Vi har taget noget fra børnene
Vi har taget noget fra børnene
Tekst og foto: Sigrid Nygaard
I 2006 lavede fotograf Jill Greenberg projektet ’End times/four more years’, hvor hun over en længere periode fotograferede grædende børn i sit studie i New York.

Da projektet blev publiceret, var George W. Bush netop blevet genvalgt til sin anden præsidentperiode i USA, og projektet blev, som navnet også antyder, en kritisk kommentar til landets politiske situation. Når Greenberg fotograferede børnenes vrede og frustration, mindede det hende om hendes egen vrede over den politiske situation i landet.

Jill Greenbergs projekt fik uventet megen opmærksomhed. Billederne turnerede rundt på internettet, i magasiner og på kunstudstillinger rundt om i verden, men fotografen fik også kritik for at tage børnene som gidsler i sin egen politiske agenda.

Vi har på Informations billedredaktion valgt at lade os inspirere af Jill Greenbergs projekt. Denne samling af billeder er også afslutningen på serien Gråd er guld, som du har kunnet følge i avisen de seneste uger.

Børnene på billederne er blevet frataget en eller anden ting under fotograferingen.

Anton fik taget sin sut lige inden puttetid, Vesters mor gav ham et chokoladepåskeæg, som hun efter få sekunder tog fra ham – og spiste selv. Agnete fik frataget en telefon midt i et afsnit af et af sine yndlingsudsendelser på YouTube.

Børnene har ikke lidt nogen overlast. De har alle – alt efter alder – fået tilbudt is, slik eller modermælk – og naturligvis trøst – efter fotograferingen.

Det er ikke tanken, at billederne af de grædende børn skal ses som en refleksion over verdens tilstand lige nu.

Men skulle du få lyst til at tolke en sammenhæng mellem børnenes gråd og klimakrisen, populismens fremmarch eller den stigende ulighed i verden, står det dig frit for.
Vester, tre år. Græder, fordi hans mor har taget et chokoladeæg fra ham – og spist det selv.
Kai, to år. Græder fordi hans mor har taget sutten fra ham.
Chloe, 25 dage. Græder med stor sandsynlighed, fordi hun er sulten, træt eller har ondt i maven.
Agnete, tre år. Græder, fordi hendes mor har taget en mobiltelefon fra hende.
Maggie, et år. Græder fordi hendes mor har givet hende en is - og derefter taget den fra hende igen.
Dagmar, fem år. Græder, fordi hun ikke må få kiwi til dessert.
Anton, to år. Græder, fordi hans mor har taget sutten fra ham lige inden puttetid.
Tekst og foto: Sigrid Nygaard
Redaktør: Katrine Yde
Digital produktion: Jens Christoffersen

7.juni 2019
Dagbladet Information
Dorte Nielsen

Ej, det er dog smagløst.

Mette Poulsen, Anina Weber, Katrine Marie Christiani, Estermarie Mandelquist, Sabine Behrmann, Lillian Larsen, Søren Ferling, Hans Houmøller, Nanna Kinch, Anne-Marie Paul, Sune Keller, anne lindegaard, Trond Meiring, Ervin Lazar og Ninie Perlt anbefalede denne kommentar

Spørg jer selv: Ville I synes det var i orden at fotografere voksne, der blev udsat for en tilsvarende behandling - uden deres samtykke?

Nej, vel?

Så er det ikke i orden at gøre ved børn.

#endchildism

Anina Weber, Katrine Marie Christiani, Estermarie Mandelquist, Sabine Behrmann, Tinne Stubbe Østergaard, Lillian Larsen, Søren Ferling, Hans Houmøller, Herdis Weins, Nanna Kinch, Anne-Marie Paul, Sune Keller, anne lindegaard, Trond Meiring, Ervin Lazar og Dorte Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Der er vist nogle derfuldstændig har glemt hvordan det er at være barn - når man er barn er man fuldstændig i de voksnes vold - og de voksne der er gået med til det, har vist også glemt et eller andet.
Sørgeligt at det kun er kvinder, der skriver en kommentar.

For en gang skyld Information: I skulle skamme jer og I fortjener at det får nogle følger for avisen

Anina Weber, Katrine Marie Christiani, Sabine Behrmann, Tinne Stubbe Østergaard, Hans Houmøller og Nanna Kinch anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Hvordan får man ideen til sådan et projekt ????
Fotografen skulle skamme sig.

Trond Meiring, Anina Weber, Katrine Marie Christiani, Sabine Behrmann, Tinne Stubbe Østergaard, Erik Fuglsang og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er vigtigt at fremstille børns gråd. Den er vel nok det eneste i denne verden af falskhed og forstillelse, der er ægte. Beklageligvis kræver det en fotograf at fremstille børns gråd.

Peter Tagesen, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Morten Fals og Anna von Sperling anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Men skulle du få lyst til at tolke en sammenhæng mellem børnenes gråd og klimakrisen, populismens fremmarch eller den stigende ulighed i verden, står det dig frit for. "

Jamen, så gerne:

Sammenhængen mellem børnenes gråd og de nævnte problemer, er egoisme og navlebeundring og social status eller prestige. Der er prestige og status i at kunne have et højere forbrug, nationalismen/populismen beror på det identitæres fremmarch, identitetspolitik og det hyper-individualiserede samfund, hvor manglen på anerkendelse og validering af ens person og tro tolkes som et angreb, som en undertrykkende handling.

Det er hvad får forældre og fotografer til at fremtvinge gråd i deres børn, alene for "kunstens" skyld. Eller værrere, for vores foragelses skyld.

Hans Houmøller

Det virker som selvpromovering af fotografen. Jeg kan slet ikke få øje på budskabet.
Hvad vil avisen fortælle os med artiklen?
Sådan behandler man ikke forsvarsløse børn.

Erik Fuglsang, Anina Weber, Katrine Marie Christiani, Sabine Behrmann, Tinne Stubbe Østergaard, Trond Meiring, Søren Ferling og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Anders Sørensen -
helt ærligt. føj for en banket bæ.
Børns gråd er ikke nødvendigvis mere autentisk end voksne - man skal ikke ret gammel for at have opdaget gråd giver opmærksomhed og måske behovsopfyldelse, mens voksne nødigt græder -offentligt - selv ved begravelser prøver vi desværre at holde os tilbage - så år de græder , så er det som regel, fordi de ikke KAN holde tårerne tilbage.

Erik Fuglsang, Anina Weber, Jan Fritsbøger, Hans Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Tinne Stubbe Østergaard

Svigtet tillid og manipulation!
"Børnene har ikke lidt nogen overlast. De har alle – alt efter alder – fået tilbudt is, slik eller modermælk – og naturligvis trøst – efter fotograferingen. " - jo, børnene HAR lidt overlast - det er derfor de græder. Svigtet tillid som følge af beregnende manipulation kan ikke gøres godt igen. Mistilliden er opstået.

Alle ansvarlige bør skamme sig, angre og love aldrig at gøre ødelæggelse af et andet menneskes tillid til middel igen.

Anina Weber, Trond Meiring, Sabine Behrmann og Dorte Nielsen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Kommentarerne forbløffer mig. Ja, vi vil alle hellere se børn som ler, i stedet for børn der græder. Billederne illustrerer at børn har følelser, deres hjerner rummer også den funktion. Som hos voksne, grædende eller ej, kan følelser ses – af andre – som mere eller mindre velmotiverede. I Danmark er børnefølelser tabu, vi tilbyder dem, når de vokser sig lidt større, øget tilgang til psykiatri for de ca. 30% vi lader vokse op med psykiske defekter. Danmark er nummer 23 på 2019 listen som et godt land for børn. Singapore bedst, øvrige nordiske lande alle blandt top ti.

Dorte Nielsen

Kjeld Hougaard, jeg tror ingen af os har noget imod billeder af børns gråd; det er iscenesættelsen/fremprovokationen af den med et mål for øje, der er problemet.

Erik Fuglsang, Anina Weber, Herdis Weins, Bjørn Pedersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Hvad med græde over de milioner af børn der dør af krig, sult og sygdom hvert år.

Niels Duus Nielsen, Erik Fuglsang og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

... og børnene har selvfølgelig givet deres accept til, at deres billeder er blevet eksponeret på nettet...?(!)

BG. Efternavn, Dorte Nielsen, Erik Fuglsang, Anina Weber og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

@Sigrid Nygaard
"Vi har taget noget fra børnene"
hvorfor?

Dorte Nielsen, Trond Meiring og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Sådan cirka lige så opløftende og inspirerende som det gamle TV-koncept på DR 'De't ren Kagemand',. Hvor forældre, der havde investeret i et videokamera, konkurrerede om at udbrede deres for børnene mest pinlige optagelser af dem i 'sjove' situationer til et større publikum end det i hjemmebiografen i dagligstuen.

#BørnemagtNu

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Erik Fuglsang, Anina Weber og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Herdis Weins, og derfor er børns tårer mere ægte. Voksne må ikke græde, fordi gråd er svaghed - har vi lært. Børn græder, når de gør det. De bekymrer sig ikke om, hvordan gråden opfattes. De græder bare.

Herdis Weins

Anders Sørensen -
lodret uenig. Børn - i hvert fald de fleste - lærer hurtigt, hvornår det kan "betale" sig at græde og hvornår det ikke kan. Gråd er et af børns få magtmidler.

Lise Lotte Rahbek, Erik Fuglsang og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Vil De have succes? Så se på Deres sko og smør mundvigene med brylcreme, før De trykker på 'send kommentar'

Det kan blive småt for enhver, og det koster som bekendt kassen at holde et dagblad med 'politisk uafhængige og (bedre)vidende' skribenter nok til at klare dagen og vejen rent økonomisk. Så nye læsere med 'dysleksi' (et finere ord for 'ordblindhed') ikke falder af i svinget til fordel for retorikeksperterne fra 'Damefrokosten', 'Bavelse Tidende for Sportsidioter' og andre nye medlemmer af 'speltsegmenterne' fra Kartoffelrækkerne i Københavnstrup og Hjem til Aarhus.

Morale: Vi må dele os imellem dem, for de går jo alle sammen til spækhøkeren for grøden .. o - o

Trond Meiring, Erik Fuglsang og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Herdis Weins, børn græder, når de bliver født. Med tiden lærer de, at man ikke bør græde.

Grethe Preisler

Børn 'græder' ikke, når de bliver født. De trækker vejret med lyd på, så lungerne folder sig ud, og det kan høres, at de er i live. I modsat fald holder fødselshjælperen dem i fødderne med hovedet nedad og giver dem et klask i bagen for at rense luftvejene, så der kan komme gang i vejrtrækningen.

Når de bliver lidt større og mere erfarne finder de som regel selv ud af, hvornår det er hensigtsmæssigt at skråle i vilden sky, og hvornår det bedre kan svare sig at lade være med at sætte lyd til tårerne, som kommer helt af sig selv, når man bliver ked nok af noget til at græde over det.

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

'Vi har taget noget fra børnene'

Ja, det må man fandme sige at I har, oveni det, har I både taget deres værdighed og sågar deres tøj.

Jeg deler leden ved denne fotoserie, som bliver udtrykt i tråden og er også forundret over, HVORFOR?

Kunne man ikke have udtrykt, hvad det nu er, der forsøges at udtrykke, som jeg står ved, at jeg ikke fatter en fløjtende fis af, på en anden måde, hvor man ikke, ja netop, - tager børnene som gidsler for sit eget projekt?

Lone Siemen, Thomas Tanghus, Dorte Nielsen, Grethe Preisler, Trond Meiring og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Dette er på nydansk et hoax. Ikke mod børnene, men mod læserne. Jeg ved ikke helt, hvad Sigrid Nygaard og Information vil med det, men der må være en eller anden mening med at lave denne elaborerede iscenesættelse.

At de nye der kom ved valget, skal jages væk igen

@Katrine Damm

TAK

Katrine Damm

' Såmænd så lidt Karsten Jensen :-)

Håber du alligevel vil blive på Information's kommentarspor, på trods af dysleksi, Jens Peter Hansen, som jeg godt bemærkede var efter dig, er gammel lærer, så han burde vide bedre...
Jeg fostår såmænd heller ikke altid altid alt, fx ikke denne fotoserie..... ;-)

Grethe Preisler

Uden at ønske fortræd for sin næste, har man jo lov til at håbe det bedste
(Piet Hein)

For eksempel at ungerne kvitterer for spøgen ved at knipse deres kærlige mødre i tilsvarende pinlige situationer og lægge billederne ud på nettet, når de bliver store nok til selv at betjene udstyret o - o

Lillian Larsen, Trond Meiring, Thomas Tanghus og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
BG. Efternavn

Jeg har ikke forstand på kunst. Alligevel har jeg meget svært ved at få øje på den æstetiske værdi han/hun tillægger i at fotografere børn grædende. Det værste er at nogle forældre gik med til projektet.

Peter Tagesen

Hvis målet var en lille shitstorm, er der blevet trykket på alle de rigtige knapper. For det er immervæk en kunst i sig selv at kunne udløse sådan en!

Ellers en glimrende lille fotoserie. Og Den grædende dreng, der hænger på væggen på alle værtshuse, trænger alligevel til en opdatering. Her kunne billedet af Anton snildt bruges. :)