Læsetid: 3 min.

Sønderborg rykker

Med Danfoss-direktør Jørgen Mads Clausen i spidsen har fremsynede politikere, dygtige kulturfolk og progressive erhvervsfolk skabt en by, som i æstetik og udviklingspotentiale er blevet noget særligt
Moderne Tider
17. februar 2007

Sønderborg er aktuelt den by i Danmark, som tiltrækker relativt flest fra den kreative klasse. Byen er måske derfor også den by i Danmark, som har forandret sig mest markant i de seneste fem-seks år.

Direktør Jørgen Mads Clausen, Danfoss, har således i samarbejde med fremsynede politikere, dygtige kulturfolk og progressive erhvervsfolks skabt en by, som i æstetik og udviklingspotentiale er blevet noget særligt.

Byens nye universitet, Alsion, som indvies her i foråret, og som indeholder en formidabel koncertsal - en af de tre bedste i Nordeuropa, er langt hen ad vejen Jørgen Mads Clausens initiativ. Her skal kunst, teknologi og dannelse forenes og signalere det 21. århundredes muligheder.

Alsion er placeret som en arkitektonisk perle midt i byen - ud til det smukke Alssund.

Havnefronten, hvor der aktuelt bygges en række imponerende boliger, som i byggestil passer til de gamle pittoreske bygninger, der til forveksling ligner Nyhavn, vil endvidere blive forskønnet af den kendte amerikanske arkitekt Frank Gehry, som har tegnet Guggenheimmuseet i Bilbao. Gehry er i øvrigt kendt for at overholde sine budgetter. Derfor sagde han nej til at tegne DR's prestigeprojekt på Amager.

Og investeringerne vil forsætte. Clausen har således indset, at hvis Danfoss skal overleve i globaliseringen, så skal der skabes et innovativt miljø både teknologisk, kunstnerisk og dannelsesmæssigt. Alssund-regionen skal være et Mekka for højtuddannede innovative mennesker. Det nye universitet skal derfor (givetvis på sigt) både rumme en humanistisk, teknisk og samfundsfaglig dimension. Forudsætningen for moderne vækst er nemlig, som antydet, betinget af et tæt samspil mellem erhvervslivet og et autonomt kultur- og (ud-)dannelsesliv.

I Sønderborg er der også kommet et overraskende stort antal højteknologiske virksomheder til, som kræver en moderne infrastruktur. Det var derfor ikke tilfældigt, at alsingerne - med Jørgen Clausen (Danfoss) og amtsborgmester Carl Holst (V) i spidsen, fik besluttet, at finansieringen af motorvejen skulle ske via amtsmidler eller private investeringer, hvis ikke staten ville finansiere projektet. Vi får derfor nu en motorvej fra Sønderborg til Åbenrå, så vidensarbejderne kan bevæge sig fra Trekantsområdet, Hamburg og Flensborg til Sønderborg.

På tværs af partierne

Den nye infrastruktur vil endvidere gøre det muligt at skabe en 'spin off'-effekt mellem offentlige investeringer og private virksomheder. Det liberale Danmark er derfor nu for alvor blevet optaget af det offentlige som økonomisk vækstfremmer. Offentlige investeringer handler derfor ikke længere alene om geografi (Åbenrå kontra Sønderborg), men om vækststrukturer. Derfor er det utroligt vigtigt for Anders Fogh Rasmussen at få renonceret på gammel-liberalisternes 19. århundredes-ontologi, hvor det offentlige tænkes som en modsætning til det private.

Når jeg fremhæver Sønderborg som idealet på videnssamfundet, så skyldes det ikke, at jeg er opvokset på Als. Nej, det skyldes derimod, at Danmark aktuelt står over for et utrolig vigtigt valg. Skal udviklingen styres af en instrumentel og traditionel vækstpolitik, hvor uddannelsessystemet og infrastrukturen tilpasses industrikulturen, eller skal man som i Sønderborg kombinere udviklingen med arkitektur, kultur og innovation.

Helge Sander (V) og Socialdemokratiet har ikke forstået distinktionen. De holder fast på en endimensionalitet på vækstparametrene, som er farvet af industrisamfundets ontologi. Men tiderne vil skifte.

Der er således - i Socialdemokratiet (John Dyrby), i Venstre (Karen Jespersen, Carl Holst), i det Konservative (Brian Mikkelsen) og i det Radikale (Mette Boch/ Gert Rosengren) - personligheder, der har reflekteret på videnssamfundet. Vi har måske derfor også fået det første signal om, at det ikke længere vil være partierne, der vil tegne perspektiverne, men fremsynede MF'ere på tværs af partierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her