Læsetid: 6 min.

18 sømil fra fastlandet

Curaçao er ikke kun sol, strand og store cocktails til salsarytmer, selv om det nu er en væsentlig ingrediens af en ferie hertil. Den største af de Hollandske Antiller byder også på historie, arkitektur og ikke mindst en stribe sjove, lokale personligheder, hvis man opsøger dem
Moderne Tider
31. marts 2007

"Pip-Pip-Piiiiip." En eller anden farverig fugl har sat sig for at vække mig fra min eftermiddagslur. Det lykkes. Ligger og kigger op i en blå himmel gennem palmeblade, mens jeg overvejer, om jeg skal smutte ud i det turkisblå vand og køle af, eller om jeg hellere skulle slentre op til baren og lade mig køle ned af Piña Colada. Jeg vælger det sidste. Sandet brænder under fødderne på vej op til baren, hvor salsarytmer sagte siver ud af højttalerne.

Her er ikke mange mennesker på stranden Porto Marie en ganske almindelig hverdags-formiddag. Lister tilbage til min strandstol i skyggen af palmen og sluger min cocktail. Havet kalder. Man skulle da være et skarn, hvis man ikke lige tager en dukkert i det våde vidunder. Tænker straks tilbage til sommerens alger og tang på en strand syd for Køge. Køge versus Curaçao. Sidstnævntes strande vinder med flere sømil.

Curaçao ligger en 18 sømil (30 kilometer, red.) sejltur nord for det sydamerikanske fastland, og er den største af de fem Hollandske Antiller.

Captain Goodlife

"Pip-Pip-Pip." Denne gang er jeg vågen. Vi nyder en frokost hos Jaanchie's. Har fået serveret hvidløgsmarineret konkylie, leguan i kryddersauce, gedegryde og andre lokale lækkerier. Man er vel eventyrlysten. Eller også er det fordi, den aldeles rare mand, Jaanchie, har lokket os ud i lidt af hvert, efter han serverede sin menu i form af recitering af et ikke-eksisterende menukort, der indebar lydeffekter og fagter: Mæ-æh, mu-uh, umpffh, slurp, lød det.

Jaanchie er også kendt på øen som den 'gående og talende menu'. Fuglekvidderen kommer denne gang fra nogle af de mange små sort-gule fugle, Jaanchie fodrer med otte kilo sukker dagligt.

Kører en halv times tur længere sydpå, men stadig på vestsiden af øen. Skilte mod Santa Cruz og Let's go Watersport viser vej. Her møder vi en anden af øens personligheder, der kendes under navnet Captain Goodlife. Og vi skal da lige love for, at han har sørget for goodlife til sig selv. Han har bygget en slags hus 10 skridt fra en øde strand til sig selv og sin venezuelanske kone, der trisser rundt med deres yngste på armen, mens den lidt ældre Eric charmerer de blege danskere med sine store, brune øjne og sortkrøllet hår. Sludrechatollet Captain Goodlife kvidrer lystigt om alle sine fem børn, som han har med damer fra tre forskellige kontinenter - blandt andet et par cheeseballs som han kalder sine hollandske afkom. Som sin levevej har Captain Goodlife valgt at tilbyde turister bådture ud til en blå grotte, en sort strand, 'lovebeach' eller hvad man nu end ønsker af oplevelser til havs.

Captain Goodlife påstår, at hans ture er de billigste af sin slags i hele Caribien. Vi tror ham faktisk, for man kan ellers ikke komme langt for 10-15 dollar, som Captain Goodlife koster.

"I love all of you," er hans afskedssalut inden vi forlader ham.

Vi kører en time eller halvanden tilbage til vores hjem i disse dage - Avila Hotel.

Selv om de fleste på øen, som ikke er antillere, er hollændere har øen også et dansk islæt. Avila Hotel er ejet af juveler Nicolaj Møller. Han bosatte sig på Curaçao i 1960 og driver nu et af øens absolut bedste og mest stemningsfulde hoteller sammen med sin datter Tone Møller, som er født her.

Selv om Avila er stiligt, hersker her en ganske afslappet stemning på hele hotellet. Her er ingen fine fornemmelser fra hverken gæster eller personale, som man ellers kunne tro om et hotel, som altid logerer den hollandske kongefamilie, når de besøger øen en gang hvert tredje-fjerde år. Skønt sted - også for almindelige middelklassedanskere.

Ak, de hollændere

"Ring-ring." Det er telefonvækningen, der har sat sig for at vække os klokken seks om morgenen.

Vi har en aftale med Miss Ann om lidt over en time. Miss Ann er en båd, der skal sejle os til Klein Curaçao, som er en rigtig Robinson Crusoe-ø - ubeboet, med et rustent skibsvrag og et ensomt fyrtårn.

På den to en halv time lange sejltur er det ikke alle på båden, der viser sig lige søstærke. Men sejlturen er det hele værd. Vi skynder os at kapre et par strandstole i skyggen. Da vi kommer tilbage fra frokost, har en hollandsk familie belejret vores strandstole, hvor vores tøj og håndklæder ligger. "Newrrreujj, vrrundeeijrrr, streijjjik," er en nogenlunde gengivelse af de snerrende lyde, der kommer fra familien, da vi gør opmærksom på tyveriet af vores strandstole. De overgiver sig og flytter. Vi nyder resten af dagen med at gå rundt på øen, bade, sole og småblunde, lige indtil Miss Ann har sørget for barbecue.

Turen hjem går glat. Alle holder barbecuebøfferne indenbords.

Karismatiske damer

Da vi vågner næste dag, har vi besluttet os for at være lidt kulturelle.

Willemstad, Curaçaos hovedstad, er uendelig smuk med sine koloristiske bygninger i hollandsk byggestil. Det er ikke et under, at den er kommet på Unescos Verdensarvsliste i 1997. Vi nyder at gå rundt i byen og kigge på de arkitektoniske perler og historiske bygninger, inden vi indtager en frokost på Marche Bieu. Det er et frokoststed i en halbygning inde midt i byen, hvor det myldrer med lokale - alt fra husmødre og bedstemødre til jakkesætklædte forretningsfolk nyder de store portioner af billig og lokal mad.

Kura Hulanda Museum. En historie helt for sig selv, og vi får den af vores lokale guide Yflen. Museet er en del af Kura Hulanda-hotellet, som ligger inde midt i byen, og fungerer ligesom en lille by i byen. Museet er det største af sin slags i hele Caribien, der skildrer caribisk historie lige fra slavehandel op til i dag. Det er Kura Hulandas ejer, Jacob Gelt Dekker, der i slutningen af 90'erne rejste rundt i Afrika og Mellemøsten og købte alle artefakterne til museet. Det er en imponerende samling, han har slæbt med tilbage. Vi undrer os over, hvordan han har fået lov til at købe ting og sager tilbage fra før Kristi fødsel - ting der vel burde være en del af den nationale arv i de lande, han har købt dem af. Hmmm-.

Vi stopper med at undre os hengiver os til kompetente Yflens fortællinger rundt i hele museet. Hun ender med at give os en opdatering på hele verdenshistorien, da vi ikke skal snydes for en eneste flig af museet. En gang i mellem ryger der en tør kommentar ud af sidebenet fra den pensionerede dame. Hun skal lige tjekke, om vi er vågne og får det hele med i de to timer, hun viser os rundt. Endnu en skøn personlighed på denne ø.

En anden pragtfuld dame er Dinah Veeris. Hun er øens lokale heksedoktor, der driver en fantastisk botanisk have, Den Paradera, med alverdens urter til gavn for alt fra diabetes til kærlighed. Vi bliver budt velkommen med et afkølet glas urtedrik lavet af en blomst fra en anden caribisk ø. Den smager bedre end alle de cocktails, øen har budt på indtil videre - og så er det sundt. Dinah er 67 år, men ser 20 år yngre ud, så et eller andet kan hendes planter og urter. Den karismatiske dame viser os rundt i hendes have, mens hun på flydende engelsk fortæller, at hendes idé med haven ikke kun er at beskytte planterne fra at uddø. Men også for at lære fremtidige generationer om planterne og deres helbredende og medicinske virkning. Vi nyder Dinahs blotte tilstedeværelse, mens hun synger for nogle planter, vugger andre i en hængekøje.

Apropos hængekøje, så er det vist på tide at komme tilbage hotellet, få en dukkert og dase i den tidlige aftensol. For selv om Curaçao er meget mere end sol og strand, hvor ofte er det lige, man har muligheden for at dyppe sit blege, danske legeme i det pureste vand med fødderne plantet i pudderhvidt sand.

Curaçao er en tidligere hollandsk koloni i det sydlige Caribien 30 kilometer fra det sydamerikanske fastland.

Se mere på www.Curaçao.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her