Læsetid: 3 min.

'Det er ord, der skal legitimere et partiskifte'

Frafaldne partisoldater har i de seneste uger rettet hårde anklager mod Socialdemokraterne. Aia Fog skrev i onsdagens Information, at hun forlod partiet, fordi det ikke længere kæmper de svagestes sag. Socialordfører Mette Frederiksen (S) er uenig
Moderne Tider
17. februar 2007

- Aia Fog stiller sig op i rækken bag Karen Jespersen og tidligere velfærdsordfører Sandy Brinck. Fosser de socialt indignerede profiler ud af partiet?

"Jeg tror ikke, at der er en eneste socialdemokrat, der ikke er socialt indigneret, så nej, det gør de ikke."

- I sin kommentar skriver Aia Fog, at jeres velfærdspolitik mest af alt handler om at sikre økologisk mad til middelklassens unger i daginstitutionerne. Hvordan undgår I at blive endnu et parti for 'den velbjergede middelklasse'?

"De udsatte børn i Danmark går jo faktisk også i vuggestue og børnehave. Det man skal huske er, at når du har ringe normeringer, når du ikke har madordninger i børnehaverne, og når du udsulter sundhedsplejerskefunktionen, så rammer du de udsatte børn. Det rammer ikke middelklassens børn, for de skal nok få deres økologiske bananer derhjemme. De skal nok få varm mad om aftenen. Der skal nok være nogen, der læser med dem og lærer dem sproget.

Hvis vi vil de udsatte børn det godt, så skal vi forbedre det sikkerhedsnet, der er omkring dem. Hvis man ikke vil erkende det, så laver man i mine øjne en historisk fejltagelse. Hvis man bare udtrækker nogle svage grupper og laver nogle puljeordninger, forbedrer du ikke børnenes livssituation. Det gør du kun ved at forstærke det fælles velfærdsamfund. Og det er det, der er under angreb fra de partier, som Aia Fog og Karen Jespersen har meldt sig ind i. Der er jo blevet skåret næsten en halv milliard i indsatsen over for de udsatte børn og unge."

- Hvordan ser man forskel på den borgerlige socialpolitik og den socialdemokratiske?

"Hvor de borgerlige er optaget af at skabe mønsterbrydere, så er vi først og fremmest optaget af at bryde mønsteret. Fogh har sat sig i spidsen for et projekt - og det kan jeg så forstå, at Karen Jespersen og Aia Fog bakker op om - hvor pointen er at gøre bistandsklienter til bankdirektører. Men ligegyldigt hvor ringe et samfund du har, vil der altid være nogle mønsterbrydere, der klarer sig godt, og som ugebladene kan skrive fine historier om. Det er bare ikke det, der er formålet med vores socialpolitik. Vores sigte er at bryde mønsteret.

Den socialpolitik, der bliver ført i Danmark i de her år, handler jo grundlæggende om at forringe livsvilkårene for en række mennesker og så afsætte nogle puljer til at hjælpe dem bagefter. Jeg vil af med de puljer. Jeg vil langt hellere bruge ressourcerne på at forstærke sikkerhedsnettet."

- Kritikken lyder også på, at jeres fattigdomsbegreb er stivnet. Den klassiske fordelingspolitik slår ikke til i et moderne videnssamfund. Hvad gør I for at undgå, at der skabes ny underklasse, der måske ikke er økonomisk, men kulturelt og socialt fattige?

"Tingene hænger jo sammen. Når du har en børnefamilie med svag tilknytning til arbejdsmarkedet, og som er økonomisk dårligt stillet, så vil de jo også have det svært på en række andre parametre. Fordi deres mulighed for at deltage i aktiviteter - og måske også deres motivation - er for lille.

- Hvordan kan det være, at folk får det indtryk, at Socialdemokratiet mangler, som Aia Fog skriver, "fremdrift og pejlemærker?"

"Det skal jeg ikke kunne svare på. Jeg mener, at det er en forfejlet kritik, og måske er det mest ord, der skal legitimere et partiskifte."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her