Tekst & koncept: Christian Bennike & Alexander Sjöberg
Illustrationer: Mia Mottelson / iBureauet
Dansk landbrug skylder 379 mia. kroner. Landmænd går konkurs, bankerne lider tab, og unge landmænd kan ikke komme ind på markedet.

Det er uholdbart. Hvis vi gerne vil have et sundt landbrug, er staten nødt til at tage affære – ligesom den gjorde, da bankerne var i krise, skriver Jørgen Steen Nielsen i sin nye bog 'Hvad skal vi med landbruget?' Her er hans løsning på landbrugets økonomiske kaos

1. Staten etablerer en slags 'Landbrugets redningsfond' med en grundkapital på en halv mia. kroner. Konstruktionen minder om den, staten brugte med Finansiel Stabilitet, som stod for bankpakkerne.


1.
Staten etablerer en slags Landbrugets redningsfond med en grundkapital på en halv mia. kroner. Konstruktionen minder om den, staten brugte med Finansiel Stabilitet, som stod for bankpakkerne.

2. Man får pensionskasser og banker til at spytte penge i fonden (bankerne har mange penge ude at svømme i landbruget), evt. ved at lokke med en statsgaranti for de indskudte penge.
2.
Man får pensionskasser og banker til at spytte penge i fonden (bankerne har mange penge ude at svømme i landbruget), evt. ved at lokke med en statsgaranti for de indskudte penge.
3. Fonden opkøber danske landbrug, som er gået konkurs eller sat på tvangsauktion (15-20 om året) og forpagter dem ud – enten til de konkursramte bønder eller til nye unge landmænd, som i dag ikke har råd til at købe en gård.

3.
Fonden opkøber danske landbrug, som er gået konkurs eller sat på tvangsauktion (15-20 om året) og forpagter dem ud enten til de konkursramte bønder eller til nye unge landmænd, som i dag ikke har råd til at købe en gård.4. På den måde bliver landmændene lejere af deres gårde. De betaler hvert år en leje til fonden, som gradvis bliver selvfinansierende.
4.
På den måde bliver landmændene lejere af deres gårde og betaler hvert år en leje til fonden, som gradvis bliver selvfinansierende.


5. Fordi fonden kommer med pengene, kan den stille krav til landbrugene. Man kan f.eks. kræve mere økologi og giftfri produktion – det hjælper den grønne omstilling på vej.

5.
Fordi fonden kommer med pengene, kan den stille krav til landbrugene. Man kan f.eks. kræve mere økologi og giftfri produktion – det hjælper den grønne omstilling på vej.6. Fondsmodellen kan redde landmænd fra økonomisk ruin, afvikle den værste gæld i erhvervet, sikre et generationsskifte og fremme den grønne omstilling.
6.
Fondsmodellen kan redde landmænd fra økonomisk ruin, afvikle den værste gæld i erhvervet, sikre et generationsskifte og fremme den grønne omstilling.
Tekst & koncept: Christian Bennike & Alexander Sjöberg
Illustrationer: Mia Mottelson / iBureauet

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Erik Starup

Opskriften lyder i al sin enkelhed. Fyld penge i de, der har gjort landbruget usundt.

Tue Romanow, Britt Kristensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Næ. Det fastholder blot indtrykket af, at pengeudlånerne fortsat ønsker at kunne opføre sig som idioter.

Tue Romanow, Britt Kristensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Britt Kristensen

Jeg læst for øvrigt for nylig, at vores drikkevand er blevet overdraget til private (kapitalister), hvorfor aktionærerne nu vil have overskud. Derfor er vandet blevet dyrere. Lidt ligesom Dong og Goldman Sachs, som dog "kun" scorer en del af kagen. Stadig dybt forargeligt og forkasteligt.
Mon nogen her kender til den eventuelle sandhedsværdi af privatisering af drikkevands-forsyningen??? Jeg håber, det er aprilsnar i utide.

Flemming S. Andersen

Britt Kristensen

Vandværksforsyningen har altid været delvist privat igennem foreningsprincippet, når den ikke har været kommunalt ejet.

Privatiseringen har været i støbeskeen i årevis, i jagten på den evindelige billighed og effektivitet.
Selvfølgelig med de sædvanlige omkostninger.

Som en naturlig følge af disse privatiseringer og ønsket om at finde nye skatteopjekter, er det nye at gøre det lovligt at opnå en fortjeneste på at levere vand,...og afledning af det igennem kloarkerne.

Konsekvenserne burde være åbenbare for de fleste.