Læsetid: 3 min.

Fogh er fuldkommen - fandens forbandet fuldkommen

Det ugentlige pressemøde i Statsministeriet hensætter journalisterne i rastløs udmattelse: Der er ikke noget at komme efter - og det er de på forhånd indstillet på
Moderne Tider
24. februar 2007

Før Anders Fogh Rasmussen blev regeringschef, var det et mødelokale i Statsministeriet. Nu er det rigget til som pressesalen i Det Hvide Hus. På bagvæggen er opspændt kameravenlig blågrå baggrund, dekoreret med segl og kongekrone og belyst af seks projektører i loftet. I forgrunden er opstillet en gennemsigtig plastiktalerstol. Fire tv-kameraer på støttefødder stikker nyfigent linsen ind over det buehængte hvide tov, der markerer magtens enemærker.

To snese af pressens gentlemen og syv af dens kvinder har indfundet sig denne tirsdag formiddag. På slaget 11.30 træder statsministeren adræt mod plastiktalerstolen.

Fogh matcher bagtæppet. Hans jakkesæt er blågråt, slipset i blå og grå striber, skjorten i afdæmpet lys blå. Hans spotglinsende blågrånende hår løfter det perfekte til det sublime.

Fra det netop afsluttede ministermøde meddeler Fogh, at regeringen tilslutter sig, at Institut for Miljøvurdering lægges ind under Det Økonomiske Råd.

Uanfægtet anprisning

Fogh taler dæmpet, embedsmandsagtigt og får sagen til at lyde som ren administrativ ommøblering. At Instituttet var ét, Fogh i 2002 fik oprettet til Bjørn Lomborg, og at det siden har været hærget af kritik, og at regeringen sidenhen har parkeret Lomborg som direktør for et nyt center på Copenhagen Business School, indbyder Foghs forelæggelse ikke til spørgsmål om. Der er da heller ingen journalister, der følger sagen op.

Fra ministermødet kan Fogh videre berette, at regeringen fremsætter lovforslag om "en ekstra metro i København, en metro-cityring".

Fogh kan pæne ord om forslaget: "Et meget stort kvalitetsløft, hurtig, sikker og pålidelig transport med hyppige afgange. Det skønnes på nuværende tidspunkt, at projektet vil løbe op i 15 milliarder".

De hidtidige metroerfaringer kunne give anledning til udborende spørgsmål. Pressekorpset lader sig nøje med Foghs anprisninger.

Til gengæld vil TV-Avisens Bent Stuckert gerne høre om statsministerens forventninger til trafikminister Fl. Hansens Berlin-forhandlinger om en Fehmern-forbindelse.

Foghs svar lyder:

"Jeg forventer fremskridt, men jeg er ikke sikker på, at der kan opnås endelig beslutning i dag."

Han tilføjer:

"En fast forbindelse vil være alle tiders forretning."

En journalist vil vide, hvorfor sagen så ikke kan overlades til privat finansiering.

Statsministerens svarer:

"Vi har vældigt gode erfaringer med den danske finansieringsmodel for broer, men den er tyskerne ikke lige så bekendt med."

Det svar udtømmer spørgelysten på det punkt.

Sprængfarlige hvaler

Næste journalistspørgsmål går på EU's ønske om at overtage medlemslandenes forhandlingskompetence i Den Internationale Hvalfangstkommission.

Et sprængfarligt emne, fordi Grønland har meldt sig ud af EU, og fordi Danmark plejer færøske og grønlandske interesser ved at stemme for hvalfangst.

Fogh undgår vågerne:

"Det er klart, at det har vi meddelt EU, at det kan vi ikke være med til."

Om Danmarks stemmeafgivning for hvalfangst bruger Fogh ordene: "Meget afbalanceret" mellem "at undgå overfiskning af hvaler" og "udsatte samfund, hvor det handler om folks eksistens".

Også den narhval lader journalisterne smutte.

Tilbage i Poul Nyrup Rasmussens statsministertid bestod tirsdagspressemøderne i, at journalisterne legede: "Ha, ha, vi fanger dig." Godmodigt lod Nyrup dem gøre deres bedste.

Nu er det statsministeren, der leger med journalisterne: "Ha, ha, I fanger mig ikke."

Og de er på forhånd indstillet på, at Fogh får ret. Derfor er der ikke bare opgivenhed, men endog smil og stille latter, når Fogh snakker sig fri.

På pressemødet bliver Fogh spurgt om sin reaktion på tv-afsløringer af vanrøgt på institutioner for udviklingshæmmede.

Han taler ord som: "Fuldstændigt rystende. Omsorgssvigt".

Ansvar hos de ansvarlige

Så bliver Fogh spurgt, om han er villig til selv at tage et ansvar for at rette op på forholdene.

Han svarer: "Jeg må jo sige, at ansvaret først og fremmest ligger hos de ansvarlige i de respektive institutioner."

Videre: "De pågældende personer er jo under ansvar af Københavns Kommune og Region Syddanmark."

Fogh synes at befinde sig i et andet rum end journalisterne. Et eller andet sted ude i tv-skærmene.

Da spørgeren gentager sit spørgsmål, gentager Fogh sit svar med et ændret ordvalg.

Han får også sagt:

"Socialministeren har allerede taget en række relevante initiativer."

Og: "Vi skal også anerkende den indsats, som de offentligt ansatte i plejesektoren udfører. Det har vi været utilbøjelige til. Det handler om penge og løn, men også meget mere."

Uanset hvad journalisterne spørger til, er der ikke noget at komme efter. En rastløs udmattelse breder sig.

Fogh bliver spurgt, om det er et problem, at meningsmålinger afslører ukendskab til hans kvalitetsreform.

Klokken er 12.10. Fogh svarer, at ukendskabet ikke er noget problem, for det vil blive afløst af interesse, når han afslører indholdet af reformen:

"Men den dag, den går i luften, bør I nok være til stede, for da bliver der noget at skrive om. Tak for i dag."

Dagens eneste kikser er mødets tredjesidste ord. Fogh kommer til at sige: "Tak f... fo... for i dag."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her