Tekst & koncept: Christian Bennike & Alexander Sjöberg
Illustrationer: Mia Mottelson / iBureauet
Lande som Jordan og Libanon er tynget af millioner af flygtninge – nærområderne er på sammenbruddets rand. Og hvis de lukker grænserne, skal Europa tage imod tusindvis af nye flygtninge. Det er ikke holdbart.

Der er behov for en mere fair fordeling af flygtninge, skriver Thomas Gammeltoft-Hansen i sin nye bog Hvordan løser vi flygtningekrisen?. Her er hans forslag til et helt nyt system, der kan stabilisere nærområderne og skærme Europa fra fremtidige flygtningestrømme.

1. Der indkaldes til en international konference, hvor Europas lande og pressede nærområdelande som Jordan og Libanon forhandler om et helt nyt flygtningesystem.


1.
Der indkaldes til en international konference, hvor Europas lande og pressede nærområdelande som Jordan og Libanon forhandler om et helt nyt flygtningesystem.

2. De europæiske lande lover at give ekstra penge til flygtningebeskyttelse i nærområderne, som kan stabilisere forholdene og sikre uddannelse til de unge.
2.
De europæiske lande lover at give ekstra penge til flygtningebeskyttelse i nærområderne, som kan stabilisere forholdene og sikre uddannelse til de unge.
3. De europæiske lande forpligter sig til et nyt kvotesystem, hvor op til 5-10 procent af flygtningene i nærområdelandene udvælges, screenes og genbosættes.

3.
De europæiske lande forpligter sig til et nyt kvotesystem, hvor op til 5-10 procent af flygtningene i nærområdelandene udvælges, screenes og genbosættes.4. De europæiske lande lover at åbne deres markeder for varer produceret i særlige økonomiske zoner i nærområderne, hvor flygtninge må arbejde.
4.
De europæiske lande lover at åbne deres markeder for varer produceret i særlige økonomiske zoner i nærområderne, hvor flygtninge må arbejde.


5. Til gengæld lover nærområdelandene, at de europæiske lande må sende spontane asylansøgere tilbage. Og de lover ikke at lukke deres grænser.

5.
Til gengæld lover nærområdelandene, at de europæiske lande må sende spontane asylansøgere tilbage. Og de lover ikke at lukke deres grænser.6. På den måde sikrer man, at nærområdelandene ikke bryder sammen (hvilket vil få endnu flere flygtninge til at tage til Europa), at asylprocessen foregår kontrolleret, og at flygtninge ikke drukner i Middelhavet.
6.
På den måde sikrer man, at nærområdelandene ikke bryder sammen (hvilket vil få endnu flere flygtninge til at tage til Europa), at asylprocessen foregår kontrolleret, og at flygtninge ikke drukner i Middelhavet.
Tekst & koncept: Christian Bennike & Alexander Sjöberg
Illustrationer: Mia Mottelson / iBureauet