Læsetid: 4 min.

Når kvinder skifter ham

Selvkontrol. Billederne af Britney Spears, rødøjet og i tabertøj, der kronrager sig selv, er gået verden over. Men hvorfor er de så chokerende? En skaldet kvinde er enten totalt sindssyg eller i total kontrol
Moderne Tider
23. februar 2007

Trods mediernes intense dækning af feterede stjerners psykiske og fysiske deroute - det hører med til rollen - er paparazzibillederne af Britney Spears, der selv griber barbermaskinen og eksekverer sin egen kronragning, da indehaveren af Los Angeles salonen Esther's Haircutting Studio nægter at udføre den dramatiske make over, en bizar sjældenhed.

Skaldede kvinder er enten frygtindgydende som Sigourney Weaver i Alien 3 eller frygteligt ydmygede som feltmadrasserne.

Mens Britneys berømte, nu afskårne lokker allerede kort efter barberingen var sat til salg på eBay af salonindehaverens mand, har der været fremsat flere teorier om, hvad kronragningen i fredags var udtryk for:

En kvinde i dyb krise?

Bald Britney Breakdown, som det hed på en kendt website, har mistet den sidste rest af selvkontrol efter en kædereaktion af kriser i det før så dydige liv: to ægteskaber - det ene varede en weekend - offentlige eskapader, vilde fester, druk og trusseløs optræden, vægtforøgelse, den igangværende skilsmisse og beskyldningerne om, at hun er en dårlig mor til sine to små sønner. Inden turen til frisørsalonen og senere en tatovør i LA's pornokvarter San Fernando Valley havde den 25-årige Spears ladet sig ind- og udskrive af en afvænningsklinik.

Eller forsøger den skaldede kvinde at finde en ny start og genvinde kontrollen over sit helt igennem udsatte og kaotiske liv?

Hele Britney Spears' offentlige eksistens - og hendes eksistens har basalt set ikke været andet, siden hun brød igennem som 16-årig - har spillet på kontrol.

Kontrol med den dobbelte rolle, hun har brugt som fascinationsrampe for sin succes. Den uskyldige og hellige jomfru, der flirter åbenlyst med sin modsætning, den totalt seksualiserede porn-star.

Hvis Britneys besøg hos frisøren er godkendt - og dermed til dels iscenesat, i hvert fald accepteret af hendes PR-folk, som nogle anser for fuldstændig logisk - kan det ses som en videreførelse af legen med dobbeltheden. Kontrol - mangel på kontrol. Et tema, der i øvrigt ikke er fremmed for Britney Spears, der sidste år lancerede en parfume med navnet In Control, som The Guardian noterer i en kommentar.

Og et tema, der har ganske god klangbund i den vestlige kultur, hvor kroppe udsættes for ekstrem selvcensur ikke blot hos anorektikere og fitnessfanatikere på anabolske steroider. Men i kulturen som sådan, hvor selvkontrol ses som et absolut succeskriterium.

Hvor langt kan man gå i overskridelsen, før man mister selvkontrollen?

Ved synet af avisbillederne af den skaldede popprinssesse, fortalte en kollega, at hun havde ladet sine lange lokker falde tre gange i livet - hver gang for at få kontrol og forsøge at starte på noget nyt. Et tema, der da også var velkendt hos LA-frisøren, som på bedste lommepsykologiske facon spurgte Britney, om den nye frisure var for "at komme af med noget gammelt og starte på en frisk?", hvortil Britney svarede "ja".

Nyt hår kan afspejle en forandring.

"Hos kvinder følges det indre og det ydre ad. Når de bliver skilt eller finder en ny fyr, kan du se det på tøjet, på håret og på hele udstrålingen med det samme," siger psykologen Camilla Holst til oestrogen.dk.

Men når det drejer sig om en kronragning af kvinder, er der tale om en langt mere chokerende handling.

En skaldet kvinde som Britney Spears vil altid minde om de feltmadrasser, der efter krigen blev klippet skaldet og ydmyget på deres køn. En kvindes køn er uløseligt bundet til hendes hårpragt, og dehumanisering udføres ofte ved hjælp af klipninger.

Blandt de talrige psykologer verden over, der har kommenteret, hvorvidt Britney Spears' barbering er udtryk for et offentligt mentalt sammenbrud og et råb om hjælp, hvor hun siger 'jeg er ude af kontrol', er den britiske socialpsykolog Alistair Ross.

"Der er en masse positivt forbundet med en skaldet mand. Det er en frisure, der forbindes med at melde sig til Fremmedlegionen eller blive munk. Det er som at få en forårsrengøring eller et tegn på et nyt psykisk regime. Men hos kvinder ses det som et tegn på tab af kontrol, fordi det ligger uden for den normale opførsel," siger han.

Kvinder, der selv barberer deres hår af, har et skær af krise og sindssyge. Som den smukke og utilregnelige Betty i 80'er-filmen Betty Blue, der med den knaldrøde læbestift tværet ud i ansigtet, tårevædet klipper sig selv så grim, som hun føler sig inden i.

Men kulturen byder også på kvinder, der ganske anderledes bruger en kronragning til at udfordre (mandlige) forventningerne til det kvindelige køn.

For eksempel den barfodede irske sangerinde Sinead O'Connor.

Det har på det nærmeste ligget i kortene, at Britney Spears' leg med det uskyldige måtte føre til noget syndigt. Som 25-årig har hun prøvet det hele. Seksualiseret madonna, flugten til det borgerlige ægteskab med børn og nu den totale fornedrelse, hvor hendes fans siger, hun ser forfærdelig ud og har problemer. Uanset om det lykkes hende at komme fri af omverdenens forventninger til hende - "jeg vil ikke have, at folk rører ved mig," sagde Spears til tatovøren - vil den 'neutrale' offentlighed følge hendes mindste trin og fejltrin. Om hun er grim, fed og frastødende, paparazzierne vil stadig være der. Og de bliver flere og flere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her