Alene Harry Potters verdensomspændende succes kan få de fleste religiøse forkyndere til at vride sig af misundelse. Tænk engang, at den blege Harry Potter med de troskyldige øjne bag store brilleglas har en gennemslagskraft, som langt overgår, hvad alverdens missionærer magter. 160 millioner solgte Harry Potter-bøger på kort tid kan få Biblen til at blegne, og dertil kommer de populære filmatiseringer. Især i USA har Harry Potters uautoriserede magi og overnaturlighed fået kristne fundamentalister til at fare i flint. Afbrænding af J. K. Rowlings bøger er forekommet i Nordamerikas konservative bibelbælte.
Skoler og biblioteker bestormes til stadighed af vrede forældre, der vil have Harry Potter fjernet fra hylder og læseplaner.
Og når boghandlerne om nogle måneder højtideligt frigiver salget af seriens sidste Harry Potter-bog, vil fundamentalisterne som sædvanlig være på pletten og danne menneskekæder og siddende blokader foran butiksdørene, mens de råber slagord om satans værk og anbefaler de unge at læse Biblen som modgift.
I dæmonens klør
Fundamentalisterne har en teori om Harry Potter, en konspirationsteori.
Det er Satan selv, der står bag bøgerne og bruger forfatteren J.K. Rowling som sit talerør, når de stakkels børn og unge skal have deres sjæle inficeret af okkultisme, ulydighed og vold.
Herhjemme har advarslerne mod Harry Potter især lydt fra yderligtgående katolsk side. I tv-programmet Smagsdommerne har den katolske teolog Iben Thranholm advaret mod Harry Potter og desuden udtalt til Danmarks Radios P1:
"Romanerne og filmene om Harry Potter er et snedigt forførelsesprojekt, der går ud på langsomt at ændre vores kultur. Handlingens magiske univers udtrykker en destruktiv form for spiritualitet, der åbner for det dæmoniske."
Biografen vor tids kirke
Foreningen Kirke og Film - der blev grundlagt i 2004, men som har en forhistorie, der strækker sig tilbage til 1940'erne - er derimod begejstret for Harry Potter-universet.
Foreningens formand, filmmagister Bo Torp Pedersen, mener, at biografen er vor tids kirke.
"Vi har i kirkelige kredse oplevet et skred bort fra det moralsk bekymrede. Vi vil gerne markere en anden og mere åben holdning, for det er surt, at det er de andre (fundamentalisterne, red.), der løber med al omtalen," siger han.
Kirke og Film står bag et studiekredsmateriale om Harry Potter, som bygger på cand.theol. Sidsel Lysters specialeafhandling Striden om børnenes sjæle fra Københavns Universitet.
"Jeg begyndte at interessere mig for Harry Potter-universet, fordi det er så udbredt og derfor oplagt at tage udgangspunkt i, når man skal aktualisere evangeliet ved at tale ind i alle menneskers hverdag og interessesfære," siger Sidsel Lyster.
"Oprindelig så jeg bøgerne som sekulære og ledte efter en måde at gribe dem an på. Så opdagede jeg, at serien er gennemsyret af kristne symboler og temaer. Du kan blive ved og ved med at finde paralleller mellem Harry Potter og Biblen. Det er ligesom en verden, der åbner sig, når man først har set dette".
List kristendommen ind
Sidsel Lyster har også gjort en anden og mere kontroversiel opdagelse: "Det gik op for mig, at Harry Potter er mere end kulturkristendom. J. K. Rowling røber i et hidtil upåagtet interview, at serien har et bevidst kristent sigte, som først vil stå klart, når sidste bind foreligger".
At den sande hensigt med Harry Potter tilsyneladende er delvist skjult ser Lyster som et strategisk træk.
"At der er et subtilt frem for et åbenlyst kristent budskab i Harry Potter mener jeg skyldes, at forfatteren gerne vil nå en bredere skare end læserne af 'traditionel kristen børnelitteratur'. Meningen er, at teksten skal vække læsernes sympati for hovedpersonerne og deres etiske tænkemåder. Den skal give læserne et hurtigt indblik i nogle kristne temaer og give en genkendelsens glæde, hvis læseren senere i sit liv stifter bekendtskab med kristendommen og møder de samme værdier, som er tilegnet via læsning af Harry Potter," siger hun.
Sidsel Lyster har overført metoden, hun påpeger hos Rowling, til det undervisningsmateriale, som hun har udarbejdet for Kirke og Film.
Materialets målgruppe er således ikke børn, men disses forældre og bedsteforældre, der får udleveret 'den hemmelige kode' til Harry Potter, nemlig det kristne budskab og dets prægning af personer og handling.
Ideen er, at de voksne så bedre kan tale med børnene om disses Harry Potter-interesse og lede deres tanker om Harry Potter i den rigtige kristne retning.
Sidsel Lyster vil ikke kalde denne pædagogiske fremgangsmåde indoktrinering.
"Der er jo tale om formidling af gode værdier som næstekærlighed, venskab, tilgivelse og lignende, der er i overensstemmelse med det omgivende samfunds værdier. Det er kun indoktrinering, hvis man indpoder værdier, som ikke er alment accepterede, for eksempel samfundsundergravende og næstefjendske værdier," siger hun.
Sidsel Lyster er børne- og ungdomsmedarbejder ved Lundtofte Kirke i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Her henter hun i øvrigt selv eksempler fra Harry Potter, når hun underviser minikonfirmander. Omkring en tredjedel af sognets 3. klassebørn er ifølge Lyster tilmeldt denne type undervisning.
Vrøvl fascinerer
Peter Schepelern, der er lektor ved Institut for Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet, er ikke overrasket over den kristne studievejledning til Harry Potter-filmene.
Han ser de kristnes interesse for Harry Potter som et tegn på krise - en krise for kristendommen, der har brug for at hægte sig på populærkulturen for at låne af dennes fascination.
"Al sludder og vrøvl som Harry Potter eller The Matrix har en langt større gennemslagskraft end det rationelle, og derfor optager det børn og unge så voldsomt," siger Peter Schepelern.
"Derfor er det fristende for en folkeskolelærer at inddrage de populære film i kristendomsundervisningen og på den måde holde elevernes interesse fanget."
Schepelern betragter interessen for det halvreligiøse i Harry Potter og lignende fantasyprodukter som udtryk for de gudløse tider. "Det er spændende fabler, som man kan dyrke uden risiko for at blive tvunget til at ændre sit liv. Man skal ikke gøre afbigt eller leve i overensstemmelse med restriktive regler, når man bekender sig til Harry Potters kvasi-religion," siger Peter Schepelern.