Læsetid: 2 min.

Danske syn på den nye venstrefløj

To danske politikeres syn på den nye venstrefløj
17. marts 2007

Rune Lund, MF for Enhedslisten:

"Det er en fin bog, og jeg er meget enig i, at vi både må kæmpe for individets frigørelse og finde konkrete løsninger. Hvis nu Enhedslisten havde 90 mandater i morgen, hvad ville vi så få vedtaget? Den diskussion er rigtigt vigtig. Vi kom i Folketinget i 1994 som et vagthundeparti, men i dag er vi meget mere. Vi har konkrete planer for alt lige fra at få 100 procent vedvarende energi i Danmark om 20 år til at skaffe 300.000 flere hænder til den offentlige sektor."

- Har venstrefløjen fundet ny styrke i de seneste år?

"Ja. Venstrefløjen er gået fra abstrakte visioner og floskler til at være konkret - men selvfølgelig også bevare utopierne. Murens fald ramte alle, også os som var imod diktaturerne, men nu er der en bevægelse den anden vej. Det kan vi mærke selv. SUF, som er tilknyttet Enhedslisten, har over 1.000 medlemmer og er den tredje- eller fjerdestørste politiske ungdomsorganisation herhjemme."

Ida Auken, folketingskandidat for SF i København:

"Der er helt klart en fornyet politisk interesse blandt unge, som også går på at ville ændre sin livsstil for at ændre den politiske situation. Marsdal og Wold undervurderer måske miljøspørgsmålet, for det er virkelig et af de områder, hvor skellet mellem politik og økonomi bliver nedbrudt, og hvor folk har lyst til at gøre en forskel. Det myldrer med hjemmesider som global-cool.com lavet af unge med bud på, hvordan man konkret ændrer sit liv. Der er en vilje til at lægge sine vaner om og stemme, forbruge, bygge og transportere sig anderledes."

- Hvor stor indflydelse vil det konkret få?

"Jeg håber, det vil få stor betydning. Og hele den folkelige bevægelse, man kan se sprede sig med bl.a. Wikipedia, tyder på, at det kommer nedefra. Det handler ikke om revolution, men om at vi alle begynder at handle anderledes. Både i solidaritet med den tredje verden, som klimaændringerne kommer til at gå ekstra hårdt ud over, og fordi det påvirker den individuelle frihed for os alle."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu