Læsetid: 4 min.

Fra den fanske debat om EU-forfatningen I

28. maj 2005

-Man kan ikke sige: Jeg er europæer og jeg stemmer nej.

Præsident Chirac, tale på TF1, 14. april 2005

-Ifølge ja-sigerne muliggør forfatningen en modstand mod liberalismen. Ifølge modstanderne forhindrer den en modstand mod liberalismen.

Økonom David Spector, 13 maj, Libération

-Frankrig har fundet en måde at sige lort til liberalismen på.

Olivier Besancourt, Leder af Ligue Parti Communiste, Reportage i Figaro, 23. maj

-Forkastelsen af forfatningen er vokset til en forkastelse af tingenes tilstand. Og forkastelsens tiltagende ondartethed har i al sin opstemhed forvandlet sig til et nyt håb.

Sociolog Edgar Morin, Le Monde, 25. maj

-Dette Frankrig, der siger nej, minder det Jer ikke om noget ? I maj 1968 havde vi alt, og vi nægtede alt... Man taler om fremtiden, som man gjorde det i min fortid. Og jeg som troede, at fortiden ikke længere havde en fremtid (titlen på et essay som jeg endnu ikke har skrevet)!

Jean Daniel, leder i Nouvel Observateur, 19 til 25 august

-Dette nej er ikke en bekæmpelse af Europa, men af en forfatning, der vil påtvinge os et liberalistisk fængsel! Ja, 200 år efter Bastillen, vil folket til venstre styrte forfatningen.

Landmand José Bové, reportage i Figaro, 23. maj

-Hver gang, vort land har efterladt et spor i menneskenes hukommelse og hjulpet vores brødrefolk, er vi gået i den modsatte retning. Gårsdagens enegænger er hver gang blevet morgendagens eksempel eller i det mindste spire. For et ja til Oplysningens Europa, et nej til denne obskure traktat.

Et opråb bl.a. underskrevet af tænkerne Régis Debray og Michel Onfray og kunstneren Ernest Pignon-Ernest, Libération, 26. maj

-Sp. 1) Blandt disse tre ord, hvilket optræder ikke i forfatningen?

A) Og B) En C) Pik

Charlie Hebdo, Quiz, 25. maj

--

-Napoléon sagde om forfatninger, at de skulle være "korte og obskure." Den 'Europæiske forfatning' adlyder kun en af disse to anbefalinger. Den er faktisk umådeholdent lang.

Jean-Pierre Chevènement, ærespræsident for Mouvement Républican et Citoyen, Pour l'Europe, votez non! (Faynard, marts 2005)

-Man skal af officielle tekster kræve en vis læselighed og samtidig huske på, at den aldrig kan opnås: I sproget er der altid en rest... At sende en kopromis-tekst redigeret af eksperter til afstemning blandt 42 mio. ikke-eksperter er en pæn risiko at løbe.

Lingvist Pierre Encrevé, Interview i Libération, 21. maj

-En forfatning henviser til en over to århundreder lang historie, ifølge hvilken det er det suveræne folk, og blot dette, der begaver sig med en konstitution. Det kræver respekt for visse demokratiske procedurer. Det er de konstituerende forsamlinger, der føder teksten. Det er der ikke noget af her.

Paul Alliès, Une constitution contre la démocratie. Portrait d'unE Europe dépolitisée (2005), Sud Ouest, 23. marts

-Nu skal vi ikke være kræsne: chartret om de fundamentale rettigheder, lønmodtagernes rettigheder, en sand udenrigspolitik, anerkendelsen af de offentlige serviceydelser, bæredygtig udvikling, et endnu stærkere parlament... Alt det, det er da ikke ingenting! Et nej vil være en fornægtelse af os selv.

Jack Lang, Parti Socialiste, 5. maj, Journal du Dimanche

-EU sikrer den fri cirkulation af varer, personer, kapital og virksomhedernes frihed.' Det er første gang, at en tekst til beskyttelse af menneskerettighederne hviler på et økonomisk program.

Pascal Lusseau, forfatter til Constitution européenne: les droits de l'homme (2005), l'Humanité, 29. april

-Man har frabedt sig de europæiske folks engagement. I 15 ud af 25 lande er borgerne blevet berøvet folkeafstemningen til at ytre, hvad de mener om den højeste lov, som en forfatning nu engang er.

Attacs præsident, Jacques Nikonoff, Le Monde, 23. maj

--

-Man har forspildt én stor chance med den her forfatning. Man skulle have lavet en europæisk afstemning for alle de europæiske folk!

Daniel Cohn-Bendit, MEP for de Grønne, debat på TF2, 26. maj

-"Forpligtet, som jeg er på sandheden, bør jeg sige, at der måske er en plan B (i tilfælde af et nej, red.)" ...Og dagen efter... "Jeg har måske ikke formuleret mig på god gammeldags politisk manér... Jeg er i dag nødsaget til at sige tingene på en anden måde: Leve plan A, der er ikke nogen plan B."

Jacques Delors, Le canard Enchaîné, 18. maj

-Jeg har hørt, at der er en plan B, en plan C, en plan D... Jeg tror, der kun er en plan F, F for Fabius (Socialistpartiets ledende nej-siger, red.)

Premierminister Pierre Raffarin, France 2, 24. maj

-Hvis man vil et andet Europa, skal man stemme ja til den her tekst. Ellers beholder vi det, vi allerede har.

Dominiqu-Strauss Kahn, Parti Socialiste, TF2, 26. maj

-Ude af stand til at opfinde andre spilleregler, er der ikke længere andet at gøre end at udvide sig og vokse i verdensmagtens billede gennem på hinanden følgende indlemmelser.

Filosof Jean Baudrillard, Libération, 17. maj

-Vi er vidner til to modstridende former for frygt: På nej-siden, frygt for en foregøglet forandring som tab af opnåede goder. På ja-siden, frygt for tilbageskridt eller 'forsinkelse'. Mellem dem, der holder på status quo og dem, der holder på en fremskyndet udvikling, har man ikke noget valg. Den falske bevidsthed og tilflugten i sofisteri er ligeligt fordelt blandt debattørerne på begge sider.

Filosof Pierre-André Taguieff, Libération, 26. maj

-Det har været en eksemplarisk demokratisk debat ... [der har demonstreret] ... demokratiets vitalitet.

Præsident Chirac, afslutningstale, FR2, 26. maj

-Det er zapping. Det er en 'best of' med alle løgnene på.

Marine Le Pen, Front National, om præsident Chiracs sidste tv-transmitterede tale, TF2, 26. maj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu