Læsetid: 12 min.

'Aalborg din gamle havneluder'

Er Aalborg, der igen er på det kulturelle landkort med filmen 'Nordkraft', en voldelig og rædsom provinsflække eller en smuk storby med sin egen identitet? Eller er det bare byen, hvor man kan fyre den af og drikke sjusser for en femmer? Information har talt med tre tidligere aalborggensere om deres minder fra den nordjyske havneby
5. marts 2005

Carsten Jensen

»Hvis vi en dag får et rigtig ledt totalitært regime i Danmark, som skulle tildele mig den værste straf, så ville det være at sende mig i livsvarigt eksil i Aalborg«

Carsten Jensen, forfatter

Forfatteren og journalisten Carsten Jensen boede i Aalborg fra han var ni til han var 19 - og det var alt rigeligt. I 1971 løb han skrigende bort fra byen, som han i dag 34 år senere kun nødigt besøger:

»Jeg havde en barndom, hvor mig og Aalborg bare ikke var skabt for hinanden. De sidste år af min tid i Aalborg havde jeg det lige som den der The Animals sang We've gotta get out of this place. I dag har jeg et helt usentimentalt forhold til byen - og jeg har aldrig et sekund længtes efter at komme tilbage. Det er en rædsom by.« Spørger man ham, om han nogensinde kunne finde på at flytte tilbage til byen, lyder svaret:

»Det er det sidste sted i verden, jeg vil flytte til. Hvis vi en dag får et rigtig ledt totalitært regime i Danmark - som skulle tildele mig den værste straf – så ville det være at sende mig i livsvarigt eksil i Aalborg.«

- Kommer du der aldrig?

»Jeg har været der nogle gange og holde foredrag, men ellers ikke. Og kun mod meget høje honorarer.«

Men hvor kommer denne afsky for Aalborg fra. En del af svaret findes i byens ydre. Aalborg er en grim by:

»Aalborgs ydre er det tætteste vi herhjemme kommer på en engelsk industriby. Den er udsøgt og kategorisk hæslig. En æstetisk hyldest til grimheden. Der er også meget Østtyskland over den. Alt hvad der var af historisk bykerne rev man ned og moderniserede fra 40'erne og frem - store dele af den gamle by i Århus består af gamle aalborgensiske købmandsgårde. I stedet byggede man store fabrikker, elværker og parkeringshuse midt i byen.

Senere, da man fandt ud af, at det gamle var charmerende, har man forsøgt at genopføre nogle bindingsværkshuse i den gamle stil. Så nu har man en blanding mellem en modernistisk ødemark og Legoland.« Og byens universitet har man ifølge Carsten Jensen placeret helt forkert:

»Aalborg er ikke præget af, at det er en universitetsby - ligesom Århus er. Men man har også omhyggeligt anbragt universitetet på en mark uden for byen.« Og det har betydning for byens stemning i dag. Byens stemning i slutningen af 60'erne - hvor universitetet endnu var på tegnebrættet - husker Carsten Jensen som brutal og voldelig:

»At være hippie i Aalborg handlede ikke om blomster. Det var bare den hurtigste genvej til stoffer og rendestenen.« Og generelt er Carsten Jensens minder om den aalborgensiske mentalitet ikke præget af positivitet:

»Johannes V. Jensens beskrivelser af bondeballer i Himmerland, hvor karlene banker hinanden med træskoene passer til mit billede af Aalborg. Når man gik hjem fra en glad aften i Aalborg, kunne man sagtens møde en ung mand i håndjern, der var stukket af fra politiet og ledte efter en nedstryger, så han kunne slippe fri. Engang så jeg en mand komme gående ned ad Jomfru Ane gade i fuld tyrkisk folkedragt. Stort cykelstyroverskæg hængerøvsbukser og det hele. Efter 10 minutter var han blevet sønderbanket og sparket af en voldsmand og lå blødende op ad en husmur. Helt uprovokeret. Men så kom der en anden voldsmand og overfaldt voldsmanden, og kort efter var der masseslagsmål.«

- Er det en typisk historie for Aalborg?

»Ja dengang var det. I dag ville han sikkert være blevet overfaldet andre steder også. Og ingen normalt fungerende indvandrere kunne af samme grund finde på at gå i folkedragt gennem en diskoteksgade. Men det med, at det udvikler sig til masseslagsmål, tror jeg er typisk Aalborg. Og også det, at nogen griber ind, tror jeg faktisk er typisk. Om det så var af ædelmodige motiver eller udsigten til et godt slagsmål, ved jeg selvfølgelig ikke.«

Den aalborgensiske glæde ved slagsmål kan også ses på en anden måde:

»Alle store danske boksere minus Tom Bogs kommer fra Aalborg. Det kan da ikke være tilfældigt. Jeg interviewede engang en ung arbejder fra Aalborg. Han sagde, at der var to ting, der var masser af i byen. Det var bokseklubber og bagere. Det ene handler om at slå - og det det andet om at trøste sig med søde sager. Det tror jeg beskriver byen meget godt.«

Niarn, rapper

»Jeg ville i grunden ikke være meget for, hvis mine børn skulle vokse op i Aalborg. Men på den anden side - så ville jeg jo i hvert fald vide, hvilke steder de skulle holde sig fra.«

»Sidst jeg var i Aalborg, var jeg på en klub, der hedder Connect. Og alle mine venner var stive, så der var opstået nogle slagsmål i løbet af aftenen - med nogen vi ikke kendte. Så tog jeg hjem. Men det endte med, at der til sidst kun var mine venner tilbage. Og så var de kommet op og slås med hinanden. Fordi der simpelthen ikke havde været flere tilbage og give tæsk. Og næste dag ringede de bare og sagde undskyld - så var det glemt igen. Det kan bare kun ske i Aalborg.«

Niarn, rapper

Fra sin fødsel i 1979 og frem til år 2000 boede rapperen Niarn i Aalborg. Og hans aalborgensiske ungdom har ikke været alt for fredsommelig. Den stod på druk, fest, stoffer, vold og kriminalitet:

»Miljøet i Nordkraft er meget syret og hippieagtigt. Meget med stofmisbrug. Det Aalborg, jeg kommer fra, var mere rough. Det var ikke kun stoffer. Det var også kriminalitet. Eller måske nærmere grove drengestreger - når vi lavede biltyverier var det kun for at komme ud og køre i bilen. Vi var 15-16 år gamle - og de biler, vi kunne finde ud af at stjæle, var der alligevel ingen, der gad købe.«

Det var i Aalborg øst - den hårdeste bydel - at Niarn slog sig løs:

»På Thulevej starten af 90'erne var der jo fandeme en pusher i hver opgang. Du kunne bare gå ind i en opgang og se efter et eller andet åndssvagt Helles Angels klistermærke på døren. Så vidste man, at der boede en pusher.«

Aalborg er hårdkogt by, mener Niarn: »Det er meget af det vilde liv i Aalborg. Kommer du til fest i Aalborg, så er der flere, der tager stoffer end folk, der ikke gør - er der nogen, der siger nej, så bliver man overrasket. 'Hvad fanden, siger du nej til gratis stoffer - er du ikke fra Aalborg?' siger man så. Ha ha. Hver gang, der bliver lavet film og bøger om Aalborg - Portland og nu Nordkraft - så kan man også se, at det altid er noget med stoffer og hårde miljøer. Jeg tror det ligger til byen.«

En anden ting, der ligger til byen er fest. Og selvfølgelig Jomfru Ane Gade - hvor Niarn har opholdt sig en del:

»Da jeg gik på Handelsskolen, tog man direkte fra skole og ind i Gaden og drak sig stiv hver fredag. På et tidspunkt var sjusserne nede i fem kroner. Det var nogle små glas - men alligevel - fem kroner. Så kom man hjem og skulle egentlig videre på druk, men det var fandeme tit, man faldt i søvn. Gaden betyder, at alle kender alle i byen, fordi barerne ikke er fordelt ud over byen. Hvis der er et sted, du kan lide at gå, kommer du automatisk alle mulige andre steder også. Hov, der var lige billige sjusser, du ved. Eller hvis din makker siger 'Jeg har lige en kælling overe på en anden bar, jeg skal kneppe' - og så går man med derover. Det betyder også, at så går man meget op i sit rygte - for hvis man fucker op, får alle det at vide.«

I dag bor Niarn i København:

»Mit liv var fucked up. Jeg sad fast i en masse lort og trængte til at starte på en frisk. Men jeg er stadig stolt over at være fra Aalleren. Ellers havde jeg jo heller ikke lavet en sang om byen,« siger Niarn og hentyder til hittet Dobbelt A, som er en hyldestsang til Aalborg.

»Det er meget sjovt, for Aalborg har en meget større plads i mit hjerte, efter jeg er flyttet væk. Det er meget de små ting, man lægger mærke til, du ved. Som man savner.«

- Shots?

»Ja, shots for helvede, ha, ha - og også helflasker. Hver gang jeg kommer til Aalborg, så går jeg bare ind og køber en helflaske. Du kan få en helflaske for det samme, som du giver for fem fadøl i København. Som regel kan man finde et sted med Bols vodka til 250 kroner. Bols vodka er totalt i orden, for det smager ikke af en skid, og så kan man lave half and half drinks med det.«

Niarn er glad for den måde, folk i Aalborg lever livet på:

»Det miljø, jeg kommer fra, består af folk, der tør at leve deres liv på deres egen måde. I det pæne samfund er der en opskrift for, hvordan man skal leve livet. Jeg har altid haft respekt for folk, der lever deres liv, som de selv vil. Og det er der mange, der gør i Aalborg.«

Det hænger ifølge Niarn sammen med, at Aalborg ligger så isoleret, som den gør. Det er med til at give byen sin egen identitet:

»Den store fysiske distance til København gør, at Aalborg bliver lidt osteklokket. For mange i Aalborg er København lige så langt væk som New York. De har aldrig været der. Hvis du bor i fucking Odense, så har du helt sikkert været i København. Det giver en speciel stemning. Man ved godt, at man bor i en røvsyg provinsby - og så må man bare prøve at få så meget sjov ud af det som muligt.«

Om Niarn kommer tilbage til Aalborg, tør han ikke svare på: »Jeg er ikke meget for at skemalægge mit liv på den måde. Jeg ville i grunden heller ikke være meget for, hvis mine børn skulle vokse op i Aalborg. Men på den anden side - så ville jeg jo i hvert fald vide, hvilke steder de skulle holde sig fra.«

Allan Olsen, musiker

 »Fabrikker, motorveje og højspændingsledninger. Det er blottet for romantik - og det kan jeg godt lide. Hvis jeg vil have idyl, tager jeg til Himalaya.«

Allan Olsen, musiker

Sangeren Allan Olsens mener i fuld alvor, at Aalborg er en storby.

»Jeg synes, Aalborg opfører sig som en storby. Vi har en tendens til at definere det urbane ud fra København - jo længere væk fra København, jo mindre storby må det være. Men en storby er for mig en by med sin egen identitet, og det har Aalborg. Den har bevaret sin egenart trods bombardementer udefra.«

Allan Olsen er lige flyttet fra Aalborg - men han har boet i byen de seneste 10 år. Og et af de Aalborg-særpræg, han har hæftet sig ved er sproget:

»I Aalborg har man sin helt egen accent og et eget ordforråd - ofte et meget latrinært sprog. At lukke mundlort ud stammer fra Aalborg. Og båtnakke. Og scooterhjerne.« På sit ydre adskiller Aalborg sig også fra landets øvrige byer.

»Jeg er forelsket i skylinen i Aalborg. Du får ikke smukkere panorama i Danmark, end når du kommer op af Limfjordstunnellen og kigger ud over Rørdal. Der er fabrikker, motorveje og højspændingsledninger. Det er blottet for romantik - og det kan jeg godt lide. Jeg vil ikke have idyl i byen. Hvis jeg vil have idyl, tager jeg til Himalaya. Der er heller ikke andre steder end Aalborg, hvor man kan finde på at lægge et kraftvarmeværk midt i byen. Men jeg kan lide det. Så kan man tage sin søn i hånden og sige 'se, det er der, vi får vores varme fra.' Man lavede også engang et Formel 1 grandprix midt i byen. Det var aldrig sket i Århus eller København - der var det blevet stoppet af miljøorganisationer.«

- Hvordan er stemningen i Aalborg?

»Aalborg er klassens frække dreng. Det er byen uden tandbøjle på. Jeg bor i Århus nu. I Århus er alt så pænt. Og man er så forelsket i sig selv. I Aalborg er man mere fandenivoldsk. Der er en jovial stemning i byen. Nogle gange kan det selvfølgelig også blive for meget med det friskfyragtige, men det er nu engang stilen i Aalborg. Det er nok også en stolthedsting - vi skal nok klare os selv. I 150 år er man blevet afskrevet som en del af statsriget - og så må man være sig selv. I Aalborg har man ikke et mindreværdskompleks - man siger bare 'fuck dem' og lever sit eget liv.«

Og der er flere forskelle på Aalborg og Allan Olsens nuværende hjemby:

»Århus er et universitet med by. Aalborg er en by med universitet. Man bryster sig ikke af det. I Århus er der fyldt med studentikose festligheder. Det er i virkeligheden meget provinsielt. Har Information egentlig ikke væsentlig flere læsere i Århus end i Aalborg?«

Aalborg er en gammel søfartsby - og det har også sat sit positive præg på byen, mener Allan Olsen. Blandt andet byens festlige tilbøjeligheder:

»I Aalborg har man en trang til fest, som du i virkeligheden ikke finder andre steder i Norden. Men man ser der også i Reeperbahn i Hamburg. Det er et knejpeliv, som hænger sammen med det at være søfartsby. Ikke fiskeriby, men søfartsby. I Aalborg er der altid en fest - også tirsdag nat. Man kan sige om Jomfru Ane Gade, hvad man vil. Men der er altid en fest. Det er ikke min fest - men der er en fest - og det kan jeg lide. Det er også derfor, alle rockmusikere elsker at spille i Aalborg. Det er en festlig by.«

Billedet af Aalborg som voldens hovedstad kan Allan Olsen derimod ikke nikke genkendende til.

»Det er en myte. Jeg har aldrig set meningsløs vold i Aalborg. Der har jeg derimod i Århus - men der har man også en udskænkningspolitik, der gør, at næsten alle steder lukker klokken to. Så sender man alle de fulde ariske drenge fra Tilst ud til indvandrerdrengene, der ikke har kunnet komme ind.«

- En af dine Aalborg-sange handler om blodklatter i sneen på vej hjem fra byen?

»Ja. Og selvfølgelig er der slagsmål i Aalborg - men det er meget på den gammeldags facon - folk der er uenige om piger - og det skal man jo blive. Men selvfølgelig kan man sagtens gå ned i Gaden og få nogen på hovedet, hvis det er dét, man gerne vil. Men generelt er byen ikke voldelig. Det er kun et rygte.«

Spørger man Allan Olsen om en oplevelse, der er typisk for Aalborg, får man også et meget fredsommeligt svar:

»Jeg så engang to autonome sætte en plakat ulovligt op lige ud for en politistation. Så kom der en betjent ud - og jeg tænkte, nu går det galt. Men han havde en rulle tape med - for hvis de skulle sætte den op, så skulle det fandeme gøres ordentligt. Det er typisk for Aalborg. Man hidser sig ikke op over småting.« Hvorfor flyttede du? »Det var en fælles beslutning i min familie. Men jeg har ingen sorte skyer bag min i Aalborg - og jeg kunne sagtens finde på at flytte tilbage en dag.«

*Fra Jonny Heftys 'Muggen røv til dit ansigt'

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Harder
Christian Harder anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Okkels

Som aalborgenser må jeg sige, at det er en virkelig fin artikel, uanset hvem af de tre herrer har (mest) ret. En af de få artikler, som jeg har læst og stadig husker flere år senere. Al respekt for det.
Når det så er sagt, så er der godt nok mange irriterende sproglige mangler i den her udgave af teksten (modsat den trykte fra dengang).

@Morten

Din kritik er sikkert meget relevant hvis det ikke lige var fordi artiklen er syv år gammel.

Morten Okkels

Hej Søren,

Jeg ved godt, hvor gammel artiklen er. Jeg læste den med største fornøjelse, da den udkom i første omgang. Men dens alder ændrer jo ikke på, at udmærkede medier ikke behøver have tekster liggende, der er fulde af fejl. Navnlig når disse fejl ikke optrådte i den trykte udgave. Nogen fra Information har da også rettet flertallet af fejlene nu, og al respekt for det.

Karsten Aaen

Kommer Allan Olsen ikke fra Frederikshavn? Sæby-området?

Jeg har gået på universitet i Aalborg - og det er placeret lige det helt korrekte sted. Hvad Carsten Jensen glemmer, at i 1929 til 1930'erne, da man opførte Aarhus Univeristet lå dette universitet også meget langt udenfor bykernen. I løbet af 1930erne og 1940erne voksede der så Trøjborg, studenter-kvarteret, op omkring de gule uni-bygninger i Aarhus.

Da jeg gik på uni i 1980erne, opdagede jeg altså ingten af de ting som Niarn og Carsten Jensen taler om, men jeg kom selvfølgelig også kun de pæne steder.

Og Aalborgs Jomfru Ane Gade har vist undergåeten forvandling siden 2000 eller 2005, har den ikke? Præcis som bydelen Sct. Pauli i Hamburg hvor Reeperbahn ligger vel også har undergået en udvikling siden 2005....

Ang. det der med billøb må jeg så ikke erindre Allan Olsen om at der bliver afholdt væddeløb med og for biler hver august måned i København....