Læsetid: 2 min.

'Forløbet var unægtelig mærkeligt'

Regeringen og Dansk Folkeparti er uenige om tilbud til de afviste irakiske asylansøgere. Samtidig afviser den kurdiske udenrigsminister at tage imod tvangshjemsendte irakere - hvor forestiller Jesper Langballe sig, at sagen skal lande?
Moderne Tider
31. marts 2007

- Sammen med Venstres ordfører, Irene Simonsen, vil du uddanne afviste irakere, mod at myndighederne i Nordirak forpligter sig på at tage imod 200 flygtninge. Men den kurdiske udenrigsminister afviser at tage imod tvangs-hjemsendte - dermed falder vel muligheden for jeres løsning?

"Nej. Det skal han selvfølgelig sige, så længe sagen ikke er færdigforhandlet, så det tager vi ikke så tungt. Men det er ikke to partiers ordførere, der skal bringe aftaler med Irak igennem. Vi har med bistand fra kurdisk-kyndige folk fremsat et gennemarbejdet forslag til regeringen. Nu skal vi forhandle, og så skal ministre og embedsmænd i gang."

"Jeg vil ikke udelukke, at Irene Simonsen og jeg vil rejse til Nordirak og se på forholdene, men den konstruktive opgave med hjemsendelsesaftaler er regeringens."

- Konservative vil brede tilbud om uddannelse og jobtræning ud til alle afviste asylansøgere - hvad siger du?

"De misforståelser, der har været os imellem, skal nok blive bragt på plads. Men forslaget om, at det skal gælde alle ud fra objektive kriterier, er en misforståelse."

"Det optimale er at få hjemsendelsesaftaler, og dem får man med hvert enkelt land. Hvis vi opnår aftaler med nordirak, kan vi ikke bare samtidig sige, at de samme regler skal gælde for Kosovo. Derfor kan man ikke lave objektive kriterier."

- Hvordan tolker du det, at DF ikke på forhånd var informeret om regeringens nye planer for de afviste asylansøgere?

"Det har jeg ingen kommentarer til - det må være op til Pia (Kjærsgaard, red). Men forløbet var unægtelig mærkeligt. Så ja, det kom bag på os - det kom vist bag på alle."

- Du afviser muligheden af, at de afviste kan bo og arbejde uden for centrene - kan de komme ud for at tage uddannelse eller jobtræning?

"Nej, det, vi for enhver pris skal undgå... Det lyder så utrolig humant, når Birthe Rønn Hornbech (V) siger, at de skal ud at bo og arbejde blandt almindelige mennesker, men i virkeligheden er det dybt inhumant. For så knyttes der menneskelige bånd, børnene får kammerater, og de voksne gror fast på deres sted. Det kaldes integration. Men folk i hjemsendelsesposition skal netop ikke integreres, for så smerter det ulideligt, når båndene alligevel skal kappes over."

"Meningen er at samle et arbejdsteam af dem, der vil skrive under på en aftale om frivillig hjemsendelse."

"Der er ikke tale om, at man kommer ud i jobtræning i det almindelige danske samfund."

- Det centrale er, at disse mennesker skal hjem - hvornår forventer du, at hjemsendelserne kan komme i gang?

"Det kan jeg ikke sige. Nu skal vi først se selv at blive enige, og derefter skal vi forhandle med kurderne. Det er også svært at sige, hvornår vi bliver færdige med forhandlinger mellem os og regeringen. Nu har vi haft det første møde, hvor vi har følt hinanden på tænderne og sluppet nogle frustrationer løs. Der bliver først fremdrift i det efter påskeferien, som vi alle vil have godt af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her