Læsetid: 3 min.

Bibelen er altid med

Når Allis Helleland til sommer flytter til Norge for at tiltræde som direktør på Nasjonalmuseet i Oslo, er Bibelen det vigtigste, hun har med i kufferten
Moderne Tider
24. februar 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Bibelen. Min første bog og grundlaget for hele mit liv, min etik, mit moralkodeks. En bog, du kan læse i igen og igen og blive ved med at høste nyt livsgrundlag på. Jeg har kendt Bibelen hele mit liv, jeg mødte den, da jeg blev født, og jeg kan ikke huske, at der nogensinde har været en tid, hvor jeg ikke har kendt den. Jeg har Bibelen liggende i spisestuen derhjemme og har altid salmebogen med, når jeg er ude at rejse. Jeg har også kristendommen med i mit arbejde. Megen kunst har et religiøst udspring. Der er mange kristne motiver i kunsten, og faktisk mener jeg ikke, man kan forstå kunst fra den vestlige kulturkreds uden at have Bibelen med."

Læseoplevelser i Lemvig

"Med hensyn til faglittera-tur er det de store kunst-leksikoner, der er mest uundværlige. På Lemvig Bibliotek opdagede jeg som 10-12-årig Kindlers Malerei Lexikon. Min kunstinteresse kunne ikke bremses, og jeg hakkede mig igennem med mit skoletysk. Der boede mange kunstnere på min hjemegn, og allerede som barn var jeg opslugt af kunst. Senere har kunsthistorikeren Mogens Nykjær haft stor betydning for mig. Jeg kan ikke nævne en enkelt bog, for det er hele hans metode, hans biografiske tilgang til kunsten, der stadig er en stor inspiration for mig."

"Mine første store læseoplevelser havde jeg som barn og ung i Vestjylland. Jeg slugte alt, hvad der var værd at læse på det lokale biblio-tek. Det var især de store klassikere i slidte eksemplarer: Dostojevskij, Johannes V. Jensen, Flaubert. Dostojevskij er den største. Udover Bibelen ville jeg have hans samlede værker med på den berømte øde ø. Dostojevskij giver en stærk ballast. Her kan man hente megen viden om menneskets vid, sind, psyke og væremåde".

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Her giver svaret sig selv. Jeg kan ikke forestille mig et liv uden Bibelen. Hele det danske samfund bygger på et kristent grundlag, og det er kristendommen der adskiller os fra andre verdensdele. Vi skal tage missionsbefalingen alvorligt, og både i Danmark og i resten af verden må vi arbejde for Bibelens udbredelse. Bibelen er nødvendig, for at vi kan leve et ordentligt liv. Vi er kun mennesker og gør alle sammen fejl".

Norsk frirum

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg læser mest i ferierne i vores hytte i Norge. Der holder jeg fri for internet og e-mail, til gengæld har vi et stort norsk bibliotek med litteratur af f.eks. Knut Ham-sun og Henrik Ibsen. Og så har jeg altid kufferten fuld af bøger. I ferierne i Norge læser jeg mest skønlitteratur og biografier, for derhjemme er jeg travlt optaget af at følge med i den nyeste faglitteratur. Jeg håber, vi når 14 dage til Norge i påsken, skønt jeg har meget at se til dette forår. Der er meget, der skal afvikles og afrundes i København, og så skal jeg jo flytte til Norge. Jeg har nogle bøger liggende, som jeg glæder mig til at læse i påsken: Først og fremmest Herbert Pundiks erindrin-ger. Ham beundrer jeg me-get, fordi han så brændende vedbliver at kæmpe. Jeg må nok også have min egen nye bog med. Det er en biografi om billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen, som udkommer til marts. Samtidig udgiver vi hans dagbøger, der handler om kunstnerrollen, hans drømme og tanker. Jeg har nydt at skrive selv. Det er svært at finde tid til".

- Hvad er du i gang med at læse for tiden?

"For tiden er jeg ved at gen-læse Erlend Loes Doppler. Den handler om nordman-den, der går ud i naturen og opgiver civilisationen. Den er morsom og tankevækkende og rammer lige i sjælen. Den rammer den norske folkesjæl og spørger 'hvad er det, nordmanden gerne vil?'. Ja, den rammer selvfølgelig ikke kun nordmænd, men også alle os andre. Den spørger: Kender du dig selv, hvad er det, du vil bruge dit liv til? Den rammer mig dybt, fordi den handler om at finde sin identitet og om meningen med livet."

Allis Helleland, direktør for Statens Museum for Kunst, tiltræder 1. august som direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her