Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dyr med skid på

Når honningbien kommer slingrende hjem til bikuben, bliver den ikke lukket ind
Moderne Tider
13. marts 2002

Dyredråber For godt og vel et år siden gik 25 indiske elefanter amok og jævnede adskillelige huse med jorden og sendte indbyggerne i en bangladeshisk landsby på flugt. Grunden til elefanternes hærgen var, at de havde dyppet snablen i den lokale Garo-stammes spiritus. Men hvorfor får disse tykhudede væsner – ligesom mennesker – indimellem en ubændig trang til alkohol?

»Det ved man ikke noget om,« siger Bent Jørgensen, tidligere direktør for Zoologisk Have, og fortsætter: »Man kan jo ikke sætte sig ned og snakke med en elefant. Det eneste man kan konstatere er, at de godt kan lide at få en skid på. Og hvis de har fundet et sted, hvor alkohol er tilgængeligt, kommer de igen og igen for at få sig noget snabelvand, hvilket kan udløse diverse voldsomheder – som f.eks. at kaste med træer.«

Småsvimmel Dumbo

Men elefanter kan også få en kæp i øret uden at ty til menneskeproduceret alkohol.

For tre år siden rykkede politiet ud til Zoologisk Have, fordi en elefant ved navn Inda ifølge dyrlægen virkede lidt ’småsvimmel’. Politiet fik den til at puste i et alkometer, og resultatet viste en promille på over 1,0. Man konstaterede efterfølgende, at elefantens grøntfoder tilsyneladende var gået i gæring – deraf branderten. »Man kender også til vilde elefanter, der spiser overgærede frugter og bliver berusede,« siger Bent Jørgensen.

– Er elefanten det eneste dyr, der beruser sig?

»Nej, visse fugle spiser overgærede rønnebær. For eksempel lever silkehalen af overgærede bær, men den har til gengæld også en lever, der kan nedbryde alkoholen utrolig hurtigt. Og det er jo praktisk, for ellers ville den være alle tiders bytte for en fuglehøg.« »Man har også hørt om solsorte, der har spist overgærede bær og dermed får svært ved at flyve – ligesom honningbien indimellem spiser overgæret honning, hvorefter den slingrer hjem til bikuben. Men den bliver ikke lukket ind, for de andre bier kan mærke, at den er påvirket. Man taler også om rensdyr, der spiser røde fluesvampe og får en rus ud af det, men det er ikke videnskabeligt bevist og har mere anekdotisk karakter,« slutter Bent Jørgensen.

Men tilbage til elefanterne – Bengt Holst, vicedirektør for Zoologisk Have, supplerer: »For en halv snes år siden lavede man nogle forsøg i en safaripark i USA. Elefanterne fik valget mellem almindeligt vand, og alkohol med en styrke svarende til bordvin (op til 14 procent, red.). Det viste sig, at de helt klart foretrak alkoholen.«

– Kan man deraf konkludere, at elefanter godt kan lide at drikke sig fulde?

»Nej, det kan man ikke. Det eneste, man kan konkludere, er, at de vælger den gærede drik frem for almindeligt vand,« siger Bengt Holst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lisbeth Sønderby

Faldt lige over denne historie og synes lige jeg vil give en kommentar med på vejen:-)

I artiklen fortæller Bent Jørgensen, at de fik elefanten til at puste i et alkometer, hvilket skaber nogle pudsige billeder på min nethinde:-)

Har de fået elefanten til at puste i sådan et alkometer http://testdig.dk/alkoholtest-1/alkometer-6/alkometer-500-7.html , som politiet bruger på mennesker eller har de et specielt udviklet alkometer til elefanter? ja, jeg undrer mig bare:-)