Læsetid: 3 min.

Gode kikærter

Har højt proteinindhold og masser af fibre, er billige og er en meget anvendelig råvare. Kikærter har ærtesmag, men smager også nøddeagtigt. De har en fast konsistens og koger ikke ud, men når de pureres til hummus bliver mosen meget fin og blød
27. november 2004

Kikærter kan bruges i mange sammenhænge. Hele er de fine i salater og gryderetter eller bagt i brød, og så er de hyggelige som sprøde salte snacks. Findelt bruges kikærter i dej til falaffel.

Kikærtemel bruges i det indiske køkken til en krydret dej, som grøntsager dybsteges i. Kikærter bruges som pure til hummus, der kan tilsmages på mange forskellige måder og bruges som salat, pålæg, dip m.m. – en klassiker der holder!

Kikærter skal som andre tørrede bælgfrugter sættes i blød i rigeligt koldt vand før kogning. Beregn fire dele vand til én del bælgfrugter og stil dem mindst 10 timer et koldt sted inden kogning.

Under udblødningen suger bælgfrugternes kimblade vand, og de strukturdannede elementer i cellernes vægge bliver delvis opløst. Bælgfrugterne svulmer op og processerne fortsætter under kogning. Iblødsætningsvandet må ikke have for højt indhold af salte, da disse virker hæmmende på cellevæggenes blødgøring – så faktisk er det godt at bruge koldt, kogt vand.

Kog herefter kikærterne 50-60 min. i rent vand. Kogevandet fra kikærter kan bruges uden problemer i modsætning til kogevand fra visse andre bælgfrugter, der skal kasseres på rund af giftstoffer der kan give maveonde.

Man kan fryse både udblødte og kogte kikærter – så er de på lager. Men kikærter kan også fås kogte på dåse eller glas. De er blødere end friskkogte kikærter, men er ok at bruge, når der hurtigt skal mad på bordet – de er rare at have på lager!

Hummus med forskellig smag

  • Kogte kikærter og pillede hvidløgsfed blendes med tahini (sesampasta), smag til med caynnepeber eller paprika, citronsaft og friskstødt spidskommen.
  • En anden udgave er kogte kikærter blendet med yoghurt 10 pct., karry, frisk knust hvidløg og lidt olivenolie.
  • Spæd hummus med kogevand til passende blød og cremet konsistens. Smag hummusen til med salt og krydderier og lad den trække mindst en time og gerne flere for så kommer den til at smage af meget mere.

Kylling med abrikoser og kikærter –

En slags tagineret. Til 4 personer

  • 1 knsp. safran
  • 1 dl hvidvin
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 fennikel
  • 8 stykker kylling med ben, f.eks. overlår
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 2 dl vand
  • 200 g abrikoser
  • 50g mandler, smuttede hele
  • 1 tsk. groft salt friskkværnet peber
  • ca. 400 g kogte kikærter (1-2 dåser)
  • 1 bundt frisk koriander, dild eller persille

Kom safran i hvidvin eller vand i et lille glas.

Pil skrællen af løgene og hak dem groft. Pil skrællen af hvidløg og knus dem.

Skyl fennikel i koldt vand og skær den i terninger på ca. 2 x 2 cm.

Varm olie i en tykbundet gryde. Kom kyllingen i og brun på alle sider. Kom alle grøntsagerne i. Rør rundt og lad det småstege i ca. 5 min.

Kom kanel i. Hæld safranblandingen, vand, abrikoser og hele smuttede mandler i. Krydr med salt og peber.

Lad retten småkoge i ca. 45 min. til kyllingen er gennemstegt.

Hæld lagen fra kikærterne og kog dem med de sidste 15 min.

Drys med skyllede korianderblade, dild eller persille – gerne en blanding.

Salat med kikærter

ca. 2 portioner

  • 300 g kogte kikærter evt. 1 dåse
  • 1/2 fennikel, agurk eller 3-4 stilke bladselleri
  • 1 lille rødløg
  • 2 spsk. olie 1 spsk. citronsaft eller hvidvinseddike
  • 1-2 tsk. sambal oelek eller anden chilipasta
  • 50 g fetaost i terninger, drænet vægt
  • Evt. salt

Åbn dåsen, hæld kikærterne igennem en si, og lad dem dryppe af. Kom kikærterne i en skål.

Skær grøntsagerne i tern og kom dem i en skål.

Pil løget, og hak det fint. Kom det i skålen med kikærter.

Bland en dressing af olie, citronsaft/eddike og sambal oelek. Bland dressingen i skålen sammen med fetaosten.

Smag til med salt.

Kikærtebrød –

10 stk. på størrelse med pitabrød

  • 2dl eller 150 g tørrede udblødte kikærter (det er kedeligt at bruge kikærter på dåse, for de bliver ikke sprøde)
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 1/4 pk gær 1 spsk olivenolie
  • 1/2 tsk groft salt
  • Ca. 350 g durum hvede
  • 1 tsk olivenolie til at pensle med + 1 tsk groft salt til at drysse på brødene

Lav en dej. Rør lunkent vand og gær sammen i en skål.

Tilsæt olivenolie, salt og gradvist mel.

Ælt dejen glat og smidig.

Læg dejen i en skål og læg et rent viskestykke over. Stil dejen til hævning ved stuetemperatur ca. 1 time.

Ælt dejen igennem igen.

Tril den til en pølse, og del den i 10 stykker. Tryk dem flade, og læg dem på bageplade med bagepapir.

Fordel kikærterne på brødene. Tryk dem let ned i dejen så de sidder fast.

Tænd ovnen på 225 C. Lad brødene hæve 30 min.

Stil bagepladen i midten af ovnen. Bag ca. 15 min. Brødene er færdigbagt, hvis det lyder hult, når man banker på undersiden af dem. Lad dem køle af på en rist.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu