Hvad gemmer sig bag Ivanka Trumps modelsmukke overflade?
Gennem målrettet kampagnearbejde er Donald Trumps datter kørt i stilling som trumpismens humane ansigt udadtil. Hun fremstår empatisk og selvironisk, og eksperter spår, at hun får historisk stor indflydelse på det politiske arbejde. Mød Amerikas Førstedatter.
Hvem er Amerikas Førstedatter?
Gennem målrettet kampagnearbejde er Donald Trumps datter kørt i stilling som trumpismens humane ansigt udadtil. Eksperter spår, at hun får historisk stor indflydelse på det politiske arbejde. Mød Ivanka Trump.
Tekst: Sebastian Stryhn Kjeldtoft
Det første, man bemærker ved Ivanka Trump, er, at hun tilsyneladende er den eneste i Trump-klanen, der er i stand til at levere et ægte smil.

Studerer man de nidkært iscenesatte familiefotos fra den amerikanske valgkamp, sitrer Donald Trumps smil i spændingsfeltet mellem reality-vært og lurerkarl. Præsidentens kone, eksmodellen Melania Trump, synes for stram i ansigtet til at smile overhovedet. Men lige ved siden af skønheden og magtdyret, der lover at Make America Great Again, stråler 35-årige Ivanka Trump, elegant og yndefuld.

Hun smiler bredt fra munden og helt op til øjnene, og man tror på det, når hun knuger sine tre børn. Eller taler om kvinders rettigheder. Eller kigger beundrende på ægtemanden Jared Kushner. Han er sandsynligvis den ejendomsmægler i historien, der har haft den vildeste kometkarriere: 36 år gammel og nyudnævnt seniorrådgiver for præsidenten med ansvar for USA's mellemøstpolitik og nye handelspolitik.

Det er i høj grad Ivanka Trumps fortjeneste. Hun har en helt enestående indflydelse på sin far, forklarer professor Katherine Jellison, der leder Historie-instituttet på Ohio Universitity og forsker i førstedamens rolle i amerikansk politik:

»Hun er en af hans tætteste rådgivere, og dertil synes hun at have en beroligende effekt på ham. Når hun står ved hans side, prøver han at opføre sig pænere og moderere noget af sin mest vanvittige retorik. Derfor spekuleres der nu også i, om hun kan blive USA's de facto førstedame under sin fars regering.«

Som med så meget andet 'trumpsk' er der her tale om kvalificeret gætværk. Men det bakkes op af konkrete udmeldinger. Blandt andet har Donald Trumps kone, Melania Trump, sagt, at hun som en anden Rapunzel i Trump-tårnet vil blive i New York for at passe sønnen Barron. Omvendt har Ivanka Trump annonceret, at hun flytter til Washington, hvor The Washington Post har viderebragt rygter om, at hun allerede har inspiceret de kontorlokaler i Det Hvide Hus, der normalt er tiltænkt USA's førstedame.
Hvem er hvem?
Få et overblik over Trump-familien
Rollen vil ikke være uvant. Under den opslidende valgkamp har Ivanka Trump stået trofast og storsmilende ved sin fars side til tv-interviews og folkemøder rundt om i landet, selv da hun undervejs var så højgravid, at lægerne frarådede hende at flyve.

Donald Trump har kvitteret ved utallige gange at fremhæve Ivanka Trump som hans største bedrift, en nær rådgiver og idealbilledet på den moderne kvinde.

Men under valgkampen er der dukket gamle fotos op, hvor far og datter sidder bemærkelsesværdigt kærligt sammen. Hvilket tager en bizar drejning i lyset af Donald Trumps udtalelser om, at »hun er en af verdens smukkeste kvinder med den flotteste krop«, og »hvis ikke Ivanka var min datter, ville jeg måske date hende«. Udtalelser, der får Ivanka Trump til at smile afvæbnende og rulle med øjnene, så man skal forstå, at det jo bare er farmands fjollede humor.

I smilet ligger nøglen til at forstå Ivanka Trumps magt. Hendes evne til at tage brodden af sin fars giftigheder er en central årsag til, at hun spås en nøglerolle under hans administration. Det mener Mette Nøhr Claushøj, der er ekstern lektor på Københavns Universitet med speciale i amerikanske politiske kampagner:

»Hendes vigtigste rolle er, at hun formår at normalisere sin far. Hun er både smuk, intelligent og har et helt uplettet ry – og man kan ikke tage fra hende, at hun altid virker tiltalende og varm, når hun udtaler sig. Dermed er hun sin fars diamentrale modsætning. Hvis hun endelig siger noget kontroversielt, gør hun det altid med et smil. I virkeligheden er hun den bedste talsperson, Donald Trump kan have, fordi hun afmonterer nogle af de værste forestillinger, vi har om ham.«

Ivanka Trump kan dermed blive nøglen til at gå i dialog med den moralsk forargede venstrefløj, der har det sværest med Donald Trump. Under overgangsregeringen har hun allerede stået for at arrangere et møde mellem sin far og den tidligere vicepræsident og klimaforkæmper Al Gore. Også Facebook-direktøren Sheryl Sandberg og skuespilleren Leonardo DiCaprio har lobbyet for henholdsvis tech-industrien og klimaforandringer gennem samtaler med Ivanka Trump.
Trump og datter i 1990. Ivanka er 13 år på billedet.
Foto: Yann Gamblin / Paris Match via Getty Images
Ifølge Katherine Jellison er der »ingen historisk præcedens« for den rolle, Ivanka Trump står til at spille i Det Hvide Hus.

»Det tætteste, man kommer, er nok Theodor Roosevelts datter, Alice, som var en højt profileret og glamourøs offentlig figur i begyndelsen af det 20. århundrede. Hun var en 'social sommerfugl' og meget mere udadvendt end sin stedmor, Edith Roosevelt. Jeg spår, at Ivanka kan blive den mest velkendte førstedatter siden Alice,« siger Jellison.

En anden historisk parallel er Richard Nixons datter, Julie, der under Watergate-skandalen ofte indtog rollen som talsperson for Det Hvide Hus, fordi hun ifølge Jellison var »den mindst forhadte« i offentligheden.

Ifølge Mette Nøhr Claushøj spillede også Thomas Jeffersons datter en rolle som ceremoniel førstedame, men Ivanka Trumps formodede indflydelse på det politiske arbejde er alligevel historisk, fordi den er så markant.

»Men det er langt fra overraskende, når man kigger på den måde, hvorpå Trump har kørt sit forretningsimperium de seneste årier. De nærmeste medarbejdere er hans egne børn,« siger Mette Nøhr Claushøj.

»Når man er topleder, kan det være enormt svært at vide, hvem man kan stole på, og der har Donald Trumps løsning været at benytte familien i sin indercirkel, særligt Ivanka. Det er svært at forestille sig, at han markant skulle ændre sin adfærd som præsident.«
Trump får opbakning fra sin datter under valgkampens sidste aften.
Foto: Alex Quesada / Polaris
Ivanka Trump er født 30. oktober 1981, den næstældste af Donald Trumps fem børn og et af tre med ekskonen, den tjekkiske model Ivana Marie Trump.

Opvæksten i Trump-tårnet har hun beskrevet som præget af en streng, men retfærdig opdragelse, med en omsorgsfuld far, der gik op i deres skolegang og gjorde alt for at sikre, at hun ikke blev endnu en spoleret rigmandsdatter på New Yorks jetset-scene.

»Det var meget vigtigt for [mine forældre], at vi ikke voksede op som møgunger, der tog alt for givet. Jeg har aldrig været interesseret i at være en vild partypige. Min far er meget streng. Han tror på: ingen narko, ingen druk, ingen rygning – for hans bror døde af alkoholisme,« fortalte Ivanka Trump i et interview med Oprah Winfrey i 2009.

En udlægning, Donald Trump bekræftede. Det var en nødvendig modvægt til den ekstravagante luksus, Ivanka Trump voksede op i, mente han:

»Jeg er streng. Børnene voksede op i en streng atmosfære. Men det er altså også svært, når dine børn går ind på Mar-a-Lago (en 10.000 kvadratmeter stor historisk landejendom i Florida ejet af Donald Trump, red.) og ser dagligstuen, hvor der er 21 meter til loftet. Jeg kan ikke ændre på, at jeg byggede Trump-tårnet, og at [børnenes] indgang er lige ved Tiffany's,« sagde Donald Trump med henvisning til den eksklusive smykkekæde.

Som 16-årig debuterede Ivanka Trump som model på en række modefestivaler og som medvært på Miss Teen USA, men undlod at bruge det ikoniske Trump-efternavn i sit arbejde.

»Jeg vil have, at folk vælger mig, fordi det er mig,« sagde hun dengang om sit fravalg af Trump-navnet ifølge Slate. Senere har hun beskrevet modelkarrieren og afvisningen af familienavnet som en forvirret teenagers modeluner.
Blå Bog: Ivanka Trump
Ivanka Marie Trump, født 30. oktober 1981. Datter af Donald Trump og hans første kone, tjekkisk-amerikanske Ivana Trump. Parret blev skilt, da Ivanka var ni år gammel.

Gift med Jared Kushner siden 2009. I forbindelse med ægteskabet konverterede hun til judaisme. Sammen har de tre børn.

Har en bachelorgrad i økonomi fra University of Pennsylvania.

Har arbejdet som model for blandt andet Versace, Marc Bouwer og Tommy Hilfiger. Har dertil været covergirl for for en lang række magasiner og medvirket i flere tv-shows, herunder The Apprentice.

Har i et årti været vicedirektør i The Trump Organization med ansvar for opkøb og ejendomsudvikling. Desuden medstifter af tøj- og accessoryfirmaet 'Ivanka Trump'.

Er mangeårig veninde med Chelsea Clinton, datter af Hillary og Bill Clinton. Da Hillary Clinton under valgkampen blev spurgt, om hun kunne sige én positiv ting om Donald Trump, svarede hun: 'Hans børn'.
I 2005 begyndte Ivanka Trump at arbejde for sin far i The Trump Organization, de sidste ti år som firmaets vicepræsident. I familiens ånd påbegyndte hun målrettet at opbygge sit brand gennem optrædener i reality-programmet The Apprentice og med selvhjælpsbogen 'The Trump Card' (2009), der blev en bestseller i USA.

Bogen giver ifølge The New Yorker et enestående indblik i den særlige »kognitive dissonans«, der kræves for at leve under Trump-klanens faner:

»I forretning, såvel som i livet, får du intet forærende,« indleder Ivanka bogen, for så umiddelbart efter at tilføje: »Ja, jeg har været så heldig at blive født ind i et liv med rigdomme og privilegier, og med et navn, der passer dertil.« En argumentationsstil, hun fortsætter bogen igennem:

»Ja, jeg har fået hver eneste mulighed, hver eneste fordel. Og ja, jeg har valgt at skabe min karriere på et fundament bygget af min far og farfar,« skriver Ivanka Trump. Men tilføjer så, at hun ikke har opnået sin chefstilling i Trump-organisationen »som følge af nogen fødselsret eller forudgående konklusion«.

Den kognitive dissonans har fulgt Ivanka Trump under valget, hvor hun lancerede feministkampagnen #WomenWhoWork. Initiativet omtalte Ivanka Trump som en hyldest til den »moderne, passionerede og arbejdende kvinde«, men det flugtede svært med Donald Trump-udtalelser som: »jeg tror, at det at sætte en kvinde i arbejde, er en meget farlig ting«, eller »jeg vil ikke lyde som en chauvinist, men hvis jeg kommer hjem, og aftensmaden ikke er klar, ryger jeg i luften«.

En potentielt saftig sag for de konfliktsøgende journalister. Men i stedet for at tage afstand fra faderens misogyne udtalelser, benyttede Ivanka Trump pressens opmærksomhed til at fortælle om sit nye bogprojekt, Women Who Work: Rewriting the Rules for Success. Mere 'trumpsk' bliver det næppe, og sagen tydeliggør, hvor svært det er at regne ud, hvad Ivanka Trump reelt står for, mener Katherine Jellison:

»Der er ingen tvivl om, at i det omfang, Trump-regeringen overhovedet vil interessere sig for kvinderettighedsbevægelsen, er Ivanka Trump deres eneste håb. Men jeg kan ikke gennemskue, hvor dybtfølt hun mener det, hun advokerer for. Under hendes rolige ydre er hun for mig stadig et mysterium.«
The New York Times: Ivanka Trump er tættere på Donald, end hans kone er
Klik på play for at se videoen.
Video: CNN / YouTube
CNN: Ivanka fortæller, hvordan det var at vokse op i Trump-familien
Klik på play for at se videoen.
Video: CNN / YouTube
Følger man Ivanka Trump på de sociale medier, er det svært ikke at blive imponeret over hendes evne til at balancere rollen som husmor og karrierekvinde. Og modsat sin far optræder hun ofte selvironisk og sårbar, når hun lægger billeder op på Facebook klædt ud som hund eller helt uden makeup.

Da hun annoncerede sin tredje graviditet, skete det på YouTube, omgivet af uregerlige legebørn. De kravler rundt på den storgrinende mor, der helt må opgive at sende sit budskab til sine følgere. Det 21 sekunder lange klip skal fremstå uhøjtideligt og hjertevarmt, og det lykkes næsten helt perfekt – indtil en fotograf kommer til at blitze med sit kamera, lige før videoen slutter. Alt er nøje iscenesat. Selvfølgelig. Små sprækker i den perfekte facade. Spørgsmålet er, hvor meget af Ivanka Trumps smil, der rent faktisk er ægte?

Kritikerne spekulerer i, hvorvidt Ivanka Trumps image-kampagne og arbejde med sin far i virkeligheden handler om noget helt andet: penge og magt. Og at hun dermed er mindst lige så farlig som sin far, netop fordi hun formår at iklæde sig fåreklæder:

»Ivanka-isme er lige så giftig som trumpisme: Den går bare bedre klædt, med den samme tag-ingen-fanger-hensynsløshed, der så ofte forfølger børn af 'nye penge', som kæmper for at opveje deres forældres skamfulde mangel på elegance,« skrev BuzzFeed i en analyse fra november.

Under valgkampen har Ivanka Trump løbende advokeret for sit personlige tøjmærke, mest bemærkelsesværdigt efter et tv-interview i november, hvor hun bar et armbånd til 75.000 kr., som tøjmærket efterfølgende forsøgte at sælge som 'armbåndet, Ivanka bar i 60 minutes'. Af samme grund har kritikere under parolen #GrabYourWallet forsøgt at tvinge firmaer til at boykotte Ivanka Trumps kollektion under valget.

Ivanka Trump deltog også ved Donald Trumps første officielle møde med en anden statsleder, Japans statsminister, Shinzo Abe, hvilket førte til anklager om nepotisme og interessekonflikter. Ikke mindst fordi Ivanka Trump ifølge The Independent benyttede rejsen til også at lukke en stor forretningsaftale med tøjfirmaet Sanei International, som er delvist ejet af den japanske stat.
Familien Trump i samlet flok kort efter de har afgivet sine stemmer. Ivanka giver datteren Arabelle Rose Kushner et "I Voted"-klistermærke på.
Foto: Chip Somodevilla / Getty Images
Dobbeltrollen er sandsynligvis ulovlig. Derfor overraskede det få, da Ivanka Trump i sidste uge annoncerede på Facebook, at hun tager orlov fra sit arbejde i The Trump Organization og i tøjfirmaet for at hellige sig livet i Washington.

Og mens venstreorienterede aktivister diskuterer på Bustle.com, hvorvidt Ivanka Trump er den ægte fjende, og hvordan man bedst protesterer imod hende, kigger juridiske eksperter på, om rollen som 'førstedame' er i strid med lovgivningen.

»I de her dage nærstuderes de nepotismelove, der blev vedtaget, efter at John F. Kennedy udnævnte sin bror, Robert, til justitsminister,« siger Katherine Jellison.

»Men indtil vi bliver klogere på, hvilken rolle Ivanka Trump får under sin far – og om den bliver officiel eller ej – er det spekulationer.«

Mette Nøhr Claushøj er enig:

»Ikke siden Kennedy har vi set, at en præsident har involveret sin familie så direkte i det politiske arbejde. Hvorvidt det er ulovligt, er svært at slå fast. Hvis Ivanka Trump blot får en ceremoniel rolle, har jeg svært ved at se, at det skulle være juridisk problematisk,« siger hun og fortsætter:

»Ivanka Trump er, som alt andet med Trump, et grundlæggende nyt fænomen. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske. Vi må bare håbe, at noget bliver positivt – at det hele ikke går fuldstændig ad helvede til.«

At det pæne smil viser sig at være, hvad det umiddelbart ligner. Ægte.
Ivanka Trump på vej ud af Trump Tower i New York City.
Foto: Drew Angerer / Getty Images
Dagbladet Information

Tekst:
Sebastian Stryhn Kjeldtoft
Redaktør: Kristian Villesen
Digital fortælling:
Alexander Sjöberg

Coverfoto: Andrew Harrer/ Andrew H. Walker / Getty Images

Publiceret 21. januar 2017
En måneds gratis Information digital + papiravisen fredag og lørdag

Nu har jeg hverken særlig indsigt omkring Trump-familiens forhold eller særlige evner til at vurdere den.

Men i forrige uge så jeg en analyse af familien på internet-tv på flere kanaler og sprog, og her kom såkaldte eksperter fra til, at alle Trump-familiens sønner og døtre egentlig havde præcis samme "personlighed" som Donald John Trump.

- Altså at der faktisk ikke var stor forskel på dem, men måske er datter Ivanka Trump alligevel en afviger.

Hvordan kan hun være 13 år gammel på et billede fra 1990 hvis hun er født i 1981?

Per Torbensen, Mette Poulsen, Dagmar Christiandottir og Jonathan Smith anbefalede denne kommentar

Ja, hvem er afvigerne?
Rollebesætningen er jo allerede usædvanlig og det er bestemt muligt, at en opvækst kan præge børn. På den anden side består individet jo af 2 halvdele, én fra hver forælder.
Men ligner udseendet er personligheden ofte anderledes.

Ivanka kan meget vel have et andet syn på fremtiden end sin far, men det er jo ham, der er præsident!
Billeder siger ofte meget, de to herrer bagerst omkring afstemningen er ikke ud til at være grebet af det positive. De kan selvfølgelig være obs på omgivelserne?

Lad bare usa få ham at mærke, et mindretal har jo trods valgt ham - men red bare resten af verden :-)

Torben Andersen

Hvis det lykkes for verden og The Donald at klare sig nogenlunde helskinnet gennem de næste fire (el. otte) vil hun være klar som næste præsidentkandidat. Mon ikke man kan være temmelig sikker på at den tanke/plan rumsterer klart i de Trumpske hjerner? Et dynasti!

Helle Walther

Datter Ivanka er datter af Donald og Ivanka senior Trump. To personer som lignede hinanden, og derfor blev skilt. Trumps langsigtede plan er nok, at hun skal opstilles for det repuplikanske parti som præsidentkandidat, efter ham, hvis han ikke genvinder posten om fire år, hvad vi må håbe på han ikke gør, men er havnet i rigsretsag inden da.Hvordan hun er må tiden vise.
Med så mange fejl fra dag et, må man nok forvente sig det værste, hans møde med CIA var så sandelig også alternativt, Folk krummede tæer. Men det værste er hans løgne, som hans vælgere tror på, det er en katastrofe.

Helle Walther

Havde ikke læst Torben As indlæg, men to sjæle en tanke.

Helle Walther

Anne E. Se dokumentaren om familien Trump, hans opvækst osv. Var på TV i går. Det gav kuldegysninger, at den mand er USA præsident.

Helle Walther - helt enig - sådan har jeg haft det længe.
Så ikke udsendelsen, men har læst - rigeligt - der er kun tilbage at iagttage "de næste skridt"!

Vibeke Rasmussen

Ivanka Trump er ung, smuk, slank, "blond", feminin, tilsyneladende ydmyg og, ligesom i øvrigt sin stedmor, med størrelse x-large brystimplantater – beklager, men det er desværre en væsentlig 'detalje' i synet på og bedømmelse af kvinder – så for en amerikansk presse, der på lange stræk synes at ville reducere kendte kvinder til på det nærmeste blot at være synonym med deres "red carpet moment", personer man hovedsageligt stiller spørgsmål à la "Who are you wearing", er Ivanka elsket som gefundenes fressen. Havde hun afsløret større intellekt og været mindre fotogen, var hun næppe blevet omfavnet så kærligt af medierne. Men måske taget mere seriøst?

Der har været kritik blandt andet af hendes gentagne plagiatsager, og af hvordan hun flyttede sin produktion til Afrika, da Kina blev for dyr! Det må da vist komme ind under kategorien exploitation? Men hun er jo så køn og klæder sig så smukt og dyrt, så …

Hun og hendes mand har tidligere fremstået som Democrats, der har givet store bidrag til Democratic politikere, ligesom de efter sigende også var meget bevidste om at navngive deres ældste søn, så hans initialer blev JFK. Men for ægte opportunister er en 'detalje' som politisk ståsted naturligvis ikke en hindring for at få magt og indflydelse – om det så også er i en Republican administration, og man skal nok ikke forvente at Ivanka Trump, og da slet ikke hendes mand, vil gøre deres indflydelse gældende i retning af at påvirke far/svigerfar til at føre en mere human, empatisk, demokratisk politik. For både the Trumps og the Kushners synes egeninteresser og personlig vinding at stå over både principper og personlig integritet.

Det første, man bemærker ved Ivanka Trump, er, at hun tilsyneladende er den eneste i Trump-klanen, der er i stand til at levere et ægte smil.

Studiet af monopolmediernes hjernevaskmetoder i forbindelse med Trump er meget lærerige. Det første billede af Trump i artiklen viser en mand der smiler. Faktisk på samme måde som hans datter smiler.

Ikke så svært at regne ud hvorfor information får mediestøtte.