indtog store områder i Irak. Det er muligvis sandt, at man virkelig har den slags enheder, men det virker umiddelbart langt mere sandsynligt, at ordet 'specialstyrker' bruges som en del af krigspropagandaen her i de vestlige medier for at få os vestlige vælgere til at tro på 'missionen' og derfor forsat bakke op om den.

Thomas Toft, Finn Thøgersen, Torben Skov, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"... Iraks specialstyrker – også kaldet ’Den Gyldne Division’ – er den bedst uddannede kampstyrke i landet, ... som allerede har generobret både Fallujah og Ramadi,... "
Hvorfor er det utroligt, og hvorfor ikke bakke op ? Hvilken fred og frihed vil et kalifat bringe ?

@Lasse - Det er ikke urimeligt at tale om specialstyrker - da begrebet er relativt i forhold til resten af styrkerne. Vi vil nok betegne det som kamp soldater - men der er sølle 1500 mand. Så det er særligt. Hvorfor skal Irakiske styrker sammenlignes med Navy Seals eller jægerkorpset? Hvor opstår den ide fra?

Fantastisk flot opsat artikel med lækre billeder, og rigtigt professionelt med noget kritisk førstehåndsviden, så jeg kunne godt ønske der blev gravet lidt dybere hele vejen igennem. Virkelig høj klassisk kvalitets journalistik vi ellers ser her.

Henrik Petersen

Tak for en god artikel. Jeg kunne godt tænke mig flere af den slags artikler - artikler, som uddyber og øger forståelsen - ikke blot de sædvanlige telegrammer.

Thomas Toft, HC Grau Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

De irakiske officerer er bemærkelsesværdigt åbenmundede. Det er usædvanligt - og formentlig heller ikke særlig klogt - at beskrive og forholde sig til alskens taktiske udfordringer midt under et slag, hvor Daesh langt fra forekommer slået. Men ellers en interessant frontlinjeberetning, illustreret af Jan Grarups fremragende billeder.

Ja, god artikel. Spørgsmålet var, om IS ville flygte fra Mosul eller blive og kæmpe. Derfor opreklamerede man "generobringen" for måske at få IS til at flygte vestpå over grænsen til Syrien. Men Mosul er den største by i IS' besiddelse, og de kæmper for den.

Traditionelt har man kunnet gøre to ting for at erobre en by: Belejre den a la Leningrad og Aleppo, indtil forsyninger slipper op og folk omkommer af sult og sygdom på stribe, eller også storme den under store tab.

Her gør man ikke rigtig nogen af delene. Tror det kan blive lidt af en evighedskamp, hvis de ikke skruer op for blusset. Østmosul må blive mere og mere mennesketomt, en ren krigskulisse.

Bemærk også, at Iraks hær ikke engang er nået ind i det egentlige Mosul, men kun de omkringliggende landsbyer. Det bliver kun hårdere herfra.

jeg synes ordet flot er noget absurd i den grusomhed vi ser her.
men ok. mennesket i al sin ondskab og hvad F.. skal de gøre+

Bagklogskaben er en kilde til lærdom; de fleste burde huske på at mangen fredsforskeren for flere år siden gjorde os opmærksomme på at fraværet af dialog med IS uvægerligt ville fremprovokere situationer som disse - igen og igen (og igen), hvor civilbefolkninger gidsles i rendyrkede helveder og unge mennesker ødelægges af ekstrem radikalisering og krigsdeltagelse. Men det er lykkedes at fastholde kampen mod terror som politisk-økonomisk diskurs - og den finder til stadighed nye markeder (for nu at kalde det, hvad det også bør forstås som) at opdyrke.

Thomas Toft, HC Grau Nielsen, Viggo Okholm og Walter Ego anbefalede denne kommentar

Ja freds-og konfliktforskning får ikke mange støttekroner
for slet ikke at tale om kampen for ikke-vold i forsøget på konfliktløsning.
Våbenindustrien har sat sig tungt på menneskets magt begær og vi følger med.
Hvornår F....bliver vi/de/man klogere?

Og hvorfor skulle de ikke kunne sammenlignes med andre landes specialstyrker?
Navy Seals er også kun mennesker der bløder, skider og bliver bange. Det tager et par år at knække en almindelig bondedreng og omkalfatrer ham til en dræbermaskine. Iraks soldater bliver trænet af de samme instruktører som Navy Seals og man må håbe på at de også får den samme udrustning. Mænd der er opvokset i et krigshærget land har derudover den fordel at deres tærskel overfor krigens rædsler er en del lavere end ellers. (gælder for dem der er psykisk robuste)
Problemet er at de står overfor en fjende som ikke engang Navy Seals ville røre med en ildtang, fordi Daeshs krigere er mænd som betragter døden som en belønning og ikke en forhindring. Derudover kæmper de for deres ideologiske overbevisning og ofte også deres hjemland, om vi gider høre det eller ej. Jeg nærer ingen respekt for IS men her beskrives de som en fjende man åbenbart kun kan undervurdere.

Hatten af for de irakiske styrker, speciale eller andre, som kæmper mod en fjende ingen soldat i verden frivilligt vil kæmpe imod. Det kan sagtens vise sig en umulig opgave når man samtidig skal tage hensyn til civilbefolkning som IS både bruger som skjolde og camouflage.

Noget der virker bekymrende er at man bruger politistyrker som soldater. Det er mennesker som efter krigen skal sikre ro og orden og respekt for loven og hinanden, blandt civilbefolkningen. Men de vil alle være enormt traumatiserede og at slippe svært krigstraumatiserede, bevæbnede mænd løs på en ligeledes krigstraumatiseret, og ofte også bevæbnet befolkning lyder skræmmende.

Thomas Toft, Torben Skov og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar