Verden ifølge Trump

Verden ifølge Trump

Han vinder sejr efter sejr i primærvalgene, og pludselig virker tanken ikke længere helt usandsynlig: Donald Trump, en mand, som mange har kaldt vanvittig og farlig, kan blive USA’s næste præsident. Her er et bud på, hvordan det vil påvirke verden
Iran
Trump er kritisk over for atomaftalen, men i modsætning til flere af de øvrige tilbageværende republikanske kandidater vil han ikke umiddelbart rive den i stykker.

For Trump er »en aftale-person,« som han selv formulerer det. Til gengæld lover han at »håndhæve den kontrakt så strengt, at de ikke har en chance.«

»Det lyder jo ikke så dumt,« siger Janne Bjerre Christensen, postdoc-forsker og Iran-ekspert ved DIIS, der selv mener, at aftalen resulterer i en sikrere verden. Hun tilføjer, at atomaftalen netop indeholder historisk skrappe kontrol-mekanismer, og at alle stormagterne er enige om, at der fortsat skal holdes skarpt øje med Iran.
Ukraine
Trump mener, at USA skal overlade ansvaret for Ukraine-krisen til Tyskland og andre store europæiske lande. For USA »kan ikke blive ved med at være verdens politimand,« mener han.

»Jeg ved faktisk ikke, hvor stor en forskel, det vil gøre, i forhold til hvor vi står i dag,« siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker og Ukraine-ekspert ved DIIS.

I skuffelse over manglende reformer i Ukraine har Obama-regeringen nemlig allerede lagt op til at mindske USA's involvering i landet. Hvilken betydning, det vil få, afhænger af, om europæerne vil kompensere for amerikanernes tilbagetrækning med øget militær og økonomisk støtte.

»Men alt andet lige vil det skabe større usikkerhed for Ukraine – og også de baltiske lande,« siger Splidsboel Hansen. Han tilføjer, at Ukraine i sidste ende vil kunne se sig nødsaget til at vende tilbage til en pro-russisk linje.
Israel-Palæstina
I forhold til den israelsk-palæstinensiske konflikt vil Trump efter eget udsagn være »en slags neutral fyr«. Samtidig har han dog sagt, at Israel er konfliktens offer, og at det kan blive svært at få palæstinenserne med på en aftale, eftersom de »er opvokset med had.«

Ifølge Jakob Egholm Feldt, lektor og Israel-ekspert ved Roskilde Universitet, vækker det bekymring på den palæstinensiske side.

»Men måske kan der komme noget ud af at få en præsident, der ikke har noget religiøst eller dogmatisk forhold til konflikten, men griber den an på pragmatisk forretningsmands-manér,« siger Jakob Egholm Feldt. Han henviser til, at republikanske præsidenter historisk set har haft lettere ved at få Israel til forhandlingsbordet.

»I hvert fald kan det ikke blive meget værre, end det allerede er.«
Klimaforandringerne
Trump har ikke stor tiltro til »fænomenet global opvarmning«, og han ser det grundlæggende som »meget lavt på listen« over verdens problemer.

Han har imidlertid ikke meldt klart ud, om han vil løbe fra USAs løfter fra klimaaftalen. Derfor har bl.a. det venstreorienterede medie ThinkProgress udtrykt håb om, at Trump vil have samme ’en aftale er en aftale-tilgang’ som i tilfældet med Iran.

I modsat fald vil konsekvenserne være katastrofale, vurderer klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg.

»Ud over problemet med, at USA's lovede reduktioner pludselig vil mangle, risikerer vi, at andre lande bliver fristet til at tænke: ’Hvis USA ikke bidrager, hvorfor skal vi så?’« siger Mattias Söderberg. Han tror dog ikke, at Indien og Kina vil slå væk fra den grønne kurs.
Frihandel
Trump vil opsige frihandelsaftalerne NAFTA og TPP. Han vil desuden indføre en told på op til 35 procent på mexicanske varer. Det samme gælder kinesiske varer, hvor Trump har vekslet mellem en afgift på 25 og 45 procent.

»Vi har brug for fair handel. Ikke frihandel,« lyder argumentationen.

Ifølge Jakob Roland Munch, professor og ekspert i international handel ved Københavns Universitet, kan det føre til en handelskrig, hvor lande som Kina og Mexico svarer igen med told på amerikanske varer. Det er overordnet set skidt for de involverede landes forbrugere og virksomheder. Men for resten af verden kan det være en fordel.

»Eksempelvis vil EU kunne vinde på sådan en udvikling, hvis handlen omdirigeres mod europæiske lande,« siger Jakob Roland Munch.
Syrien
Donald Trumps politik virker på dette område svingende. Nogle gange er hans løsning på truslen fra ISIS at tæppebombe deres områder. Andre gange foreslår han at oprette en »stor, smuk sikker zone« i Syrien til flygtninge og så ellers blande sig uden om konflikten.

»Lad Syrien og ISIS slås. Hvorfor bryder vi os om det?« har Trump sagt. »Og lad Rusland, de er i Syrien allerede, lad dem bekæmpe ISIS.«

Ifølge Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved DIIS, kan det føre til en endnu mere sekterisk og blodig konflikt, hvis USA trækker sig tilbage. Samtidig risikerer den tyrkisk-kurdiske konflikt at eskalere yderligere, hvis USA ikke længere er til stede til at lægge en dæmper på kurdernes drømme om selvstændighed. Og selv om idéen om en sikker zone »grundlæggende er god«, er det meget svært at se, hvordan den vil kunne realiseres, siger Erslev Andersen.
Nordkorea
Trump mener, at det er Kinas ansvar at tage sig af Nordkorea. Og det ansvar vil han tvinge Beijing til at leve op til ved hjælp af økonomiske sanktioner.

Ifølge Thomas Galasz Nielsen, analytiker og ekspert i international sikkerhed ved DIIS, er det tvivlsomt, om det vil gøre den store forskel. Obama-regeringen forsøger allerede at få Kina til at lægge pres på Nordkorea.

Men selv om Kina også er bekymret over den lille uberegnelige atommagt, forholder styre i Beijing sig dog relativt tilbageholdende. For det første fordi man er interesseret i at opretholde Nordkorea som en bufferzone mod det USA-støttede Sydkorea. For det andet fordi et sammenbrud i Nordkorea vil betyde en massiv flygtningestrøm ind i Kina.

»Trump kan selvfølgelig lægge yderligere pres på kineserne, men det får han formentlig ikke så meget ud af – ud over en handelskrig,« siger Thomas Galasz Nielsen.
Tekst: Lasse Skou Andersen
Foto: Jae C. Hong, Keiko Hiromi, Patrick Semansky, David Goldman, Rainier Ehrhardt
Redaktør: Lotte Folke Kaarsholm
Digital produktion: Jens Christoffersen

Amerikansk politik, når den er bedst.
Intet mindre kan beskrive det vi er vidne til lige nu, for Trump rusker godt og grundigt op i det ret så etableret (på forhånd udpeget) nordamerikanske præsident valg, så det er lige før at man frygter for hans liv og håber bestemt ikke at han får den samme tur som Kennedy fik, der også var ligesom Trump, ubestikkelig og gik imod den etablerede magt elite.
Her en en myreflittig arbejdsom ”ægte” selfmade amerikansk præsident kandidat, der er helt nede på jorden og kan tale til folket så de forstår det, helt helt helt modsat de vante seriøst korrupte og ofte decideret kriminelle kandidater, der 100% udelukkende varetager magtelitens interesser. Så selvom væddemåls oddsene er rasler ned på Trump, så er han outsideren der altså godt kan gå hen og vinde stort, rigtig mange længder foran de andre spids kandidater.
(flot lækkert artikel layout og det har manden fortjent, om end ikke det skrevne indhold er, lad os nu være ærlige, temmelig anti-Trump en-sporet).

Artiklen burde også omfatte det forhold, at Trump ( og for den sags skyld de øvrige kandidater) ikke har nævnt noget om USA's udlandsgæld, og om hvordan den skal håndteres fremover.

Et yderligere gældstynget USA vil kunne få til konsekvens, at EU kommer til at stå mere alene på den globale scene , og det bliver politisk og økonomisk dyrt for EU.

Lars Bo Jensen

Sammenligne Trump med Kennedy, lidt langt ude. Gik Kennedy også ind for at bruge mere tortur og påstod at det virker, ligesom Trump gør i sin valgkamp.
https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2016/02/17/donald-t...

Per Ulrik Hansen

Som jag ser det har han også lovet at hente industriarbejdspladser tilbage til Amerika fra Kina - og at øge middelklassen og dens lønninger igen, efter 35 år.

Jeg er ikke sikker på at han er så slem.

Trump er isolationist. Trump for President ...hvis det ikke lige kan blive Bernie Sanders, som jo desværre kun ser ud til at have opbakning blandt USAs venstreintellektuelle.

Hvis ovenstående oversigt ellers er dækkende, så vil jeg foretrække Trump frem for Hillary Clinton, som virker ubehageligt krigsliderlig. Men Sanders er dog min favorit.

Flemming Berger, Anders Graae og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Trump vinder, uanset om han er ufin i kanten ( erhvervskarrieren). hane r self-made i den udstrækning at han arvede hans far.
Trump taler bare til vælgeren rent ud af posen, så kan der godt være at der ryger finker af panden ret ofte, og alle ved jo at det amerikanske samfund er afhængig af illegal arbejdskraft.
Udenlandsgælden er jo ikke så vigtig for USA når alt kommer til alt - hvem sagde too big to fall? Intet land i verden kan ønske sig et kollapset USA ud fra et økonomisk aspekt, vi så lieg hvordan det gik siden 2008, men vi må også anerkende at USA rejste sig igen - langt hurtigere end resten af verden.
Jeg kan godt forstå argumentationen for at lukke sig ind i sig selv igen - hvad skal USA egentlig bruge resten af verden til? USA har gjort det før og stormede mod at blive verdens mægtigste økonomi og blev det. Hvorfor ikke tage en kold tyrker en gang mere. Mon ikke de så også slipper for alt hadet fra Mellemøsten, imens vi andre prøver at redde kastanjerne ud af ilden.
Var det ikke også Trump der ville bygge en mur mellem USA og Mexico, og forlange at det var Mexico der skulle betale for den? Hvorfor... vel nok fordi det er Mexicos problem og ikke USAs problem.

Sascha Olinsson

Ja her bliver Trump da fremstillet noget mere pålidelig end hvad vi generelt ser. Der mangler selvfølgelig så også at blive nævnt at Trumppå det nærmeste har truet Mexico med krig hvis de ikke vil betale for hans mur og at han ser stort på den amerikanske forfatning og f.eks religiøs frihed. Trump er en gal mand- om det vil skade eller gavne USA at have ham som præsident er jo så et åbent spørgsmål- det er da sørgeligt.
Derudover vil jeg bare kort kommentere på informations valg af eksperter til at udtale sig til denne artikel - 6 mod 1 i mandefavør... Var der ikke noget om at Information havde tænkt sig at være sig mere bevidst om denne type valg ?

Selv hvis Sanders, imod alle odds, kunne vinde præsidentskabet, ville hans reformiver meget hurtigt ende i elitens korruptionens kviksand. Han har ikke et magtens netværk der kan sikre hans ryg, og som vi også har set med Obama kommer en præsident ikke særlig langt uden sådan et.

Så jeg er enig med dem der mener at Trump er det bedste bud på en præsident der faktisk KAN gennemtvinge nødvendige ændringer i USA. Og så tror jeg at manden aldrig var nået så langt hvis han virkelig var så uberegnelig og tosset som hans modstandere (og han selv) fremstiller ham.

Et US præsidentvalg er trods alt et show-business event. Masserne skal have deres lege og brødkrummer.

David Henriksen

Vinder han bliver det endnu et republikansk søm i den kiste Amerikansk indflydelse skal begraves i. Som Bush ageren, der tillod Ruslands tilbagevenden som verdensmagt og Kinas "ejerskab" af Amerikansk gæld, vil Trump bidrage negativt til Amerikas fremtid og fremskynde afviklingen af Amerikansk indflydelse på verdensscenen. Uanset hvad Trump mener om Iran aftalen er handlen med Europa og Kina allerede i gang og den bliver ufatteligt sværd at tilbagerulle når den først for momentum. Ukraine bliver der næppe en Amerikansk løsning på alligevel og Palæstina spørgsmålet er dikteret af AIPAC og andre magtfulde jødiske interessegrupper i USA så der får han næppe opbakning til andet end status quo.