2015

Fotografier vi lagde mærke til

Informations billedredaktion ser hundredevis af billeder hver dag. Her giver de deres bud på årets vigtigste og mest interessante fotos

2015

Fotografier vi lagde mærke til

Informations billedredaktion ser hundredevis af billeder hver dag. Her giver de deres bud på årets vigtigste og mest interessante fotos

December 2015

Vi har samlet et lille udsnit af de millioner af billeder, som blev taget, vist og delt verden over i 2015. Vores ambition er ikke en fotografisk gennemgang af alle årets begivenheder. Det er ikke muligt på blot 15 billeder. Følgende er et visuelt udsnit af hændelser, som gjorde særligt indtryk på os, og som satte dagsordenen, i året der gik.

Skulle du få lyst til at se endnu flere billeder fra året, er der rig mulighed her: The Atlantic, TIME, New York Times.

Pas på jer selv

Sigrid Nygaard
Fotoredaktør på Information

Og nu til billederne

Foto: Bax Lindhardt

København. Svært bevæbnet politi på Kgs. Nytorv står klar over for den franske ambassade fire dage efter terrorangrebene i Paris. November 2015.

Foto: Jerome Delay

Paris. Fredag den 13. november blev 130 mennesker dræbt i en serie af skyderier og eksplosioner i Paris. Frankrigs præsident François Hollande erklærede straks landet i undtagelsestilstand og beordrede grænserne lukket.

Foto: Bilal Hussein

Libanon. Adraa Taleb sidder vagt ved sin fætter, den treårige Haidar Mustafas. Haidar blev såret ved torsdagens dobbelte selvmordsbombeangreb, da han sov i sin seng på Rasoul Aazam Hospitalet i det sydlige Beirut i Libanon. Haidars forældre blev dræbt ved eksplosionen, da de var ved at parkere deres bil. Den libanesiske blogger Joey Ayoub kritiserede efterfølgende medier og verdens ledere for at kere sig mindre om dødsfaldene i Beirut end dem i Paris, selvom de blev udført af samme gruppe. November 2015.

Foto: Santi Palacios

Lesbos. Flygtninge og indvandrere dækkes med varmetæpper efter at de er ankommet til landsbyen Skala Sykaminias på den nordøstlige græske ø Lesbos. Det Internationale Kontor for Migration siger at Grækenland har oplevet den største gennemsnitlige tilstrømning af indvandrere og flygtninge i år, med 9.600 per dag. Oktober 2015.

Foto: Angelos Tzortzinis

Kos. Flygtninge samles og registreres på et stadium på den græske ø Kos. Politiet forsøger at holder den vrede menneskemængde tilbage med knipler. August 2015.

Foto: Associated Press

Bodrum. En betjent i militærpolitiet undersøger området, før den livløse 3-årige Aylan Kurdi bæres væk fra stranden ved feriestedet Bodrum, Tyrkiet. Adskillige flygtninge og migranter drukner i forsøget på at nå græske øer. September 2015.

Foto: Damon Winter

Californien. I Coachella Valley, et ørkenområde ved Rancho Mirage i Californien, tager de lokale myndigheder fortsat stilling til ansøgninger om nybyggeri. Det sker på trods af de mange advarsler om svindende ressourcer i vandforsyningen. April 2015.

Foto: Chip Somodevilla

Baltimore. Demonstranter er gået på gaden i Baltimore efter begravelsen af den unge mand Freddie Gray. Den 25-årige Freddie, blev anholdt for at være i besiddelses af springkniv ud for det sociale boligbyggeri Gilmor Homes i Baltimore West Side-distrikt. Ifølge hans advokat døde han en uge senere på hospitalet som følge af alvorlige rygmarvskvæstelser, han havde pådraget sig i politiets varetægt. April 2015.

Foto: Anastasia Vlasova

Donetsk. En børnehave er blevet beskudt med artilleri i Donetsk-området i Ukraine. Volden i det østlige Ukraine blev igen optrappet, da det rygtedes, at regeringstropper havde rømmet Donetsk lufthavn efter måneders kampe mod pro-russiske separatister.

Foto: Sergey Ponomarev

Horgos. Hundredvis af flygtninge er strandet ved Serbiens grænse til Ungarn, da Ungarn beslutter sig for at lukke sine grænser. I al hast må de tusinder af andre migranter finde alternative ruter til Tyskland, der er endemålet for de fleste. September 2015.

Foto: Anindito Mukherjee

New Delhi. Bøfler på flugt fra steppebrand ved Yamuna-floden på en varm sommerdag i New Delhi,
Indien. Juni 2015.

Foto: Samir Bol

Pibor. Børnesoldater er samlet ved en ceremoni i Pibor, Sydsudan, der skal forsøge at afvæbne og demobilisere deres enhed. Ceremonien afholdes blandt andet af UNICEF. Februar 2015.

Foto: Bulent Kilic

Kobane. Den syriske by Kobane, også kendt som Ain al-Arab, som den så ud i januar 2015. Kurdiske styrker generobrede byen ved den tyrkiske grænse i starten af året i et symbolsk nederlag for jihadisterne, der har besat store dele af området i deres stormløb hen over Syrien og Irak.

Foto: Ashraf Hendricks

Cape Town. Sydafrikanske sikkerhedsstyrker griber ind mod studerende, der marcherer ved parlamentsbygningen i Cape Town, Sydafrika i protest mod forhøjede gebyrer. Universiteter i Cape Town, Johannesburg, Pretoria stoppede i flere dage undervisningen i protest mod gebyrer, som ifølge studenteraktivisterne vil vanskeliggøre unge fattige sortes adgang til uddannelsessystemet yderligere. Oktober 2015.

Foto: Michael Drost-Hansen

Rødekro. En stor mængde flygtninge vandrede en dag i september langs motorvejen fra Padborg mod Kolding. Ved aftenstide lykkedes det flygtningemængden at løbe væk fra de politibetjente, som hele dagen havde fulgt dem langs motorvejen. Ifølge vidner blev flygtningene hjulpet af 300-400 mennesker, der var stimlet sammen ved afkørslen. Mange af de fremmødte havde anden etnisk baggrund end dansk og blandede sig med gruppen af flygtninge – for på den måde at distrahere politiet.

CREDITS

Fotoredaktion: Sigrid Nygaard og Ulrik Hasemann
Coverfoto: Michael Drost-Hansen
Oversættelse: Niels Ivar Larsen
Digital produktion: Jens Christoffersen

Anbefalinger

  • Thomas Overbye
  • Michael Öberg
  • Torben Selch
  • Torben Skov
  • Niels Duus Nielsen
Thomas Overbye, Michael Öberg, Torben Selch, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nå men det går da meget godt :)

Selvom Verden er barsk, er det da fedt at se, at der stadig midt i det hele kan findes helt klassisk "æstetisk skønhed". Især de gyldne flygtninge på Lesbos er da en pris værdig, med de farver, den komposition, det lys osv. Dejligt at se. Sådan man glædes over kunsten istedet for at skræmmes over virkeligheden. Hvorfor er der ikke et billede med Johanne og Mø?

Godt nytår.

Jeg er dybt deprimeret! Hvor er det hele trøstesløst, forfærdeligt og dumt. Lokalt i Danmark såvel som i resten af verden, er der ingen bedring i sigte. Det bliver blot værre og værre. Til nytår er vi igen indlagt til taler og ønsker om et godt nytår. Skåltaler fra slyngelstaternes kransekagefigurer. Tom snak og dumhed skylles ned med champagne til bulder og brag.
Hvor folkene burde rejse sig, pudse guillotinerne og stille "slynglerne" til ansvar, findes kun duknakkethed!

Kristian Rikard

Og hvem er så "slynglerne"? Et sted er det Boku Harum, et andet USA, et tredje måske Assad. et fjerde
Putin, et femte Nordsudan. Jeg tror det bliver svært at finde eet sted, hvor guillotinerne bør opstilles!