Stive mænd i en flydende nat
Natten er en frontlinje. Her forandrer byen og dens mennesker sig, som livet rykker et skridt mod det uforudsigelige. Her smelter tanke, tale og handling sammen, her flyder identiteterne mere, man larmer mere, man tester sig selv og de andre mere. I to weekender har fotograf Anders Rye Skjoldjensen fulgt drengegrupper på deres byture. I Grenaa, hvor en flok venner bokser om kap på det lokale diskotek, og i Aarhus, hvor en flok gymnasievennerne kører Fernet Branca-shots og fællessang. For at give et kig ind i de mandefællesskaber, som lever, når hverdagen toner ud og blikket og grænserne bliver slørede.
GRÆNSELAND

Stive mænd i en flydende nat

Natten er en frontlinje. Her forandrer byen og dens mennesker sig, som livet rykker et skridt mod det uforudsigelige. Her smelter tanke, tale og handling sammen, her flyder identiteterne mere, man larmer mere, man tester sig selv og de andre mere.

I to weekender har fotograf Anders Rye Skjoldjensen fulgt drengegrupper på deres byture. I Grenaa, hvor en flok venner bokser om kap på det lokale diskotek, og i Aarhus, hvor en flok gymnasievennerne kører Fernet Branca-shots og fællessang. For at give et kig ind i de mandefællesskaber, som lever, når hverdagen toner ud og blikket og grænserne bliver slørede.
Grenaa. Det handler om nuet. Der skal ikke nødvendigvis være abefest, når Christian Greve og vennerne går ud, men det sker selvfølgelig, at det stikker af, som da de skød en kammerat i ballen med et luftgevær. Mest handler det om at slippe bekymringerne for en stund.

»Det er sjældent man i hverdagen er tilstede i nuet«, som Christian siger.

Engang i byen, hvor Christian tog en pige på røven, sagde hun: »Ej, lad lige være med det der«. De havde snakket sammen, og han fejlfortolkede hendes signaler.

»Jeg håbede bare, jeg ikke havde overskredet hendes grænser, og hun synes jeg var en klam spade«.

Det var ikke sådan, at han fik en lussing eller noget, og de snakkede videre i løbet af aftenen. »Vi blev bare lige enige om, hvordan landet lå, hvis man kan sige det sådan«.
Aarhus. For Peter Aarslev er det vigtigt at en bytur starter med en god opvarmning. Lækker mad, Fernet Branca og Tekken 7 på playstation – alt sammen i afslappet fodtøj.
Aarhus & Grenaa. Rune Erskov Hendriksen hiver et lille alkometer frem og erklærer, at det er hans »samtykke-erklæring«. De andre griner. Rune fandt alkometeret på sin rustur og mener, at hvis en pige blæser i det, og promillen er lav nok, så kan man godt tage hendes ja for gode varer.

Mikkel Høy Trend Poulsen river alkometeret ud af hånden på Rune og blæser i det. Det bipper og viser 0,0. »Det kan fandme ikke passe,« siger Rune. Efter et par forsøg mere må drengene konkludere at alkometeret formentlig ikke er den mest pålidelig måde at tjekke om en kvinde er i stand til samleje.
Grenaa. Den knyttede næve rammer boksebolden med et smæld, mens de røde tal på displayet hurtigt tikker op. På diskoteket Beta House i Grenaa er Christian Greve og hans fætter Camilo Greve blevet udfordret af en anden ung mand til at slå hårdest.

»Du bløder sgu!« udbryder Christian da han ser hånden på ham der lige har slået. Der er altid gang i boksebold-maskinen her.

»Det er nok i stedet for at klare den udenfor, så kan man lige tage den herinde. Det går lidt hånd i hånd med alkohol, at man kan blive lidt mere aggressiv.«
Aarhus. Udenfor står en hvid Mercedes dækket af sne. Lasse Rønne sætter fingeren mod baggrunden og skriver ordene »KNEP Mig« i den nylagte sne. Rune Erskov Hendriksen støder til og skriver »FISSE« på taget mens han gnækker. »Jeg tror sgu det er min chefs bil!« udbryder Kasper Centio da han kommer ud fra baren.
Grenaa. Et par omfavner hinanden i baren. Christian Greve går ikke rigtig i byen for at score. I hvert fald ikke i Grenaa.

»Her kender man lidt alle sammen hinanden, og ved hvem hinanden er, så man forventer ikke at der står en ny og smuk en over i baren som man aldrig har set før.«
Grenaa. Blodet pibler frem fra hånden efter en fyr på Beta House i Grenaa har tævet løs på boksebold-maskinen. Der kan godt gå sport i hvem der kan slå hårdest – og så koster det blod, sved og tårer.
Aarhus. Natten er snart morgen. Peter Aarslev er hjemme.

»Mine veninder skal tit tænke over hvad de gør, når de skal hjem«, siger han. De taster numre ind på deres telefon, så de kan ringe med det samme hvis der sker noget. Selv har han indimellem måtte hente veninder, der var blevet utrygge.

»Jeg kan jo gå hjem fra byen pattestiv uden der sker en skid.«
Grenaa. Christian og Camilo Greve er fætre, og mødes tit i byen i Grenaa. Camilo kender de fleste i byen, da han har arbejdet i tøjbutik, eller som Christian kalder det »været den lokale kludehandler« og derfor er på fornavn med alt fra dørmænd til bartendere.
Grenaa. Julius Würtz Petersen er tit med i byen – også selvom han ikke altid drikker. Ofte er han chauffør, hvis der er brug for det.

»Jeg kan sagtens have en sjov aften i byen – også uden at drikke.«
Aarhus. »Kom og få et shot!« råber Kasper Centio, der arbejder på den lille vinbar MasVino i Aarhus. Drengene griber et glas hver, og Peter Aarslev begynder at synge en drukvise han har lært af et par efterskolevenner fra Sønderborg. De andre bevæger armene i takt, men det er kun Peter der reelt kan teksten. Glassene tømmes. De skal videre.
Aarhus. Kasper Centio er en af de få i drengegruppen der har en kæreste. De mødte hinanden igennem en fælles veninde som Kasper boede sammen med. Nu er han og vennerne på vej over for at mødes med hende og tage videre i byen. Det er helt normalt for gruppen at starte aftenen kun drenge, og så mødes med veninder senere.
Aarhus. Peter Aarslev og veninden Hanna Solfridsdotter Klepp valser ned af gaden. »Man tænker altid, at man selv er ordentlig, men der er jo garanteret nogle ting, man ikke selv tænker over,« fortæller Peter.

En gang havde han en veninde med til hyggeaften med drengene. Næste gang han mødtes med hende fortalte hun, at hun følte, de snakkede ubehageligt om andre piger.

»I starten blev jeg ret defensiv, for det kunne jeg slet ikke selv genkende, og det er jo ikke super nice og få at vide, at man snakker som et røvhul.« Men det satte sig i ham.

»Jeg snakkede med drengene om det. Når man er sådan en indspist gruppe, tror jeg, det måske kræver en ude fra til at sætte det i perspektiv.«
Grenaa. Efter en lang nat og et stop på tanken efter pølsehorn er Christian Greve gået kold i en lænestol hjemme i sin kælder. Natten er forbi.
Teksten er skrevet på baggrund af ting sagt i byen og af senere interview
Grænseland – samtaler med mænd om sex
I serien Grænseland taler vi med mænd om, hvad der sker, når seksuelle grænser overskrides.

Vi møder dem, der vedkender sig, at de har været – eller er – en del af problemet, men som nu ønsker at blive en del af løsningen.
Tekst og foto: Anders Rye Skjoldjensen
Redaktion: Mikkel Vuorela

17. februar 2017
Dagbladet Information

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael W Pedersen

Er der en voksen tilstede, hvor kommer pengene fra, hæv grænsen for at købe alkohol til 100 år, og disse typer skal redde landet ? Godt jeg snart skal dø.