Læsetid: 3 min.

Weber griller kapitalismen

Antropologen Dennis Nørmark satte gang i debatten i weekendens udgave af Information, da han meldte modkulturen nytteløs og betegnede venstrefløjen som et psykosocialt fænomen. Men den kontroversielle lektor har også et stort hjerte for Max Webers kortlægning af kapitalismens absurditet
Moderne Tider
3. februar 2007

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Alle burde læse The Blank Slate af den amerikanske professor Steven Pinker. Det er en fantastisk bog, der sætter sig for at forklare, hvorfor vi er blevet så utrolig dårlige til at tage vores biologiske arv alvorligt. Hvorfor vi ignorerer menneskets evolutionshistorie, vores gener, de biologisk betingede kønsforhold og i stedet hævder, at vi er så enormt frie og i det store hele kun er bestemt af miljø og kultur. Det geniale er, at han lokaliserer tendensen som en del af et større ideologisk projekt, hvor der - ikke mindst på venstrefløjen - har været en politisk betinget forkærlighed for det biologisk uafhængige menneske, fordi det derved kan formes, som vi ønsker os det. Samtidig er den et stærkt argument imod intelligent design og andre forsluderede religiøse indvendinger mod evolutionen - og så er den god populærvidenskab og let tilgængelig."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Det må bestemt være Max Webers Den protestantiske etik og kapitalismens ånd. Det er en hamrende god analyse af, hvordan religiøse ideer påvirker den måde, vi indretter vores samfund på. Den viser det absurde i det kapitalistiske system: Hvordan vi har så travlt med at akkumulere en masse kapital, som vi egentlig ikke har brug for, og hvordan vi alle sammen knokler for det, som om det gjaldt et større formål. Jeg læste den på første år af mit studium. På det tidspunkt havde jeg lige arbejdet for en mindre virksomhed og der oplevet, hvordan jeg selv blev grebet af denne asketiske interesse i at arbejde hårdt og avancere, uden egentlig rigtig at vide hvorfor. Da jeg læste Weber, stod det pludselig helt klart for mig, hvordan vi er drevet af skyld og skam frem mod et egentlig absurd mål. Kapitalismen er den bedste måde, vi indtil videre har fundet ud af at organisere os på. Men det er da skørt, og Weber forstår at ironisere over det på en fantastisk velskrevet måde."

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg læser om aftenen og venter til i weekenden, hvis det er bøger, som jeg skal have læst færdig med det samme. Jeg når desværre ikke så meget skønlitteratur, men når jeg gør, spiller jeg på sikre heste og snupper den, der har fået de Gyldne Laurbær. Den sidste var Undtagelsen. Den næste, der ligger klar er Knud Romers Den som blinker er bange for døden."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Åh, det må være al-Qaeda og hvad det vil sige at være moderne af John Gray. Det er noget skrækkeligt ævl, og argumentet er fejlagtigt fra ende til anden. Forfatteren kommer med et selektivt og helt usammenhængende argument om, at modernitet og rationalitet har ført til alt fra nazisme over kommunisme til, ja også al-Qaeda. Det er klart, at der er dele af moderniteten, der har været medvirkende, men han mister helt blikket for, at modernitet primært handler om fristillelse af individet og jo netop er et opgør med forstillingen om en paradisisk forløsning. Jeg kan simpelthen ikke anbefale folk nok at lade være med at læse den bog!"

- Hvad læser du lige nu?

"Det er arbejde i den lette ende. Jeg skal anmelde en ny bog der hedder Forsvar for nationalstaten af Michael Böss. Den er ganske udmærket indtil videre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her