Læsetid: 3 min.

Om Koraner, tortur og ugemagasiner

Mens anklager om tortur hagler nedover USA fra Amnesty International, dementerer Newsweek sin (sande?) historie om, at soldater brugte Koranen til psykisk tortur
Moderne Tider
28. maj 2005

Foran Newsweeks kontorer på Manhattan er der ingen vred, muslimsk folkemængde, som fordømmer, at amerikanske soldater vanhelligede Koranen ved at skylle den ud i toilettet under forhør af muslimer. Men man kan ikke udelukke, at en flok virkeligt sure journalister snart dukker op for at beskylde ugemagasinet for at være skrupforvirret og fuldstænding rundt på gulvet i sin behandling af historien, der udløste optøjer i bl.a. Afghanistan og Pakistan. I forrige uge offentliggjorde Newsweek således en historie, hvori bladets "kilder" i militæret kunne fortælle, at vanhelligelse af Koranen blev brugt til psykisk tortur af de muslimske fanger i USA's terrorist-fængsel på Guantanamo-basen.

Myndighederne reagerede ved at kalde historien "urigtig og uansvarlig", og få dage efter viste det sig, at Newsweeks "kilder" faktisk kun var en enkelt kilde, og han havde nu fået kolde fødder: Han var ikke længere sikker på, at en af militærets egne rapporter nævnte misbrug af den slags.

Newsweek trak historien tilbage og blev grundigt heglet igennem af Bush-regeringen i søndagens politiske talkshows. Bladet måtte æde beskyldninger om, at det - ikke militærets opførsel - var årsag til urolighederne i den muslismske verden.

Er der i øvrigt ikke noget små-opportunistisk ved de Koran-optøjer? At muslimer bliver rasende over rygter om, at deres hellige bog skylles ud i toilettet, er vel ikke så overraskende. Men hvorfor bliver de samme muslimer ikke aldeles edderspændte over, at terrorister, som nævner Koranen i hver anden sætning i deres videooptagelser af henrettelser og bombninger, slagter i hundredevis af muslimer hver eneste uge i Irak? Deres muslimske brødre, søstre og børn, der dagligt blæses til sommerfugle på veje, markeder og ved offentlige bygninger? De drab er dog fakta og helt sikkert i strid med Koranens ånd.

Man skulle ikke tro, at det kunne blive mere ufedt at være Michael Isikoff, Newsweeks redaktør. Men det kunne det.

Onsdag eftermiddag offentliggjorde borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, en rapport fra FBI, som retter præcis de samme anklager mod vagterne på Guantanamo. "De opfører sig dårligt. For ca. fem måneder siden bankede vagterne de indsatte. De skyllede en Koran ud i toilettet," forklarede en fange til en FBI-agent på basen i juli, 2002.

En talsmand for USA's forsvarsministerium siger, at fangen siden har ændret forklaring - ingen Koran i toilettet - og at officerer på Guantanamo har set eksempler på, at de indsatte selv river sider ud af Koranen og derefter skyder skylden på vagterne.

ACLU siger, at andre fanger i FBI-rapporten bekræfter, at Koranen blev mishandlet foran dem, bogen blev sparket eller smidt henad gulvet under forhør. Fangerne klager i rapporten også over, at de "bliver behandlet dårligere end hunde, får tæsk og bliver spyttet på."

ACLU's bombe kommer dagen efter, at Amnesty International i sin årlige rapport beskylder amerikanske tropper for systematisk tortur og mishandling på baser og i fængsler. Stort set overalt i verden, hvor USAs militær er tilstede, finder Amnesty eksempler på brud på menneskerettighederne. Organisationen kalder fængslet i Guantanamo for vor tids Gulag.

Talsmand for det Hvide Hus, Scott McLellan kaldte onsdag Amnesty's rapport for "latterlig og udokumenteret".

I dag er det formentlig kun på Newsweeks kontorer, at man tager den slags benægtelser helt alvorligt.

Desværre er der ikke længere nogen, der tager Newsweek alvorligt.

Som journalist vil jeg i hvert fald føle mig udmærket tilpas med min moral, når jeg om et øjeblik skyller denne uges udgave ud i mit toilet. Redaktør Isikoff burde stille et helt batteri af toiletter til rådighed på Manhattan, så læserne nemt og ubesværet kan skaffe sig af med deres eksemplar på en værdig måde.

På den samme skæbnesvangre Guantanamo-onsdag fik danskerne at vide, at Bush kommer på besøg hos Anders Fogh i Danmark til juli. Glimrende. Vi glæder os. Der burde være rigeligt at tale om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her