Læsetid: 3 min.

Omsorgs-staten

Kan man forbyde tvangsægteskaber, tvinge børn i børnehave og dømme pædofile til kastration? Lovgivningen trænger ind på menneskers mest private og intime områder
Moderne Tider
24. februar 2007

Den forløbne uge bød på mindst tre eksempler på, at Christiansborgs politikere har overvundet tidligere tiders barriere mod at ville lovgive om menneskers mest private og intime liv.

En tendens, der har været tiltagende - ikke mindst i takt med, at den frihedsforsvarende del af Venstre er trængt i baggrunden og et traditionelt socialdemokratisk syn på statsmagtens muligheder for at skabe det gode liv vinder frem.

Først var der efterspillet på den tragiske Ghazala Khan-sag om æresdrab, som nu behandles i Højesteret. Oppositionen mener, at tvangsægteskaber bør forbydes ved en paragraf i straffeloven, og den konservative justitsminister overvejer sagen positivt. Om sådan en paragraf i givet fald nogensinde vil blive taget i brug er tvivlsomt, og hvor grænsen går mellem tvang og arrangeret ægteskab må overlades til domstolene.

Dernæst var der Dansk Folkeparti, som i kølvandet på den ligeså tragiske sag om sexovergreb i Tønder vil have mulighed for at dømme mænd til medicinsk kastration. Pædofile sexforbrydere og andre skal gennem et terapeutisk forløb erkende, at de har et problem og derefter tage en medicin, der fjerner sexlysten. Og endelig mente Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, at dårlige forældre skal kunne tvinges til at sende deres børn i børnehave og vuggestue, så de sikres den bedste start på livet. Det er ifølge Frederiksen forskellen på socialdemokrater og borgerlige. For Socialdemokraterne er familien ikke en hellig grundsten i samfundet, fremhæver hun.

Reaktiv politik

Alle tre forslag er givetvis fremsat med de bedste intentioner og som en direkte reaktion på konkrete eksempler, hvor menneskers egen forvaltning af deres frihed er gået ud over andre. At undgå drab og vold mod kvinder, at bekæmpe pædofiles overgreb på børn og at nedbryde den negative sociale arv er vigtige emner for den omsorgsfulde statsmagt.

Men spørgsmålet er dels, om det virker, og dels om lovgivningens indtrængen på de private enemærker med tiden har en tendens til at blive opfattet som urimeligt formynderi og illegitim indblanding.

Lovgivningen kommer tættere og tættere på den private sfære og er i færd med gradvist at erobre det rum, som hidtil har været helligt og overladt til det enkelte menneske. Til ugens tre eksempler skal lægges en stribe tidligere helt eller halvt gennemførte forlag om at skære i overførselsindkomster for indvandrere, der sender deres børn på 'opdragelsesophold' i de tidligere hjemlande, forbud mod dyresex, øget overvågning af gader og stræder, udvidet adgang til aflytning og registrering, dna-register og rygeforbud på plejehjem og i offentligt tilgængelige varmestuer.

En uhellig alliance

Der mange strukturelle grunde til, at det er gået sådan, og at vi i fremtiden givetvis vil se langt mere til denne type lovgivning. Det nationale politiske niveau har mistet indflydelse på en lang række politiske kerneområder, og må rette fokus på de felter, der er tilbage, når international regulering, det kommunale selvstyre og markedskræfterne har taget deres del. Dertil kommer, at politikerne i et moderne mediedemokrati kontinuerligt afkræves svar på, hvad de vil stille op med konkrete problemstillinger. Men når paraderne over for lovgivning af privatsfæren helt aktuelt er helt nede, skyldes den en helt ny uhellig alliance mellem regeringspartiernes vægt på handlekraftig respons, der ofte har symbolsk karakter, og så en socialdemokratisk tro på en stærk og regulerende statsmagt.

Den frihedselskende del af Danmarks liberale parti, Venstre, er trængt i defensiven af det nye Venstre, som er optaget af at vise handlekraft og tage hånd om menneskers konkrete bekymringer. Om indgrebene virker eller ej betyder mindre, det vigtigste er tilsyneladende, at der sættes er symbolsk værdibaseret aftryk, som signalerer en moralsk stillingtagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her