vidnesbyrd

#jegblevvoldtaget

Voldtægtsofrenes egne ord
I januar 2016 bragte Information fem kvinders personlige vidnesbyrd om en voldtægt. Beretningerne blev ledsaget af en opfordring til andre, kvinder som mænd, om at bryde tabuet, kræve retten til deres egne fortællinger – og dele dem.

Redaktionen har siden da modtaget mere end 170 henvendelser og en række af dem er blevet publiceret på Information.dk. Vidnesbyrd-projektet har efterfølgende fået tildelt Publicistklubbens Fortællepris.

Nu samles nogle af vidnesbyrdene i en lyd- og videomontage, som vises i Charlottenborg Kunsthals biograf.

Ethvert overgreb er unikt, men noget går igen: følelser af skyld, skam og tvivl. Når kvinderne i Vidnesbyrd-projektet står frem, er det for at bekæmpe disse følelser.

Anna von Sperling
Kulturredaktør
Information
I januar 2016 bragte Information fem kvinders personlige vidnesbyrd om en voldtægt. Beretningerne blev ledsaget af en opfordring til andre, kvinder som mænd, om at bryde tabuet, kræve retten til deres egne fortællinger – og dele dem.

Redaktionen har siden da modtaget mere end 170 henvendelser og en række af dem er blevet publiceret på Information.dk. Vidnesbyrd-projektet har efterfølgende fået tildelt Publicistklubbens Fortællepris.

Nu samles nogle af vidnesbyrdene i en lyd- og videomontage, som vises i Charlottenborg Kunsthals biograf.

Ethvert overgreb er unikt, men noget går igen: følelser af skyld, skam og tvivl. Når kvinderne i Vidnesbyrd-projektet står frem, er det for at bekæmpe disse følelser.
VIDNESBYRD
»Efter voldtægtsforsøget rev mit sind og min krop sig fra hinanden. Jeg kunne sidde og prikke mig selv på benet, jeg kunne se prikket, og jeg kunne til en vis grad også føle prikket, men benet – det føltes ikke som mit. Jeg var ikke længere tilstede i min krop.«
Kirsten Lisberg, 29 år
»Mange år senere ser jeg ham i Netto stå ved kassen sammen med sin kæreste og to små børn. Alle følelserne vælder op i mig igen. Jeg hader ham, fordi jeg stadig går rundt med alle følelserne, tvivlen, skammen, mens han står dér. Han kunne ikke engang kende mig.«
Mette Weismann, 46 år
»Jeg måtte jo kunne forstå, sagde han, at når man klædte sig, som jeg gjorde; lag på lag i hvide gevandter og med tørklæde bundet om hovedet, blev man interesseret i at finde ud af, hvad der gemte sig under. Da han var færdig, insisterede han på, at jeg tog imod penge til en taxa hjem.«
Sabine Celeste Svendsen, 68 år
»Alle disse koder, som en kysk pige skal overholde, og desværre også en ikke spor kysk pige, som bare ikke har lyst til at gøre noget. Friheden har man mistet godt og grundigt. Friheden til at føre visse samtaler videre, visse steder.«
Tine Byrckel, 55 år
»Jeg har overlevet hændelsen ved at se det hele som en film. Og ved at joke med, at det var heldigt, ham faderen havde en lille pik, nu han var så stor, for så var voldtægten jo ikke så slem.«
Puk Sabber, 42 år
»Først da jeg som voksen begyndte at dele min historie og hørte andre kvinder fortælle deres, gik det op for mig, at jeg ikke var alene. Og at det ikke var min skyld.«
Sananda Solaris, 43 år
»Jeg er ikke længere ulykkelig. Jeg sidder ikke længere og stirrer ind i en væg og lytter til podcasts hele dagen. Jeg kan godt opholde mig i store menneskeflokke uden at få hjertebanken. De fleste nætter falder jeg i søvn. Men gerningsmanden styrer stadig min bevægelsesfrihed.«
Sophia Corydon Smith, 26 år
»Fra det øjeblik jeg anmeldte voldtægten, følte jeg mig som den anklagede part.«
Liv Lykke Schubert, 29 år
»Når jeg har mareridt i dag, drømmer jeg ofte den samme drøm om, hvordan jeg bliver overfaldet, og hvordan jeg er snu og taler mig ud af situationen ved eksempelvis at sige, at jeg har HIV eller menstruation. Så føler jeg mig stærk, når jeg vågner.«
Heidi Marie Hansen, 31 år
VIDNESBYRD
CREDITS
Fotografi: Sigrid Nygaard

Journalist: Lærke Cramon
Redaktør: Anna von Sperling
Digitalt design og produktion: Jens Christoffersen
Dagbladet Information 2016

"På information.dk vil kvinder og mænd dele deres vidnesbyrd. Bryde tabuet. Kræve retten til deres fortællinger. Historierne er alene baseret på ofrenes egne fortællinger."

Indtil videre kun kvinder...

Herman Hansen

...Voldtægt er at blive udsat for noget mod sin vilje. Og der er tusindvis af mennesker, som dagligt udsættes for voldtægt i Danmark - Uønsket sex er bare en af formene.

Haha, klap lige hesten, Herman. Voldtægt er juridisk defineret og har ikke en skid med det her amerikaniserede bullshit, at gøre.

Trist at man(d) ikke kan håndtere emnet med empati.... og hjerteskærende at vi har en kultur, hvor det er kvinden, der føler sig som den anklagede. Vi har et retssystem, der ikke vil kvinder det godt...

Et godt eksempel på dette er chaufføren, der bliver frikendt for voldtægt af en kvinde i en situation, hvor kvinden havde en promille på 3.6!!!

Josephine Kaldan, Mogens Holme, Nike Forsander Lorentsen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@Rikke Nielsen: "og hjerteskærende at vi har en kultur, hvor det er kvinden, der føler sig som den anklagede. Vi har et retssystem, der ikke vil kvinder det godt..."

Som Gurli, den glemte? Gerningsmanden blev dømt, men det lykkedes ham at få sin sag for den Særlige Klageret, der valgte ikke at tro på offeret, en 42-årige kvinde fra Snekkersten. ”Sagens hele forløb lugter af, at en ærkedansk kvindes ord er mere værd end en fremmedarbejders", skrev aviserne.

Efter at politiet (omsider) opdagede flere uopklarede voldtægter, der til punkt og prikke lignede voldtægten af Gurli, og nye beviser pegede på den, ellers frikendte gerningsman, "forsøgte den 42-årige kvinde igen at få taget sin sag op ved de Særlige Klageret. Dette blev afvist". Gurli begik selvmord nogen tid efter. https://politi.dk/politimuseet/artikler-og-podcasts/conevski-sagen

Sagføreren, der fandt en måde at røvrende det naive, Særlige Klageret på, og vende Den Offentlige Mening mod Gurli fra Snekkersten, hed Søren Søltoft Madsen. Forbandet være hans minde!

Josephine Kaldan, Nike Forsander Lorentsen, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen og Line Palle Andersen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Rikke Nielsen. Du afløser et problem med et andet, for hvorfor er man umyndig pga. en promille? Det lyder godt at være forarget over promille-sex men juridisk set er der intet i vejen for at en påvirket person gør hvad han/hun/hen vil.

Du indskrænker friheden voldsomt og øger chancen for voldtægtsanklager hver gang nogen efter en bytur vågner i en seng der ikke er deres kæreste og tænker “fuck hvad lavede jeg i går”.

Ingen returret på sex. Det er en syg kultur der ikke er myndig til det mest naturlige i verden.

Malou Lauridsen, jeg afløser ingen problemer med nogle andre. Den ære vil jeg ikke tage. Det er tords alt vores politikere :-) "Promille-sex" er kun et problem, hvis promiller er så høj, at persneon ikke kan forventes at kunne have givetet samykke. Flere debattører var det også overrasket over, at man overhovedet stadig er i live med en promille på 3,6. Sex er ikke naturligt, hvis den ene part blive udsat for et overgreb. Sex er kun naturligt, hvis begge parter er enige og bevidste om det.

Malou Lauridsen

“Flere debattører var det også overrasket over, at man overhovedet stadig er i live med en promille på 3,6.“

Fin stråmand med udgangspunkt i foragelse over en enkeltsag men den stråmand retfærdiggør på ingen måde fratagelsen af personens ret til frit at agere inden for lovens rammer med de begrænsninger der vil være på betjening af motorkøretøj og forskelligt arbejdsudstyr. Du fratager en person frihed og lægger samtidig ansvaret for personen over på et andet menneske.

Det hele er et argument for at give fortrydelsesret på sex med vidtrækkende konsekvenser for den anklagede part. Det kan ikke afvises at det vil blive brugt hver gang nogen er utro og bliver opdaget. Her vil fristelsen givetvist blive stor for nogle til at ændre forklaring fra “ja skat jeg bollede med X” til “jeg blev voldtaget af X“.