Hvorfor elsker fascister nordisk mytologi?
’Odins Soldater’ går nattepatruljer i finske provinsbyer for at beskytte kvinder mod overgreb fra indvandrere. Det vækker vild debat, men også undren over, hvorfor nationalister i hele verden har forelsket sig i asatroen – finnerne har eksempelvis aldrig været vikinger
Tekst: Sebastian Stryhn Kjeldtoft
Foto: Alessandro Rampazzo og Minna Raitavuo
De tænker hvidt, og deres tøj er sort. I flere måneder har finske nationalister patruljeret de sneklædte gader i Finlands provinsbyer. De opfatter sig selv som et civilpoliti, der holder gaderne sikre mod »trusselen fra den muslimske indvandring«. Dermed er gruppen en reaktion på den flygtningekrise, der aktuelt optager hele Europa, forklarer Jan Ahtola Nielsen, ekstern lektor på Københavns Universitet med speciale i finsk historie og samfundsforhold:

»Det finske samfund er etnisk set ret homogent og har ikke – som f.eks. i Danmark eller Sverige – tidligere erfaring med at modtage store grupper af flygtninge med en fremmed kulturel baggrund. Antallet af tilkomne flygtninge til Finland er på et år steget fra omkring 3.600 til hele 32.000 i 2015. Den store tilstrømning af flygtninge med muslimsk baggrund har skabt betydelig uro og bekymring i dele af befolkningen,« siger Ahtola Nielsen.
På bannere og jakker bærer det nationalistisk selvbestaltede vagtkorps ’Soldiers of Odin’ deres logo: et ansigt med vikingehjelm og det finske flag som bandana for munden. Privatfoto
Der er altså tale om en klassisk højrenationalistisk gruppering, men alligevel har deres navn og symbol intet at gøre med Finlands nationale arvegods. ’Soldiers of Odin’, kalder de sig, og deres sorte bomber-jakker er prydet med et veldesignet logo af vikingernes overgud, hans ansigt halvt maskeret under et finsk flag. Men hvorfor vælger en flok finske nationalister at blive soldater for Odin? Finnerne var jo aldrig vikinger.

»Mange folk i Finland synes, det er enormt sært, at en etnocentrisk gruppe, som ønsker at beskytte finnerne fra 'de fremmede', har navngivet deres bevægelse efter en udenlandsk gud – og så endda på engelsk,« siger Etunimetön Frog, professor i folkemindeforskning på Helsinki Universitet.

For asatroen nåede aldrig til Finland. Ifølge arkæologerne blev finnerne og samerne stort set ladt i fred af vikingerne, der gennem jernalderen var langt mere optagede af at plyndre vestpå og etablere lukrative handelsruter sydover.
Soldiers of Odin
  • Odins Soldater har fået vind i sejlene, efter finske medier har skrevet om en række seksuelle overgreb begået af flygtninge mod finske kvinder.
  • I skrivende stund har gruppen over 22.000 støtter på Facebook.
  • En meningsmåling foretaget af den finske avis mtv.fi tidligere på måneden viser, at mens 45 pct. af befolkningen er imod gadepatruljerne, synes næsten lige så mange – omkring 40. pct. – at Odins Soldater har fat i noget af det rigtige.
Finnerne dyrkede derfor deres egne guder, som Ilmarinen og den langskæggede shaman Väinämöinen, der kunne tryllebinde folk med sin stemme og angiveligt var den direkte inspiration for Tolkiens Gandalf. Bedrifterne om de finske guder blev mundtligt overleveret gennem hundredvis af år, indtil den finske digter Elias Lönnrot i 1835 samlede dem i det episke værk Kalevala.

Det blev startskuddet for ’den finske guldalder’, en genopdagelse af den finske nationalidentitet gennem kunsten og kulturlivet, som dannede grobund for den finske uafhængighedsbevægelse fra russisk overherredømme. Selvstændigheden opnåede de 6. december 1917.
’Väinämöinens afrejse’ forestiller den finske guds eksil fra Finland i slutningen af Kalevala. Han sværger at vende tilbage, når det finske folk en dag får brug for ham. Malei af Akseli Gallen-Kallela, 896-1906, olie på kanvas. Fra Viipuri Fondens samling, Hämeenlinna Kunstmuseum
Det kan derfor undre, at de finske nationalister ikke graver sig ned i Kalevala og dens betydning for finsk uafhængighed. Men ifølge Jan Ahtola Nielsen kan det skyldes, at de finske guder ikke forbindes med den samme kampiver som Odin, Thor og Tyr.

»Den finske mytologis guder og helte er forholdsvis fredsommelige, de klarede sig overvejende igennem ved brug af forskellige former for magi og er derfor næppe krigeriske nok som samlingspunkt for medlemmerne af ’Soldiers of Odin’,« forklarer han.

Og det til trods for, at den finske mytologi rummer sin helt egen Holger Danske-figur i skikkelse af Väinämöinen:

»Han er hovedkarakteren i den finske mytologi, den gamle troldmand, der i slutningen af Kalevala sejler bort for altid, besejret af kristendommen, men spår, at han en dag vil vende tilbage og genrejse sit folk. Men Väinämöinen behersker mennesker og naturen gennem sin trolddom og sit kantelespil, og han har sjældent behov for at gribe til sværdet,« siger Jan Ahtola Nielsen.
Global nationalisme
Ifølge Marja Jalava, der er seniorlektor i politisk idéhistorie på Helsinki Universitet, handler valget af Odin slet ikke om det finske folk. I selve navnet ’Soldiers of Odin’ forsøger gruppen at påføre sig symboler, der appellerer bredt til højrenationalistiske og nynazistiske grupper tværs over Skandinavien og Europa, mener hun.

»Den transnationale ekstreme højrefløjsbevægelse dyrker nordisk mytologi. ’Soldiers of Odin’ skal ses som en slags branding, hvor de søger at vinde sympati og måske hjælp til at stifte søstergrupper i udlandet, herunder også i Danmark, Sverige og Norge,« siger Jalava.
»Selv nationalister har indset, at de må arbejde og kommunikere transnationalt for at nå deres politiske mål i en globaliseret verden.«
Marja Jalava, seniorforsker i politisk historie på Helsinki Universitet
»Navnet rummer et stærkt indre paradoks, som går igen blandt de nationalistiske bevægelser i Europa lige nu. For selv nationalister har indset, at de må arbejde og kommunikere transnationalt for at nå deres politiske mål i en globaliseret verden.«

Og måske virker det. I skrivende stund har ’Soldiers of Odin’ knopskudt med små facebookgrupper i Estland, Canada, Storbritannien, Portugal og Danmark. Den danske søstergruppe er p.t. den største med over 1.800 digitale medlemmer. Over for Information understreger en af de danske medstiftere, Jakob, som ikke ønsker sit fulde navn i avisen, at gruppen hverken er fascistisk eller nazistisk, og at enhver form for selvtægt er udsmidningsgrund for de danske ’Soldiers of Odin’.
Fra Wagner til Hitler
I 1930'erne og 1940'erne brugte nazisterne flittigt den nordiske mytologi i deres propaganda. Plakat fra dansk landsstævne i 1938. Fra Designmuseum Danmark​
Soldiers of Odin kalder sig selv for en nationalistisk bevægelse, men afviser at være fascistisk eller nazistisk. Flere af medlemmerne har dog den slags sympatier, fremgår det af finske medier. Om ikke andet er det et faktum, at fascistiske og nynazistiske bevægelser i årtier har identificeret sig stærkt med vikingerne. Det skyldes ifølge Etunimetön Frog, at symbolikken og mytologien omkring vikingerne har fået sit eget liv.

»Guderne og historierne om den gamle skandinaviske religion har udviklet sig til det, man kan kalde en metamytologi – en mytologi om mytologien, dens meninger og associationer. Det ses både i grupper som ’Soldiers of Odin’ og i populærkulturens Marvel-film om superhelten Thor. Og det spalter sig ud i nutidens følgere af asatroen, såvel som i den akademiske metamytologi om, hvad nogle forskere tror, den skandinaviske vikingetidsreligion handlede om,« forklarer Frog.

»Denne metamytologi er blevet forbundet med etniske og nationalistiske ideologier, som forsøger at skabe et bindeled mellem nutidens kamp og datidens værdier; hvad end disse værdier strækker sig tilbage til Nazityskland eller helt tilbage til vikingerne selv.«
Det er oplagt at forbinde metamytologien med nazismens flirt med ideer om arisk racerenhed og fascination ved nordisk symbolik og runer. De dobbelte sig-runer, som var SS-korpsets emblem, eller de utallige propagandaplakater med klare referencer til brave vikinger. Men ifølge Marja Jalava var nazisterne langtfra de første til at dyrke nordisk mytologi på den måde.

»Allerede i 1800-tallet ser du komponisten Richard Wagner, som var voldsomt inspireret af den nordiske mytologi i sine store operaer. Det er på samme tid, vi første gang ser folk dyrke ideen om den nordiskteutoniske (germansk stamme, red.), ekstremt modige og maskuline mand. Den ultimative beskytter,« forklarer hun.

»Paradoksalt nok brugte det svenske mindretal i Finland denne idé i slutningen af 1800-tallet til at hævde, at finnerne var en underrace, og at svenskerne var den sande, germansk-nordiske krigerrace. Men det ved ’Soldiers of Odin’ nok ikke. Pointen er, at mytologien gennem tiden er brugt af mange forskellige grupper til at legitimere deres racistiske, eugeniske tanker om racehygiejne i det 19. og 20. århundrede. Nazisterne tappede fra en idéstrøm, der havde eksisteret længe i Nordeuropa.«

De dobbelte sig-runer, som var SS-korpsets emblem, har klare referencer til vikingerne.
’De har voldtaget vores tro’
Denne kapring og indlejring af værdier i nordisk mytologi er ødelæggende for dem, der rent faktisk tror på de nordiske guder, forklarer Ylva Karhu. Hun er en af de par hundrede finner, der identificerer sig som asatro.

»Vi ásatrúar er ikke racister – det hører sig ikke til vores tro nu, og det gjorde det heller ikke i vikingetiden for over tusind år siden. Vi er stærkt imod, at neonazister i årtier har voldtaget vores religion, som de intet ved om. De stjæler navne og symboler, som de fordrejer og bruger til deres racistiske agenda, og det ødelægger vores religions ry,« siger hun.
»Ingen nation kan siges at ’eje’ mytologi. Fortællingerne er ældre end nogen stat eller nationer.«
Marja Jalava, seniorforsker i politisk historie på Helsinki Universitet
Også den officielle forening af asatroende i Finland, Pakanaverkko ry, som på dansk kan oversættes til ’det finsk-hedenske netværk’, er utilfredse med ’Soldiers of Odin’:

»De misforstår skandinavisk symbolik og bruger det til deres egen patriotiske agenda og modstand mod asylansøgere. Det er pænt irriterende for os ásatrúar, da deres brug af Odins navn skaber en uciviliseret og uniformeret offentlig debat. De ser kun Odin som en krigsgud, og det er provokerende for dem, der ser Odins andre sider, såsom hans shamanisme og poesi,« siger Pauliina Niemi, som er forkvinde i bestyrelsen hos Pakanaverkko ry.

Hun har ikke været i kontakt med ’Soldiers of Odin’, men forklarer, at det er lykkedes enkelte finske medier at interviewe gruppens stifter, Mika Ranta.

»Han har sagt i finske medier, at han overvejede forskellige navne, men at han er historieinteresseret og syntes, at Odin var et godt navn. De virker, som om de absolut ingen idé har om den faktiske asatro,« lyder det fra Pauliina Niemi.
Foto: Minna Raitavuo
Det kan være ubehageligt at forsøge at tilbageerobre vikingemytologien. I Norge fik forfatteren Bjørn Andreas Bull-Hansen således dødstrusler fra amerikanske nazister, efter han skrev det kritiske blogindlæg »Ingen plads til racister i Valhalla«. Og måske er kapringen af nordisk mytologi bare en realitet. En tabt kamp, som de fredelige asatroende må lære at leve med, mener Marja Jalava.

»Ingen nation kan siges at ’eje’ mytologi. Fortællingerne er ældre end nogen stat eller nationer. Jeg har også studeret komparativ religion, og de her myter bygger på førkristne, forhistoriske fortællinger. Den nordiske mytologi er tæt forbundet til germanniske myter og fortællinger fra de britiske øer, som igen knytter bånd til middelhavets romanske fortællinger. Historierne har bevæget sig over Europa i mange tidsaldre. Så det er svært at sige, hvem der kan siges at ’eje’ Odin.«

Også Etunimetön Frog mener, at mytologien ofte kobles sammen med bestemte ideer og værdier, som det er svært at bryde med. Når fascister tager ejerskab over vikingeguderne, er det fordi dens semiotik for dem rummer en historisk identifikation:

»For at sige det lige ud, så bruger fascister nordisk mytologi, fordi det er den mytologi, de deler med andre fascister. Og som fascister er det den mytologi og de symboler, de højst sandsynligt lærer om og knytter følelsesmæssige bånd til.«
Kampen om gaderne
I Finland patruljerer ’Soldiers of Odin’ stålsat videre iklædt deres sorte tøj og tanker om et hvidt Finland. Men de får ikke længere lov til at husere i gaderne alene. Rundt omkring dem hopper og danser udklædte klovne fra det ydre rum, kan man se. ’LOLdiers of Odin’, kalder de sig, aktivistgruppen, der har taget utraditionelle metoder i brug for at stoppe selvtægtsgruppen.

Og som mellem fløjtespil og jubelråb undrer sig over, hvorfor finnerne dyrker den enøjede hævner Odin.
Video fra Youtube af ’Soldiers of Odin’, der bliver mødt af moddemonstranter fra ’LOLdiers of Odin’.
»Måske kan de hemmeligt godt lide andre kulturer alligevel, lige som vi kan?« skriver en anonym talsmand for ’LOLdiers of Odin’ i en e-mail til Information.

Om anonymiteten forklarer talsmanden, at det ikke skyldes trusler, men at gruppen består af klovne fra det ydre rum, og sådan nogle har ikke navne.

Og de har tænkt sig at danse trofast videre, så længe ’Soldiers of Odin’ patruljerer i det finske vintermørke.

»Første gang de bistre mænd så os, blev nogle af dem lidt bange og skubbede os væk. Men nu går de bare meeeeeeget alvorligt videre og undgår øjenkontakt med os klovne. Måske er de bange for, at hvis de kigger os i øjnene, så kan de heller ikke lade være med at grine og danse med?«
Tekst: Sebastian Stryhn Kjeldtoft
Foto: Alessandro Rampazzo og Minna Raitavuo

Redaktør: Anna von Sperling
Digital produktion: Birgit Baunehøj

© Dagbladet Information
Publiceret 5. februar 2016

Årsagen til at nordisk mytologi er populært blandt nationalistiske selvtægtsgrupper i vores del af verden, er sjovt nok præcis den samme årsag der gør fundamentalistiske fortolkninger af islam så populært blandt militante bevægelser i Mellemøsten, og som rabiate zionister bruger til at mobiliserer befolkningen og forsvare deres umenneskelige forbrydelser i Palæstina.

Religion er det ultimative 'os og dem' narrativ og benytter et patetisk sprog der er designet til at omgå normale kritiske sanser.
Bogen 'Bølgen' bliver vist stadig læst i danske skoler. Den giver et effektivt indblik i fascismens kærlighed til svulstig religiøs retorik, der tryllebinder næsten alle mennesker med IQ op til 110, og hel del der burde vide langt bedre, hopper med på vognen, om ikke andet, så for at benytte den blinde hengivelse blandt briderne til at mele egen kage.

Janus Agerbo, Lars Dahl, Klaus Lundahl Engelholt, olivier goulin og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Den evt. historiske Odin boede formentlig i Finland ..
Der er anden anarko-liberal sakralitet i omløb i verden for de mindre platte - børsvekselerere foretrækker noget 'fjernøstligt', islam er sin egen triste historie, og frustrerede katolikker fjoller rundt med 'satanisme' (så bliver den vilde visdoms-onani ligesom i familien hehe)
.. men for den simple phqing-alternativ-jeg-mig-mit-tankegang er ase-imageriet bare blevet international standard. Det skriver sig tilbage til tidlige 19-tals alliancer mellem antikristelig-hed og ateistisk fascime, der konfronteret med håbløsheden i at kolportere deres 'rene vare' op i folks ansigter, forsøgsvist nudgede stedlige naturreligioner i det mindste så, bare ikke ham der Jeeesus....
.
Og så bloter de levende mennesker der boller, det er så .... dybt ...:)

På sin vis finder jeg det betænkeligt, at nationalistiske krafter forsøger at "kapre" gammel kulturarv for at manipulere opfattelsen af et dem mod os. Hvis vi blot tager den danske brug af billedsprog, kan man nævne det faktum, at selv i folkestyrets højborg er det ved at kunne opfattes som om, højrenationalisterne har patent på at have "dansk" i partinavnet. Dansk Folkeparti, Dansk Samling og muligvis Danskernes Parti. Og nu vil de sørme også opbygge deres egen religion på en gammel tro, der er alle nordboeres. Det er da genialt tænkt, men måske slet ikke så uskadeligt, som det lyder. For hvis typisk nordisk/scandinavisk selvforståelse kapres af disse grupper, ligger det jo i luften, at så er resten af os "noget andet", der kan defineres som landsforræderi. Et ord, der også yndes at benytte i de kredse.

At det så undre mig at man bruger Odins soldater til at holde (i første omgang) muslimer væk, når Vikingerne jo faktisk tog på togter for at banke nogle Englændere og skotter, for så at tage kvinderne med hjem som bytte. Det er da ikke just nationalisternes formål. Og var de krige, guderne afstedkom ikke også mere stammekrige, end mod andre verdensdele.

Jeg håber seriøst, at de danske "soldater" bliver godt til grin, ikke engang at kunne finde et troværdigt navn til deres foreninger.

Niels Duus Nielsen

"Vikingerne jo faktisk tog på togter for at banke nogle Englændere og skotter, for så at tage kvinderne med hjem som bytte."

Og hvis jeg ikke husker meget galt, er der en passage i Canterbury Tales, hvor muslimer nævnes sammen med de nordiske barbarer. Både maurerne og vikingerne betragtes som voldelige terrorister, med den forskel, at maurerne dog trods alt havde kultur. I modsætning til danskerne.

Vibeke Hansen, erik mørk thomsen, Touhami Bennour, Ole Frank, Flemming Berger og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

LOLdiers of Odin er fantastiske.

Hvis bare de danske antifascister ville være lige så kreative istedet for deres voldslabilitet.

Emil Egelund, Lars Dahl, Morten Pedersen, erik mørk thomsen, Dana Hansen, Ole Frank, Kim Hansen, David Zennaro, Søren Johannesen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Essensen i troen på Odin er at have en gud, der er mere cool og mere farlig end alle andres gud. Odin var ikke særligt populær blandt vikingerne, fordi de mente at han altid holdt med de rige, at han faldt dem i ryggen osv. men de har holdt fast i ham fordi han kunne sætte skræk og misundelsen i modstanderne på samme måde som fascisternes uniformer skal skabe skræk og misundelse.
Vikingernes verdens billede har nok været langt fra både asatroen og fascisternes viking dyrkelse. Så vidt jeg har forstået viser nyere forskning at jætterne, der var gudernes modstandere også blev tilbedt i stor udstrækning da jætterne eksempelvis var de guder der beherskede kunsten at smedevåben og bruge naturens vilde kræfter - måske har Odin kulten gjort jætterne til meget videne væsner for at afbalancere og styre troen på Odin bedre.
Kultens ledere har endvidere holdt fast i Odin fordi han netop holdt med de rige præcis som fascisterne iøvrigt holder med de rige.
- Unge mennesker behøver forbilleder der får dem til at føle at de forsætter i deres forfædres fodspor og slutteligt affinde sig med deres forfædres begrænsninger og dette har kultens leder selvfølgelig benyttet sig af. Dette er imodsætning til socialisterne der ønsker at gøre sig fri af fortiden, at rive alle fortidens forhadte magtsymboler ned og derpå skabe et nyt samfund baseret på den arbejdenes klasses interesser som mennesker, hvilket er en forståelse af verden, der er helt ny og som kun har ladet sig praktisere fordi bøger har kunnet gøre mennesket fri, af nedarvet visdom, magtsymboler og andre kultiske lænker.... men dette er for tungt for mange fascist hjerne til at håndtere og de fortrækker at træde ind fortidens slave geleder lidt lige som folk af alle andre religioner - og her undtager jeg ikke dem der fejlagtigt har gjort maxisme til en religion.
- I den sammenhæng er det også pinligt som som vores politiske arvtager på det groveste mishandeler de socialistiske ideer om en ny tid for mennesket - det syntes ikke som om at Mette Fredriksen eller Sass Larsen overhovedet ved hvad nye ideer er, istedet bruger de de gamle lænker som usocialdemokratiske kultledelser har smedet til, at holde arbejderne nede og få arbejderne til at acceptere fortidens slave lænker som arbejdernes skæbne... skam tage dem de pampere.
-

Søren List, Karsten Aaen, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Fordi disse fascistiske tosser ikke aner en skid om nordisk mytologi! Hvis de bare satte sig det mindste ind i den asatroiske mentalitet (hvilket er for meget af forlange af deres autokratiske, konforme drukhjerner), satte sig ind i havamål etc., vil de vide, at nordisk mytologi er noget af det mest antifascistiske, der findes. Deres ånd, og asatroens ånd, er så langt fra hinanden, som noget kan være.
Da jeg begyndte for alvor at interessere mig for nordisk mytologi og asatro, fandt jeg hurtig ud af, at asatroen er en meget "venstreorienteret" religion; den er ikke-centralistisk, anti-autoritær, fordrer refleksion, fællesskabsorienteret, og den er frihed- samt lighedsorienteret (i asatro er der som den største selvfølge lighed for kønnene).
Hvis du er fascist/nazist, og melder dig ind i Forn Sidr - så bliver du smidt ud prompte!

Fascisterne og nazisterne baserer udelukkende deres fascination på (Wagners) populær(mis)fortolkninger af Odin og Thor.

Vibeke Hansen, Kaj Spangenberg, Per Torbensen, Bill Atkins, Flemming Berger og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Marianne Bjerg, du falder selv i gryden, for det er Kristendommens narrativ, du gengiver - og det er netop ikke, hvad Jødedom, Islam eller hedenskab går ud på.
Men folk har ikke længere tilstrækkelig viden om deres fædrene religion til at forstå den afgørende forskel på kristendommen og "de andre".
Dermed ikke sagt, at ikke også kristne igennem tiderne er forfaldet til de andres diskriminerende forestillinger - måske endog oftere og mere end dem, for kristendommen er den mest udbredte; det ændrer ikke på, at kristendommen er en tro, der ikke har aspirationer om at herske. Det ny Testamente er blottet for voldelig kamp.

Og alene dét, at de putter horn på vikingehjelmen viser, hvor ufattelig historieløse, dumme og uvidende de er... Igen, Wagner-fortolkning... Og Wagner var/er jo også elsket af nazisterne og fascisterne - så måske ser I også den røde tråd...

Dana Hansen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Mon Soldiers of Odin ved hvad stavrim er?

Tager man udgangspunkt i de forskellige kulturers fortællinger om Skabelsen, må man gå ud fra at det er den samme gud/de samme guder og gudinder som har skabt alt hvad det gamle verdensbillede omhandler, inklusive vores Mælkevej og Solsystemet og dermed Jorden. Studerer man sammenlignende religion og mytologi, er dette da også hvad man kan udlede af de mange fortællinger.

Når en kultur stadig holder fast i at netop deres fortælling er den gældende, er dette et udtryk for manglende overordnet indsigt.

Og når en gruppe eller en nation tager netop deres egen religiøse eller mytologiske forståelse til indtægt for deres tanker og handlinger, kan det kun bunde i at man dyrker selviske interesser - eller som (også) i dette aktuelle tilfælde, anvender religionen og mytologien til at retfærdiggøre tankerne og handlingerne for at forsvare sig imod alt det som tilsyneladende truer ens egne interesser. Noget der går som en rød tråd igennem de fleste kulturers brug af religion og mytologi.

Når man tænker på at vi alle lever på den samme Jord; i det samme Solsystem; i den samme galakse, Mælkevejen og i den samme lokale del af Universet som er skabt for alle mennesker, så er det forstemmende at se hvordan dette globale fællesskab bliver udfordret af nationer og grupper der fragmenterer denne overordnede betydning med snævre særinteresser.

Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Odin Rasmussen

Nordisk mytologi er så den lokale variant af polyteismen, der har hersket mange steder. Troen på ånder i naturen, nisser, alfer osv. I Indien er polyteismen den største religion, men den kendes jo også fra Rom, Grækenland og andre steder. Det er ikke kun fascister der er blevet inspireret af nordisk mytologi selvom dens begrebsverden uden tvivl har spillet en rolle for den historiske nazisme i øvrigt ligesom de f. eks. blev inspireret af budhisme og visse former for okkultisme. Var der nogen der sagde New Age spiritualisme. Asger Jorn var bl.a. inspireret af nordisk mytologi 'skandinavisk institut for sammenlignende vandalisme' han kan vel næppe anses for at være højreorienteret ?
Spørgsmålet er måske om der er flere forskellige variationer af en fortid hvor grupper af forskellig politisk observans kæmper om at skabe meningsdannelse og betydning ?
Retorisk kan man måske spørge: Hvad er der med [indsæt selv vilkårligt emne] og fascisme.?

Elisabeth Andersen, Jens Falkenberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg tror ikke, man skal/kan udlede noget særlig dybtgående af de finske borgerværn og selvtægtsgrupper, som stort set florere om aftenen i alle større finske byer.

Dette er faktisk en historiske foreteelse, der har baggrund i Finlands voldsomme historie. Som alle nok ved, var Finland en svensk provins ligesom Estland og andre baltiske områder fra omkring 1.200-tallet og frem til 1808, hvor Tsar-Rusland tog ganske voldeligt over. Og i denne periode samt selvfølgeliglig over den russiske borgerkrig, 1917-1922 samt gennem hele Finlands sidste frihedskamp, har der været behov for en medborgerbevægelse. Men det blev etableret af et finskvenlig "skyggebyråd", og var demokratisk styret.

Og at denne nu er oppe igen, og i øvrigt påberåber sig både at relatere sig til viking-myter og arisk kulturbaggrund er vist ganske tilfældigt. For via deres slogans og andre symboler er det tydeligt, at disse selvbestaltede "frihedselskende" tumper får deres åndlige føde via højreradikale netværk.

Og at det er det, de er, - altså højreradikale, er der rigtigt mange eksempler på. Og nu er finsk politi også bekymrede, men tumperne har desværre nogle solide politiske støtter i Suomen eduskunta - finske parlamentet. Og så er vi ovre i Finlands befolkningsdeling, hvor man i vest er svensk-sprogede og orienterede, medens man i øst finsk-sprogede og betydeligt russisk oog Putin-orienterede.

Tumperne siger dog selv, at alle der er kommet til skade ved kontakten med dem, har selv foretaget de handlinger, der har pådraget skaderne. For grupperne selv gør jo ingenting, - de er jo blot politiets øjne og vidner til voldshandlinger, som udlændinge påfører finske kvinder - og sig selv.

Til gengæld er der nu opstået en ret stor kvinde-protestbevægelse, der ikke mener, at de kan beskytte mange kvinder i byerne oplyste hovedgader. Men til gengæld mener, at hvis der vil ske overgreb på finske kvinder, vil det ske i mere øde områder.

Marianne Berg,
Jeg mener det er en fejlslutning du fremsætter der. De fleste religioner har måske nok en fernis af menneskelighed og noget der kan ligne visdom, hvis man ikke kradser for dybt.
Men det er hvad det er; et nydeligt glansbillede til at lokke fårene i fælden, mens der under overfladen udelukkende tænkes magt og kontrol.
Måske jeg bør tilføje at den danske folkekirke, i mine øjne, ikke er repræsentativ for religion på verdensplan. I Danmark har vi med møje og besvær, tæmmet kirken så den nærmest er harmløs. Dette er ikke tilfældet ret mange andre steder og det kan hurtigt gå tilbage hvis vi ikke sætter imod.

Religion, i sær i kombination med nationalisme og fascisme - Gud, konge og fædreland som de hjernedøde idioter siger, er nok det menneskeskabte fænomen der mest effektivt og hæmningsløst kultiverer den slags primitive selvhøjtidelige gruppedannelser og tillader den dæmonisering af andre mennesker og kulturer, der er selve grundlaget for det frygtsomme had vi ser blusse op i dag.

Der skal nok være en præst her og en imam der, der ikke kan lide hvad de ser. Men religion er den til dato mest potente formidler af syg menneskelighed, over alt.

Fascister elsker nordisk mytologi og fortællinger fra gamle dage, da vikingerne herskede af to grunde:

1) Fascister synes vikinger er seje, modige og stærke. Og passer til deres eget billede af supermennesket (superman) og de vil sikkert gerne være som dem.
2) Nazisterne i Tyskland (og fascisterne i Italien) greb tilbage til tidligere tiders glorværdighed, kampe og ære. Især nazisterne i Tyskland dyrkede Odin, Thor og de andre oldgamle nordiske guder, fordi de så de gamle vikinger fra for 100 år siden som deres aner. Teutoner-ordenen og Thule-ordenen og andre såkaldte mere eller mindre okkulte selskaber anså vikingerne som forløbere for nazisterne.

Det er en postfascistisk trang til heltedyrkelse (aflivet i Miguel de Cervantes Don Quixote for 400 år siden), der præger dele af nyfascismen - helt ude af trit med det eksisterende verdensbillede...

Ikke uden sociologisk værdi...

Hvorfor elsker mon voldselskende fascister en voldsforherligende (pseudo)religion?

Det må være et 1000 point spørgsmål...

odd bjertnes, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Ham der "Jacob" fra den dansk afdeling (chapter) af Soldiers of Odin har et forklaringsproblem. Hansiger, at de hverken er racistiske eller fascistiske, og at brugen af selvtægt er udsmidningsgrund. Måske han så kunne fortælle, hvad det er hans forening så tager sig til. Som det fremstår her, minder det mest om når DF påstår, at der ikke er plads til racister i partiet.

Heltedyrkelse er i følge Jung løsrivelse af selvet i forhold til moder- og faderaspekter i omgivelserne...
...når pubertetsoprøret er tilendebragt er de fleste blevet klogere på det område af deres personlighedsudvikling, og kommer i de fleste tilfælde videre. Drop de dummeste tato'er...

Lasse Reinhold

Hej Information. Hvornår bringer I en artikel om det tyske Shariapoliti?

olivier goulin

Hvis vi lige ser bort fra mytologien et øjeblik ....

Disse civile vagtværn er præcis, hvad jeg forudså for 5-10 år siden ville komme, hvis ikke de vestlige samfund fik skik på de unge, overvejende mellemøstlige mænds seksuelle chikane af den lokale kvindelige befolkning, som desværre fylder uforholdsmæssigt meget i statistikkerne og i medierne.

Efter Köln er hele denne problematik blevet spektakulæt eksponeret, men det har ulmet i mindst 15-20 år - og det er kun begyndelsen, hvad vi ser i Finland. Disse borgerværn vil brede sig til hele den vestlige verden. Det er kun en naturlig afmagtsreaktion, når ikke myndigheder har magt eller vilje til at beskytte borgerne. Og disse individer bærer formentlig på et arsenal af opsparet kollektiv frustration og nag - så de bliver næppe rare at komme i kløerne på, når de slår til.

Jeg billiger det ikke; jeg konstaterer blot, at det er fuldt forståeligt.

/O

Peter Jacobsen, Morten Pedersen, Gary Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Et andet sted i Inf, er der en artikel, der omhandler tanke, om at lukke folk adgang til at kommatere de artikel, der omhandler flygtning m.m.
På grund af, der ikke er en ordlig tone.
Når Inf. kan bringe en artikel som den, må man forvente, at de selv udviser god tone, og ikke skyder andre noget i skoven, der ikke er belæg for.
Eller er det kun mig, der ikke kan se, hvor belæg er for, at kalde gruppen, for naziske eller fascistiske?
Denne måde, at fremstille folk, komme fra den yderst højrefløj, der altid har påstået, at vi på venstrefløjen, skulle stå til ansvar for Stalin - Mao gerninger.
Altså skal folk, der er bekymret over, at samfundet falder fra hinanden, på grund af en masseindvandrig, som vi ikke kan styre, åbenbart stå til ansvar for nazisen.
I henhold til artikel om god tone, må man spørge sig selv.
Er denne her artikel, udtryk for hyklerig eller bare dobbeltmoral?

olivier goulin

Det er ikke svært at se, hvordan dette civilpoliti, i bedste Uber-stil, kan videreudvikles fra blot at være en patruljerende enhed, til at blive en parallel kaldetjeneste med et netværk af patruljerende motoriserede enheder, kommunikerende med interne GPS-baserede apps, og en bruger-app, som offeret kan tilkalde med i akutte tilfælde - altså fuldstændig som politiet i princippet - men med den væsentlige forskel, at disse enheder kan og vil rykke ud med det samme, fordi de kun har en eneste opgave i livet - og ikke skal bruge deres ressourcer på at inddrive fartbøder og andet pjat, for at opfylde deres indtjeningsnormer.

/O

Peter Jacobsen, Gary Jensen og Lasse Reinhold anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Dennis Laursen: Richard Wagner var ganske rigtigt, især i sine ældre år klart antisemitisk. Men temaet for hans operacyklus "Nibelungens Ring" er en konflikt mellem magt og kærlighed, ikke en forherligelse af vold.

Touhami Bennour

Der er også en udviklings historie I religionerne. De tre religioner begynder med en naturlig Gud med Jødedom, Tand for tand og øje for øje. Christendommen deler Gud og skabelsen I to dele, en er secular og en anden spiritual. Giv Kejser hvad hører til ham og til Gud hvad hører til Gud, eller som Augustin siger det Civitas Dei og civitas terrana. Men Christendommen privatiserer den spirituelle del af religion men den verdslige lever I velgående social og offentlig. Islam, som hævder er den sidste Budskab fra Gud, mener at der er kun En Gud(Allah) og han er nu alvidende og kan styre mennesker på alle områder. Det betyder for Islam gælder Religion alt I den verdslige og himmeriget. I praksis er religionen I et demokratisk system forvist til den private sfære, og det menes alle tre religioner kan gøres privat. Dog I historisk perspektiv jeg mener at Islam virker som en Utopisk social system ligesom Platonism eller Marxism, og er også dømt til at tabe til fordel for Fornuft som er ikke perfekt. Islam menes at regulere alt I Samfundet og det er ikke muligt, "det er raison d´être" for Islam, hvis dette tages væk, så hele religigion skal tages væk. Hvad er ikke for Christendommen, her har man to Guder en verdslig og en spiritual. Hvis den spirituelle er privatiseret er den verdslig følger mennesket heletiden idet det viser ham hvad han ikke må glemme, Jesus Lidelse på korset.

Michael Kongstad Nielsen

Hvem siger at disse finner er fascister?

Det står der på deres jakker (uniformer) at de er.

Woody Guthrie havde skrevet på sin guitar, med store bogstaver : "THIS MACHINE KILLS FASCISTS!"
Jeg er en af dem der senere har gjordt dette (altså skrevet disse ord på min guitar, jeg har ikke fysisk dræbt nogen fascister eller andre.) Men Mester Woody var nok den første.

Måske kan også den finske klovnehær magte opgaven. Held og lykke!

Michael Kongstad Nielsen

Det nordiske lys fortryller. Kunstnere som Asger Jorn, COBRA, dyrkede også den nordiske mytologiske åbenbaring, og lyset over Skagen drev Holger Drachmann, P. S. Krøyer. nordmanden Christian Krogh, og mange flere. Se selv på Skagens museum.

Michael Kongstad Nielsen

Fascister er mere mediterrane. Deres tegn er fasces (af latin fascis – knippe, bundt), og præget af sammenhold uden tanke.

Jørgen M. Mollerup

Wagners operaer er iscenesat germansk mytologi.
Hitler beundrede Wagner.

Niels Duus Nielsen

Wagner var protofascist og antisemit. Men han skrev fantastisk musik.

Søren Kristensen

Det er helt enkelt. Fascisme handler om at sætte igennem med rå magt overfor "fine fornemmelser", religion og anden intellektualisme. Vikingerne er kendt for at drikke tønder af mjød og have brugt rå magt (det hele begyndte med anslaget mod Lindisfarne). Derfor er rockerne også glade for vikingerne og vi "ved" jo at finnerne i forvejen er glade for knive, så det ligger sådan set lige for. At vikingerne rent genetisk var lyse, ja nærmest røde i huden, er også bare perfekt, når det drejer sig om at distancere sig fra de farvede fra lande der ligger langt væk.

Emmy ikke SL
De elsker nordisk mytologi, på grund af den kontante afregning, øje for øje og tand for tand og en ekstremt enkel tankegang. Vikingerne anses, som værende stærke mænd og det er her, at den stærke mand kommer ind. De sejlede bl. andet til Vinland (Amerika, måske New Foundland), på åbne både. Det er strærkt.

Vi har også blodhævnen, som kan læses i de Islandsk Sagaer. En endeløs hævn, efter øje for øje princippet.

Man kan nævne Eigil Skallagrimsson (fra Eigils Saga), som hugger hovedet at en mand, som 6 årig. Begrundelsen, han lå godt for hug. Samme Eigil tager til det nordlige Sverige. Han bliver budt på skyr, finder det noget sølle afspisning. Han tager gæstgiveren, åbner dennes mund og kaster op ind i hans mund. Ganske underholdende. Vi har også Njals Saga o.s.v.
Læs dem de er underholdende.