MODERNE IDEER

MODERNE IDEER handler om vor tids største udfordringer – flygtningekrise, klima, krig, ulighed, terrorisme, overvågning, uddannelse og mange flere. Hvordan forholder vi os til udfordringerne? Forholder vi os overhovedet til dem? Og hvordan kan vi tænke, diskutere og handle helt anderledes?

Bøger
MODERNE IDEER er små bøger, der svarer på tidens store spørgsmål. Se og køb serien lige her:
Hvor står kampen om dannelsen?
Stefan Hermann

Der udspiller sig en kamp om dannelsen. Imens forpasser vi, argumenterer Stefan Hermann i denne bog, muligheden for at diskutere, hvad der ville være bedst for vores uddannelsessystem og for de kommende generationer, der skal dannes i det. Det er på tide at genoverveje dannelsen.

Pris: 49,95 kr.

Køb bogen her
Hvordan løser vi flygtningekrisen?
Thomas Gammeltoft-Hansen

Flygtningene kommer!
Mennesker, der vandrer langs de danske motorveje eller forsøger at krydse Middelhavet har sat ’flygtningekrisen’ på den politiske dagsorden. Hvor kommer flygtningene fra? Hvorfor vokser presset på Europa? Hvad kan vi gøre for at undgå det?

Pris: 49,95 kr.

Køb bogen her
Hvad skal vi med landbruget?
Jørgen Steen Nielsen

Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral, hvor landmænd presser bedriften, jorden og økonomien til bristepunktet. Konkurserne står i kø, mens fødevarekvaliteten og dyrevelfærden lider. Kan det blive ved – og skal det blive ved? Jørgen Steen Nielsen præsenterer her alternativer.

Pris: 49,95 kr.

Køb bogen her
Hvad svarer vi jihadisterne?
Rasmus Alenius Boserup

Vi forklarer oftest jihadisme med psykologi eller kultur, og afskriver jihadisterne som marginaliserede tabere, kriminelle voldspsykopater eller religiøse fanatikere. Men jihad er også politik, skriver Rasmus Alenius Boserup og giver et bud på hvordan man svarer jihadisterne.

Pris: 49,95 kr.

Køb bogen her

Løsningskatalog
De store udfordringer er ikke altid lige til at overskue. Derfor forsøger vi med tegneserier – en til hver bog. Her kan du se et katalog over løsninger på verdens problemer.
Illustration: Mia Mottelson/iBureauet
Lande som Jordan og Libanon er tynget af millioner af flygtninge – nærområderne er på sammenbruddets rand. Og hvis de lukker grænserne, skal Europa tage imod tusindvis af nye flygtninge. Det er ikke holdbart.

Der er behov for en mere fair fordeling af flygtninge, skriver Thomas Gammeltoft-Hansen i sin nye bog Hvordan løser vi flygtningekrisen?.

Her er hans forslag til et helt nyt system, der kan stabilisere nærområderne og skærme Europa fra fremtidige flygtningestrømme.
Illustration: Mia Mottelson/iBureauet
Dansk landbrug skylder 379 mia. kroner. Landmænd går konkurs, bankerne lider tab, og unge landmænd kan ikke komme ind på markedet.

Det er uholdbart. Hvis vi gerne vil have et sundt landbrug, er staten nødt til at tage affære – ligesom den gjorde, da bankerne var i krise, skriver Jørgen Steen Nielsen i sin nye bog 'Hvad skal vi med landbruget?'.

Her er hans løsning på landbrugets økonomiske kaos.
Illustration: Nilas Røpke Driessen/iBureauet
Debatten om dannelse er gået i hårdknude. På den ene side står en administrativ position, der vil uddanne til arbejdsmarked og effektivisering. På den anden side står lærere, pædagoger og andre, der vil uddanne 'hele mennesker'.

Hvis vi skal videre, kræver det en gentænkning af, hvad formålet med uddannelse i det hele taget er, mener Stefan Hermann, rektor på Metropol og forfatter til den nye bog 'Hvor står kampen om dannelsen?'

Her er hans løsning på, hvordan vi sætter gang i dannelsen igen.
Illustration: Line Høstrup/iBureauet
Vi fremstiller ofte jihadister som religiøse fanatikere, marginaliserede tabere eller hårdkogte kriminelle. Og det er nogle af dem nok også.

Men for at forstå, hvorfor der i dag er flere jihadister i Mellemøsten og i Europa end tidligere, må vi indse, at mange af dem er rationelle individer med et politisk projekt, skriver Rasmus Alenius Boserup i sin nye bog 'Hvad svarer vi jihadisterne?'

Kun på den måde kan vi finde løsninger på problemet.

Her er et af hans bud på en løsning.

Podcasts
Vi er i gang med at lave podcasts og de kommer til at ligge lige her. Glæd dig.

Artikler
Hver gang vi udgiver en bog i serien, bringer vi et interview med forfatteren i Information og dem kan du finde nedenfor. Du kan desuden finde flere artikler om bøgernes temaer lige her.
’Det er i alle landes interesse at lave aftaler i stedet for bare at vente på, at lokummet brænder’
Af Christian Bennike

Hvis bare et af landene i nærområderne bryder sammen eller lukker sine grænser, vil det starte en voldsom strøm af flygtninge til Europa. Og vi balancerer allerede på kanten, mener Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef på Raoul Wallenberg Instituttet i Lund. Vi er nødt til at ændre systemet, før det er for sent. Ikke kun for flygtningene skyld – også for vores egen

Læs artiklen på Information.dk
Vi kan ikke bare blive ved med at marchere fremad, hvis de herskende værdier er konkurrence, individualisme, materialisme og udnyttelse af naturen’
Af Christian Bennike

Landbrugets krise hænger tæt sammen med samfundets værdikrise, mener forfatter og journalist på Information, Jørgen Steen Nielsen. Hvis vi vil opbygge et bæredygtigt samfund, må vi opgive jagten på evig materiel vækst, global konkurrenceevne og billige svin.

Læs artiklen på Information.dk
Uddannelsesdebatten er en skyttegravskrig mellem 60'er-pædagogik og konkurrencestat
Af Lasse Skou Andersen

Der er gået sort-hvid George Bush-retorik i uddannelsesdebatten, og det er fordummende, mener Stefan Hermann, rektor på professionshøjskolen Metropol. I en ny bog gør han op med både fortalerne for konkurrencestaten og forkæmperne for ’det hele menneske’.

Læs artiklen på Information.dk
Jihadister er rationelle
Af Lasse Skou Andersen

Vi må holde op med kun at se jihadister som sociale afvigere, der er blevet forhærdet af bandekriminalitet eller vildført af religiøs fanatisme, siger mellemøstforsker Rasmus Alenius Boserup. Jihadismen er et fuldstændig rationelt politisk projekt, mener han, og det har heller ikke regeringens nye antiradikaliseringspakke forstået.

Læs artiklen på Information.dk

Arrangementer
MODERNE IDEER er også samtaler om de store udfordringer. Vi holder debatarrangementer i Informations kantine og vi tager dertil diskussionen med til andre steder på andre måder.

I oktober 2016 diskuterede den tyske idéhistoriker Jan Werner-Müller, menneskerettighedsjuristen Thomas Gammeltoft-Hansen, mellemøstforskeren Rasmus Alenius Boserup, journalisten Jørgen Steen Nielsen og rektor ved Metropol Stefan Hermann den offentlige intellektuelles rolle i verden.

I november 2016 mødtes Rasmus Alenius Boserup med Jakob Sheikh i Informations kantine for at tale om hvordan vi møder jihadisterne og hvilken rolle samfundet spiller for dem, der rejser ud for at kæmpe en religiøs krig langt borte.

Vi fortsætter i 2017, hvor Thomas Gammeltoft-Hansen møder Uffe Østergaard i Skuespilshuset for at diskutere hvordan den globale flygtningekrise kan løses.

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der kan ikke kommenteres